Monokini je vse bolj priljubljen. Foto: Lisca
Monokini je vse bolj priljubljen. Foto: Lisca

Čeprav so letos še vedno v ospredju dvodelne kopalke s klasičnimi modrčki triangel in v kombinaciji z nizkimi hlačkami, so vse pogostejša izbira vseh generacij tudi enodelne kopalke. Pomembno vlogo pa ima tudi neke vrste kombinacija enodelnih in dvodelnih kopalk, t. i. monokini, ki oba dela povezuje na sprednji strani. Letošnji priljubljeni modeli pa so tudi t. i. tankini, torej hlačke v kombinaciji s topom.

Maja Ratajc in Marjana Češnjevar iz Lisce pravita, da so letošnje modne barve zelena, turkizna, koralna, rumena in vedno aktualni črna in rdeča. Z njima se strinjajo tudi pri blagovni hiši Beti, kjer ocenjujejo, da je barva letošnjega poletja rdeča z vsemi odtenki, priznana modna oblikovalka kopalk Nancy Aljančič pa je letošnje kreacije oblikovala tudi v beli barvi.

Za živahnost tudi različni potiski
Poleg samih barv dodatno živahnost kopalkam vdihnejo različni potiski v vzorcih rožic, pik in črt, geometrijskih likov, pri Nancy pa so letos motive jemali tudi iz starega Egipta. Kaj pa dodatki? Poleg klasičnih pareov, šalov in tunik so tu še priljubljene haremke in vse bolj tudi zapeljivi kombinezoni s pridihom 70. let prejšnjega stoletja. Da boste na plaži še bolj "sijale", pa kreatorke priporočajo še kakšen modni dodatek v zlatu ali srebru.

Kako izbrati?
In kako izbrati prave kopalke zase? "Poslušajte svoje srce in se ne ozirajte na današnje lepotne standarde," pravi Nancy Aljančič. Podobno tudi pri Beti poudarjajo, da je pomembno, da nas moda ne omejuje, ampak je treba tisto, kar nam ponujajo, izkoristiti sebi v prid. "Pomembno je, da se ženska ozira predvsem na svoje počutje, potrebe in želje," so pojasnili. Prav tako je tudi po besedah Maje Ratejc in Marjane Češnjevar iz Lisce dobro, da poznamo svoje telo, tako prednosti kot morebitne pomanjkljivosti, ki jih s pravo izbiro kopalk lahko pokažemo oz. prikrijemo.

Kaj pa moška "plažna moda"?
Kar se tiče moških kopalk, pa smernice ostajajo enake. Kot pravijo naše sogovornice, pri moških kopalkah prevladujejo umirjene, temnejše barve, s postiskom črt, karovzorcev, rož (surferski slog) ... Bolj kot klasični modeli so v ospredju oprijete boksarice ali kratke kopalne hlače.

Če se ravno zdaj, v času razprodaj odpravljate po poletnih nakupih, morda kakšno idejo dobite tudi v spodnji fotogaleriji.