Plamenec 492 si je izbral samotarsko življenje. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Plamenec 492 si je izbral samotarsko življenje. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Plamenec 492 je prišel v Kansas v skupini še 40 drugih posameznikov iz Tanzanije, ko je bil star dve ali tri leta. Nekaj let pozneje, na vetrovni poletni dan, so oskrbniki plamencem strigli peruti. Kot so pojasnili, gre za popolnoma neboleč postopek, podoben striženju las pri ljudeh. A nenadoma je zapihal močan sunek vetra in nekaj ptic, ki so še imele perje, je preletelo ogrado, piše CNN.

Večina se jih je kmalu vrnila, le plamenca številka 492 in 347 ne. Oskrbniki so ju nekaj dni opazovali, kako se sprehajata po bližnjem močvirju, a ujeti se jim nista pustila. Nato sta v hudi nevihti poletela daleč stran. Številka 347 se je odpravila proti severu. Enkrat so ptico opazili v Minnesoti, nato pa se je za njo izgubila vsaka sled.

Plamenec številka 492 pa se je očitno obrnil proti jugu, proti zvezni državi Teksas. Domačini v Teksaškem zalivu so že večkrat poročili o tem, da so opazili plamenca, ki so ga poimenovali Številka 492 Pink Floyd – po imenu slavne glasbene skupine, seveda. Le domnevali so, da bi lahko šlo za "ubežnika" – vse do tega tedna, ko se mu je neki ribič lahko približal dovolj, da je bilo na njegovi nogi jasno videti obroček s številko 492.

Značilne rožnate barve so zaradi hrane – rakcev, ki jih jedo. Foto: EPA
Značilne rožnate barve so zaradi hrane – rakcev, ki jih jedo. Foto: EPA

Nikomur ne predstavlja nadloge

Veliki plamenci, vrsta, kateri pripada 492, sicer v Severni Ameriki v naravi ne živijo. Njihov naravni habitat so slana jezera Severne Afrike, kjer je podnebje zelo vroče in milo in tako podobno podnebju v Teksasu. Poleg tega ima plamenec tam na voljo tudi dovolj hrane, saj se prehranjuje z algami, planktonom in majhnimi živalcami.

Njegovi lastniki so se sprijaznili, da si je ptič izbral življenje na svobodi. "Veseli smo, da se je tako dobro znašel. Prav tako ne škodi ekosistemu Teksasa, nikomur ne predstavlja nadloge, saj plamenci nikakor niso napadalne ptice," so dejali.

Plamenci lahko v naravi živijo približno 40 let, v ujetništvu pa še precej dlje. Najstarejši predstavnik je v živalskem vrtu v Wichiti dosegel častitljivo starost 60 let. Številka 492 Pink Floyd je tako zdaj šele v najboljših letih, saj je star okoli 20 let. "Poleg neviht največjo nevarnost zanj predstavljajo ljudje. Le upamo lahko, da se mu ne bo nihče skušal približati in ga uloviti," so dejali okoljevarstveniki.