Obred je potekal po šintoističnih pravilih. Foto: EPA
Obred je potekal po šintoističnih pravilih. Foto: EPA
Navdušenje množice
Na tisoče Japoncev je pozdravilo novoporočenca. Foto: EPA
Princesa Aiko
Bo princesa Aiko nekoč sedla na cesarski prestol? Foto: Reuters

Na tisoče Japoncev se je zgrnilo na ulice med cesarsko palačo in hotelom, kjer je bil poročni obred, da bi princesi zaželeli vse najboljše. Nevesta je nosila belo obleko z biseri v zahodnjaškem stilu.

Poroka je potekala v skladu s šintoistično tradicijo v Tokiu. 36-letna princesa in njen 40-letni izbranec Jošiki, ki dela v mestni upravi, sta se poročila v tokijskem hotelu Imperial Hotel, sam obred pa je po cesarskih standardih neformalna zadeva.

Po zakonu iz leta 1947 ženske pripadnice japonske cesarske družine s poroko z meščanom izgubijo svoj naziv in postanejo meščanke. Da bi se princesa čim bolj pripravila na veliko spremembo življenjskega stila, se je med drugim učila voziti in nakupovati v supermarketih.

Bo prihodnja cesarica princesa Aiko?
Med vikendom se je tudi formalno poslovila od cesarske družine, cesar Akihito pa je tako izgubil svojo edino hčer. Sajako je tudi prva princesa, ki se je odrekla nazivu v 45 letih. Zadnja, ki je izgubila cesarski status, je bila Sajakina teta Takako Šimazu, ki se je z meščanom poročila leta 1960.

Sicer se japonski dvor sooča s krizo nasledstva, saj se že več kot 40 let ni rodil moški potomec. Japonci so naklonjeni spremembi zakona o nasledstvu, po kateri bi na prestol lahko sedla tudi ženska. Če bodo Japonci spremenili zakon, bo prihodnja cesarica princesa Aiko, ki je hčerka princa Naruhita in princese Masako.