Za plesalkami v plesni skupini Ajda je že več kot 150 nastopov. Foto: Plesna skupina Ajda
Za plesalkami v plesni skupini Ajda je že več kot 150 nastopov. Foto: Plesna skupina Ajda
Plesna skupina Ajda
Prav ples je tisti, ki jih motivira pri nadaljnjem udejstvovanju. Foto: Plesna skupina Ajda
Plesna skupina Ajda
Njihove vaje potekajo enkrat na teden, najbolj pa se razveselijo plesa v krogu. Foto: Plesna skupina Ajda
Plesna skupina Ajda
V dobro voljo spravijo številne obiskovalce na svojih nastopih. Foto: Plesna skupina Ajda

"Ideja je nastala z željo, da bi ženske plesale. Ker je po navadi ples odvisen tudi od partnerja - vsaj tako so bile ženske do zdaj navajene -, so izrazile željo, da bi jih poučevala plese, pri katerih partnerjev ne bi potrebovale. In tako je pred devetimi leti nastala skupina 'zrelih žensk'," je za MMC dejala njihova mentorica Alice Stojko Saliu.

Dame v svojih zrelih letih na svojih nastopih vključujejo prvine zahtevnih ritmičnih latinskoameriških plesov, kot tudi kantri-, bluz- in šovplese. Tuji pa jim niso niti ritmi Michaela Jacksona.

Vadijo enkrat na teden. Zbirati se začnejo že najmanj 15, morda tudi 20 minut pred vajo, malo poklepetajo, se nasmejijo in svojo mentorico počakajo vedno nasmejane, dobre volje in pripravljene na nove izzive. "Sprejmejo vsako mojo idejo, pa naj bo še tako tuja za 'njihova leta': govorim o glasbi, gibanju. Poučujem jih različne plese na različno glasbo. Najprej telo pripravimo s kratkim ogrevanjem, raztezanjem, včasih tudi s kakšnim plesom v krogu, in potem ponovimo, kar smo se naučile zadnjič, preplešemo kar nekajkrat in se, ko koreografijo obvladajo vse, začnemo učiti novih korakov. Če je v bližnji prihodnosti kakšen nastop, ki jih je veliko, pa se posvetimo preplesavanju koreografij, ki jih nameravamo na nastopu predstaviti," opisuje vaje Saliujeva.

Na vajah je veliko smeha - tako na račun plesalk kot mentorice. "Predvsem ko pozabim kakšen gib s prejšnje vaje in me morajo dame pri svojih letih spomniti, kako smo kaj zaplesali (smeh). Tako da je vedno dobro vzdušje."

Za sabo imajo že več kot 130 nastopov. Lani so med drugim nastopile v Evropskem parlamentu. "Plesalke vsekakor motivira dobra volja na vajah in seveda, ko se vaja konča in vidimo, koliko nam je uspelo narediti. Velikokrat jih tudi sama opomnim na to, da so res občudovanja vredne in da morajo biti nase izredno ponosne, saj res ogromno naredijo zase, za svoje telo in seveda tudi dušo. Zelo malo njihovih vrstnic počne to, kar one, nekatere gotovo žal zaradi zdravja," pojasnjuje mentorica plesne skupine Ajda.

Kljub raznovrstnim plesnim prvinam, ki jih vadijo na svojih srečanjih, se dame najbolj razveselijo umirjajočih plesov v krogu. Kot rečejo same: "Za dušo." Prav tako pa so vesele novih članic in jim pomagajo pri usvajanju določenih zahtevnejših korakov in tudi s spodbudnimi nasveti: "Tudi nam je bilo na začetku težko, ampak bo, ker vaja dela mojstra."