Festival salse v Caliju je osrednji kolumbijski praznik plesa. Foto: Reuters
Festival salse v Caliju je osrednji kolumbijski praznik plesa. Foto: Reuters

Letos se v ritmih kolumbijske salse, ki ima nekaj svojevrstnih značilnosti in se od kubanske "sestre" razlikuje predvsem po tem, da je trup plesalcev bolj umirjen, medtem pa noge migajo tako hitro, da jim je komaj mogoče slediti z očmi, vrtijo že osmič.

Cali pa s salso ne živi le nekaj dni v letu, ko pripravijo zdaj že tradicionalni festival salse, to je tudi eno tistih mest, kjer se v ritmih salse od jutra do večera in od večera do jutra zibajo v nočnih klubih, na zasebnih in pouličnih zabavah, na festivalih, plesnih tekmovanjih itd.

Kot omenjeno, je kolumbijska salsa malce drugačna, saj se pleše na specifično kolumbijske glasbene ritme, predvsem na cumbio in boogaloo. Plesalci med plesom ne prenašajo teže z ene noge na drugo, trup pa držijo čim mirneje in ravneje. A kljub vsemu jemljejo dih s svojimi akrobacijami.

Da je kolumbijska salsa za plesalce res velik izziv, kaže tudi dejstvo, da zadnja leta Cali postaja prava plesna meka, kamor se plesalci z vsega sveta hodijo učit pravih korakov kolumbijske salse.

Nekaj posnetkov skupinskih kabaretnih točk in fotografij posamičnih nastopov z letošnjega festivala si lahko ogledate spodaj.