Kot smo ugotovili med pripravo tokratne Avtomobilnosti, prav daleč od prepoznavanja in umetnega govorjenja slovenskega jezika vendarle nismo. Obiskali smo razvojnike v Amebisu in na Fakulteti za elektrotehniko ter celo preizkusili prvo različico Googlovega “slovenista”. Kar smo posneli, je zelo obetavno in bo v resnici lahko korenito dvignilo raven varnosti pri uporabi elektronskih pripomočkov, ki nas spremljajo na poti.

Slovenski jezik bo tudi osrednja tema nocojšnje oddaje. Ustavili smo se na SAZU-ju in razjasnili, zakaj imena avtomobilov pišemo z malo začetnico, kako jih pravilno sklanjamo in kako poslovenimo tuje avtomobilske izraze.

Preizkusili smo tudi dva živahna malčka. Prvi je velik le nekaj več kot tri metre in pol, a ima kar 110-kilovatni motor, školjkaste sedeže in je nadvse popopran, kličemo ga opel adams, pardon adam S.

Drugi preizkušeni malček je prenovljeni audi A1, tokrat v kombinaciji z 1,6-litrskim dizlom in samodejnim menjalnikom, in tudi v tem primeru so vozne lastnosti tiste, ki najbolj vabijo k nakupu.

K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo danes zvečer izjemoma ob 21.45 na TV SLO 2.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že ob 19.00.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometno-preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Preizkusili smo glasovno upravljanje telefona in navigacije v slovenščini in anglečini. Ravno na tem področju se v nekaj letih obetajo velike izboljšave. Foto: MMC RTV SLO
Avtomobili znajo med vožnjo prebrati SMS, a ne, če je ta napisan v slovenskem jeziku. Foto: MMC RTV SLO
Mali adam je dobil 110-kilovatov močan motor, školjkaste sedeže in sploh popopran značaj. Toda ne, mali "adams" še ni adam OPC. Foto: MMC RTV SLO