Avtomobilnost

Poudarki

  • Darsovi delavci že izkusili ugrize psov na počivališčih ali v prometnih nesrečah
  • Tudi živali v avtomobilu morajo biti privezane ali nameščene v ustrezne bokse
MMC RTV SLO/Pes naj bo med vožnjo v transportnem boksu, ki ga po navadi namestimo v prtljažnik. V tem primeru moramo poskrbeti za ustrezno velikost in zračenje.
MMC RTV SLO/Ljudje nameščanje psov v bokse pogosto vidijo kot neprimerno. Žival se jim celo smili. A to ni dobro, poudarjajo strokovnjaki.
MMC RTV SLO/Policisti vsako leto izrečejo več kot 100 glob zaradi neprimernega prevoza domačih živali.

Dodaj v

Tudi psa je treba v avtomobilu privezati

Varen prevoz psov
9. oktober 2018 ob 06:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kužek, ki v avtomobilu ni privezan ali primerno zavarovan v kletki, se lahko v prometni nesreči enako kot človek – hudo poškoduje ali pa pogine. Darsovi delavci morajo ob nesrečah pogosto loviti pobegle pse, ki v vozilu niso ustrezno zavarovani. Tokrat smo se v Avtomobilnosti posvetili varnemu prevozu psov.

Od takrat, ko je Nils Bohlin, švedski inženir, ki je sicer razvijal varnostne pasove za pilote v vojaških letalih, izumil največje odkritje na področju varnosti, tritočkovni varnostni pas, pa do tedaj, ko je ta postal standard v avtomobilih, ko je postalo zakonsko obvezno, da jih moramo uporabljati, je minilo zelo veliko časa. Veliko preveč časa.

Nič, kar ni pripeto, ne ostane na mestu
In še danes se najde kakšna cvetka, ki reče: "Za krajše poti se sploh ne bom pripel." Oziroma se ne bodo pripeli niti tisti zadaj, celo otroci. Prevečkrat od koga slišimo, da če smo se 30 let vozili neprivezani, pa se nikomur ni zgodilo nič, se ne bomo privezali niti danes. Ali pa, da lahko otroka kar držimo v naročju, saj ga bomo zadržali. "Ne, ne bomo ga," pravi avtor televizijske oddaje Avtomobilnost Andrej Brglez, ki še pravi, da primerjava s preteklostjo ne zdrži. Zakaj? "Zato, ker je danes bistveno več avtomobilov, večje so hitrosti, možnosti, da se zgodi nesreča, je zelo veliko. In kaj moramo še vedeti po 50 in več letih, kar nam je Nils sporočil v že skoraj davni preteklosti? Da nič, kar v avtu ni tesno pripeto, ne ostane na svojem mestu, ko se zgodi močan pojemek, kaj šele trk," pravi Brglez. In to ne velja samo za ljudi, stvari, ampak tudi živali. In če se vam zdi, da so male živali nišni segment, naj vam povemo, da je samo mačk v Evropski uniji 66 milijonov, psov pa kar 74 milijonov. 270 tisoč psov je samo v Sloveniji in verjamemo, da se kdo kam pelje. Posel z malimi živalmi je vreden 63 milijard letno, samo za hrano odštejemo več kot 20 milijard letno.

Policisti pišejo kazni
Zato smo se v Avtomobilnosti tokrat posvetili varnemu prevozu psov. Tudi zato, da ne bodo grizli vzdrževalcev cest. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti živali, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane. Ne smejo se prosto gibati po vozilu, da ob nenadnem zaviranju ali manevru z vozilom ne povzročijo nevarnosti za voznika in potnike v vozilu ter da same ne dobijo poškodb med prevozom. Policisti vas v premeru kršitve pravil lahko kaznujejo z globo 40 evrov. Policisti vsako leto pri nas oglobijo več kot 100 kršiteljev.

Poškodbe so lahko hude
Praksa nas torej uči, da z zavedanjem še nismo tam, kjer bi morali biti. Svoje ljubljene kosmatince še vedno množično vozimo neustrezno. Kaj se lahko s kužkom zgodi, če se zgodi prometna nesreča in žival ni primerno zavarovana oziroma privezana, nam je razložila veterinarka Iris Selan (300 kosmatih): "Na udaru je cela hrbtenica, glava, sprednje tačke, zobje, gobček. Teh poškodb je velika paleta."

Veterinarka pravi, da kužek ob nesreči morda na prvi pogled zaradi veliko adrenalina, stanja šoka, ne kaže posledic poškodb. Lastniki sprva pogosto mislijo, da s kužkom ni nič narobe, pozneje pa se izkaže, da so lahko poškodbe tudi življenjsko usodne.

Darsove delavce so že ugriznili
Naj v Avtomobilnosti poudarimo, da nas je k tej zgodi spodbudila izjava sogovornice iz ene od preteklih oddaj Avtomobilnost. Nataša Kovče, ki je pri Darsu vodja službe za upravljanje prometa, nam je povedala, da morajo vzdrževalci cest v prometnih nesrečah znati ravnati tudi z živalmi. To je bistveno laže, če je v kletki, kjer se bo počutila bolj mirno. Živali lastnikom pogosto pobegnejo tudi na počivališčih, saj živali niso navajene potovanj.

"Živali so popadljive, tudi prestrašene. Ne zaupajo nikomur. Takrat še lastnikom mogoče težko. Tistega, ki jih poskuša rešiti, lahko ugriznejo. To se je našim delavcem že zgodilo," pravi vodja Darsovih vzdrževalcev Podtabor Milomor Dejanovič.

Veterinarka pojasnjuje, da so živali v stresnih razmerah nepredvidljive. "Ne moremo jih naučiti, da bi se temu izognile," pravi Selanova.

Privezani ali v boksu
Kako našega štirinožnega prijatelja ustrezno voziti okoli? Prevoz zgolj v prtljažniku s potovalnim delom, pregrajenim z mrežo, je premalo. Lea Leskošek iz društva Lepo vzgojen pes svetuje, da v prtljažnik namestimo boks: "Če je majhen kuža v velikem prtljažniku, to ni dobro. Boks mora biti dovolj majhen, ne velik. Pes se po boksu ne sme sprehajati, potem boks izgubi funkcijo."

Pomembno je tudi, da preverimo, kako se boks med potjo segreva. Transportni plastični boksi se hitro segrejejo. Zato si je za dolge vožnje bolje priskrbeti aluminijaste bokse, ki so varnejši in bolj zračni, razloži sogovornica. Če psa vozimo na zadnjih sedežih, mu namestimo primerno oprsnico ter za to namenjen povodec, ki ga zapnemo v varnostni pas.

AMZS je skupaj s partnerskimi klubi opravil preskusni trk avtomobila, v katerem je bil štirinožni ljubljenček oziroma njegova lutka. Test je vseboval tako preizkuse z varnostnim pasom kot tudi manjše ali večje kletke v kabini ali prtljažnem prostoru. Majhni psi ali mačke so najbolje zaščiteni, če so v zaščitni kletki, ki je položena v prostor za noge ob zadnji klopi. Večji psi so najbolje zaščiteni, če so v večji kletki, ta pa je v prtljažniku, ki je od potniške kabine ločen z dodatno zaščitno mrežo.

V zadnji oddaji Avtomobilnost smo se posvetili varnemu prevozu živali.

Gregor Prebil
Prijavi napako
Komentarji
glasrazuma
# 09.10.2018 ob 07:27
Tisti, ki ne marate psov...pojdite živet v kakšno kulturo, ki se veliko bolj strinja z vami. No, mogoče še postane prevladujoča, pa boste srečni tudi tukaj.
Bivši uporabnik
# 09.10.2018 ob 07:28
Pravilno ! Red mora bit !
Sam sicer ne uporabljam boksa ampak pas zapet v prtljažniku na isofix.
Nimrod no.1
# 09.10.2018 ob 07:50
Nimam besed! Pes se res že tretira kot človek... bolno

Ne obnašajte se do živali, kot do ljudi!!!

Živali je treba imeti rad!
Guliarth
# 09.10.2018 ob 07:42
Moderni pristopi : Mami, mami kužija bi mela...dobro, izvoli, samo, da bo mir.
Potem pa se začne skrb, kar prinese obveznosti, katerih večina ne pozna.
Kekec99
# 09.10.2018 ob 08:21
Varnostni pas za psa stane manj kot 10€, prihrani pa marsikatero nevšečnost, podpiram.
Clown
# 09.10.2018 ob 07:21
Ne manjka več dosti pa bodo tisti na povšetovi bolj svobodni kot mi zunaj
navigator007
# 09.10.2018 ob 08:28
@klemzyy
Glede na to, da si očitno ljubitelj FC Bayern ti lahko povem, da je na Bavarskem nekaj povsem normalnega in vsakdanjega, če pripelješ psa s seboj v gostilno.
Če ta članek izkoriščaš za to, da malo trolaš, potem OK, če pa do domačih živali dejansko gojiš tako odklonilen odnos, se boš pa verjetno bolje počutil v kakšnih kitajskih provincah, kjer žive pse prodajajo kot meso na kile in jih še vedno žive mečejo v krop, da v mukah poginejo.
G.Bruno
# 09.10.2018 ob 09:31
In prednji sedež ni priporočljiv za psa...

medic
# 09.10.2018 ob 08:59
Popolnoma pravilno. Žal še vedno srečujem, da ljudje otroke vozijo v avtu stoje med prednjima sedežema ali ga mati drži v rokah na sopotnikovem sedežu ali se prosto po prešernu gibljejo v vozilu, itn. Takšni tudi psa ne bodo privezali.
DAC
# 09.10.2018 ob 11:38
Začnem brati komentarje in se zgrozim nad objavami določenih osebkov (se boste prepoznali). Vse kar nam je skupnega je to, da pes MORA biti vzgojen in socializiran za gibanje med ljudmi. Ko smo to odkljukali, pa vas dragi dog hejterji prav nič ne briga kje, kako, zakaj ipd reči v zvezi z mano in mojim psom. Če npr meni dovoli lastnik restavracije obisk s psom, to pač tako je. Če vam to ne odgovarja, enostavno zapustiš prostor (razen če imaš sabo toliko gotovine, da kupiš restavracijo in se odločiš za takojšnjo prepoved). Si nisem mislil, da npr ko sem nekje s psom na sprehodu/izletu si moram sendviče s sabo prinesti, da ne bom lačen in da tako ugodim hejterjem. Ajaj, zgodovina nas je naučila, da se je vedno začelo z majhnimi hejterčki, ki so morda z nekaj podporniki ratali HEJTERJI. Absolutno ne odobravam nevzgojenih psov in lastnikov, vsi pa niso za v en koš. To pa ve cel razviti svet, saj se danes psom dovoljuje praktično povsod.
Pa še vprašanje za vas: Katera žival že deluje terapevtsko? Katera žival rešuje? Katera žival že pomaga slepim/slabovidnim? blabla
hakija
# 09.10.2018 ob 08:39
nekateri ste pozabili, na fiziko iz srednje šole in gibalno količino.
torej pes, cucek ali tak s 60kg te pri trku lahko hudo poškoduje in že s tega vidika je psa bolje imeti privezanega.
klemzzy, verjetno nimaš psa, če ne bi vedel, da je pes bolj navezan na lastnika kot lastnik na psa. zato mu s prevozom na morje delaš uslugo pa čeprav bruha med potjo.
da o tem, da nekateri psi uživajo v vožnji ne govorim.
se pa strinjam s tabo da velja: ignorance is bliss.
Kermit
# 09.10.2018 ob 08:03
Klemzi, če ne maraš psov, je to tvoja stvar, ni potrebno smetiti pod člankom namenjenim ljubiteljem psov. Članek ni izpostavil še ene nevarnosti, pes ob trku postane projektil, ki lahko zadane privezane potnike, zlasti ob bočnem trku na zadnjih sedežih. Pes, ki ima 30 kil nenadoma ob poslešku tehta 100 ali več, in če to dobiš v naročje ni luštno. Gre?
glasrazuma
# 09.10.2018 ob 11:08
Seveda če ima nek pes fobijo pred vožnjo, naj pa ostane doma. Ampak to vse pove o lastniku, ki psa pač ni znal vzgojiti tako, da se med vožnjo dobro počuti v avtomobilu. In je po možnosti doma zapiral psa kot kazen namesto, da bi mu boks ponudil kot zatočišče, njegov oseben prostor, kamor se vedno lahko (z veseljem) umakne.

Vse povprek nakladanje, kako vsi lastniki psov mučijo svoje živali, pa je hinavsko, da ne rečem podlo.
glasrazuma
# 09.10.2018 ob 08:38
@navigator, še bolje pa na Bližnjem vzhodu, kjer so psi prepovedani, ker so nečista žival, podobno kot prašiči.
fago
# 09.10.2018 ob 08:25
Če imaš psa kakšne težje pasme, ga je dobro privezati na zadnjem sedežu, saj lahko v primeru trka kar dobro prileti vate.
glasrazuma
# 09.10.2018 ob 12:00
Paradoksalno je tudi, da haterji govorijo, kako pse obravnavamo kot ljudi, v isti sapi je pa boks krutost. Pes ni človek. Človek se v kletki ne počuti dobro, pes, ki se ga vzgaja v skladu z njegovimi potrebami in nagoni, pa se v boksu počuti varnega. Bedarija je na boks gledati s perspektive človeka!
glasrazuma
# 09.10.2018 ob 11:01
Pod pretvezo skrbi za živali tisti, ki pse pač sovražijo, pridigajo lastnikom, kako je to, da gre pes na morje z lastniki, mučenje. Kaj tako smešnega in hinavskega pa še ne.

In zapiranje v "kletke". Vprašajte strokovnjake pri Alfakanu, ali bokse priporočajo ali ne. Boks pes sprejme za svoj brlog in zatočišče, kjer se počuti varnega. Enako se počuti v boksu v primerno ohlajenem avtomobilu med vožnjo. Tisti, ki mislijo, da je "kletka" neka kazen za psa, naj si zamislijo, kaj je v njihovih bolanih glavah, da bi pse zapirali za kazen. Še dobro, da nimajo psov.
klemzyy
# 09.10.2018 ob 08:36
navigator007

sej če mi je nekaj nekje všeč, še ne pomeni, da mi mora vse v povezavi s to stvarjo ustrezati.
Verjamem, da je normalno ampak na terasi. V zaprtih prostorih močno dvomim...
Ni pa treba iti v skrajnosti, s kitajsko pa pečenju psov. Ne gojim nobenega sovraštva do psov ali živali, samo kar je preveč je pa preveč. Enostavno se mi zdi že higienićno sporno, da se žival giblje na istem mestu kot človek. No zdj boste verjetno začeli, da je pes bolj čist kot človek. nevem no, slina ki teće vsepovsod mi pač ne sede.
Ni treba iz vsake situacije ali komentarja delat drame pa pretiravat. Človeku, ki živi z živalmi (beri kmetija) je pač jasno, da te ne spadajo v hišo, oziroma v okolje kjer je množica ljudi.
to bo to
# 09.10.2018 ob 11:34
Ne samo pri alfakanu. Vsak normalen kinološki inštruktor, bo PRITRJEN boks prave velikosti priporočil kot najvarnejši način prevoza psov.
Varnostni pas za psa je po navadi predolg in zgodi se tudi, da psa dobesedno sleče iz oprsnice. Je torej le za normalno vožnjo, v primeru trka ne nudi velike zaščite ne potnikom in ne reševalcem ali gasilcem, ki pridejo pomagat. Pol si pa predstavljajte poškodovanega psa, ki čuva lastnika pred reševalci. Pes ni človek in ne razume takih zadev. Ali pa prosto zbeži po cesti in povzroči še kakšno nesrečo.
Kdo kam pelje psa in kdaj je njihova osebna zadeva dokler je v okviru zakonov in varnosti, kamor spada tudi tale članek, ki je očitno še kako potreben ponovne objave glede na vse pametnjakoviče, ki komentirajo. Najmanj kar je pa vsak normalen lastnik psa pelje redno k veterinarju in mora zgornji članek vpoštevat zaradi varnosti lastnega psa in ne bi smel vpoštevat lastnih omejenih prepričanj, ker sicer nikakor ne more reč, da je poskrbel za varsnost.
medic
# 09.10.2018 ob 10:33
@klemzyy, ti delaš dramo, tema je o varnem prevozu živali, ti pa si s svojimi izpadi skrenil skrajno iz tematike.
Dejstvo je, da nekateri psi tehtajo okrog 60kg in ne predstavljam si, da 60kg telo ob trku prileti vame ali v mojega otroka z vso silo, ker ta trk človeka in psa lahko ubija. Torej se ne gre samo za varnost psov in iskanje le teh po nesreči ampak tudi za varnost ostalih potnikov v vozilu.
Torej če peljem psa s sabo na morje ali pa samo do veterinarja lahko pride do nesreče in treba narediti vse, da zavarujemo psa in vse ostale, ki so v avtomobilu. Kaj se dogaja s psom pred in po prevozu ni tema te novice!
jurica
# 09.10.2018 ob 10:18
Se opravičujem, sem lastnik psa! Velikega, nd tistega na baterije!
Pes nima kaj početi v gostilni!
Sploh zaradi nevzgojenih lastnikov!
Le-TI pravijo, saj moj pa ne laja, že če sta dva psa v lokalu je problem! In kaj naj bi pes počel v restavraciji, bifeju?
Gledal kelnerce!
Podpiram pa varnosti pas!
Strogo proti kletki, moja psička F.
kletke nikoli ne bo videla!!
pohorjezeleno
# 09.10.2018 ob 09:02
@klemzyy se strinjam s tabo. Ostali ne razumejo kaj jim hočeš povedati. Preprosto to, da večina svoje pse muči v premajhnih stanovanjih, s prevozi na dopust na morje... Nimajo osnovnih pogojev za dobro počutje psa, imajo pa ga zaradi lastnega ega. Zgorzim se, ko vidim te male ščenete, ki ga potem zlorabljajo gospodične, jih oblačijo, nosijo v torbicah, itd. Imam občutek, da tem psom v očeh vidiš napis "prosim ustreli me". Verjetno še potem hodijo v spalnico s pašteto...
Ganim3d
# 09.10.2018 ob 08:23
Zelo hipokriticen članek. Naj avtorica napiše kaj o baterijski vzreji živali za našo prehrano. Tiste uboge kokoši, ko jim noge krivo rastejo, ker se ne morejo gibati. Pa o prašičih, da ne rečem se kaj..eno oko imamo zaprto, na drugo pa samo lepe stvari opazujemo..
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 18:28
Bila je nesreča.Nikomur nič, razen....psiček se je splašil (ni bil privezan , ne v kletki),Pridrvel je voznik in ga zbil do smrti.! Torej -želite da se vašemu zgodi enako....?Torej, nekateri ne smetite po forumu in ne pišite nebuloz proti takemu zakonu , ki prinaša varnost.
evap
# 10.10.2018 ob 09:13
Članek je namenjen ljubiteljem živali, ne vem, zakaj ga berejo ljudje, ki to očitno niso. In seveda se je treba spotakniti ob drugačnost.K sreči nismo vsi enaki, nekateri ne samo uživajo v družbi svojih štirinožnih prijateljev, ampak se tudi zavedajo, da ima vsako živo bitje pravico do spodobnega življenja. Zato se ukinja baterijska reja, zato je potrebno imeti izpust za velike živali ipd.
Če že ne čutite tako, bi bilo tudi nekaj, ko bi bili strpni do drugih, je to tako težko?
Slovan65
# 10.10.2018 ob 07:34
Tale "avtomobilnost" je najslabša oddaja o avtomobilizmu v zgodovini.
RTV je imela sicer že dosti katastrofalnih oddaj o avtomobilih, a "avtomobilnost" presega vse.
Nič o avtomobilih, le nakladanje o varnosti, pa žuganje, svetohlinstvo, dobrikanje policiji...
Voditelja sovražita avtomobile, v tem je problem.
Ko poslušam voditelja je, kot če bi poslušal komandirja policijske postaje.
firtoh
# 09.10.2018 ob 12:02
Moja psa(prinašalca) se tako rada vozita z avtom,da sta že večkrat zlezla v avte od kolegov,ki so prišli na obisk,enkrat celo v poštarjev kombi,ko je pripeljal paket.
Ponavadi sta privezana zadaj v prtljažniku,včasih pa privezana na zadnjih zicih.V Ikeo,Seiersberg gresta zraven.
klemzyy
# 09.10.2018 ob 08:23
popaj16

hah, kaj ima to veze z besom?
Vse kar sem hotel povedati je, da trpinčite pse s temi vožnjami v avtomobilih in da pes ne spada v restavracije, kjer bi ljudje radi kulturno pojedli.
Ampak nažalost tega ne dojamete ali pa nočete dojeti. Človek v trenirki nima vstopa v določene objekte, pes pa...
nevem no, zame je to.... da ne rečem spet kaj ˝besnega ''
Bivši uporabnik
# 09.10.2018 ob 07:25
Mediji v službi politike oz. molzenja ljudi - očitno nas čakajo nove sorte kontrol, kazni in represije.
ga_moram_imet
# 09.10.2018 ob 11:33
Lahko bi še dopisali, da mora biti boks prav tako obvezno pripet v prtljažnem prostoru. Ker drugače nima funkcije.
Binder Dandet
# 09.10.2018 ob 09:19
"Vse kar sem hotel povedati je, da trpinčite pse s temi vožnjami v avtomobilih in da pes ne spada v restavracije, kjer bi ljudje radi kulturno pojedli."

Kot dolgoletni lastnik psa se strinjam. Pes ni človek, ima drugačne potrebe.

"zato mu s prevozom na morje delaš uslugo pa čeprav bruha med potjo. "

Uslugo mu delaš, če mu zrihtaš varstvo v domačem okolju.
klemzyy
# 09.10.2018 ob 08:54
twofours44

;)
bagat
# 09.10.2018 ob 08:43
Pa za prostoročno telefoniranje je tudi obvezno.
klemzyy
# 09.10.2018 ob 08:43
ZvonkoBingl

Tako je. Ubistvu pa s svojim komentarjem želim samo dobro psom. Vendar se večina tega ne zavede, ker so tok egoistični, da niti ne pomislijo, kaj psu delajo ko ga vozijo v avtu, ga zapirajo v majhna stanovanja...
Prav tako ne pomislijo, da večini kulturnih ljudi ni všeč, da se mu nek pes ali pač katerakoli žival slini ali oglaša v prostoru, ki nja bi bil namenjen prehranjevanju in sprostitvi.
ampak te egoisti, na to seveda ne pomislijo, važn da je njim fajn ker majo svojga ljubljenčka s seboj, pa če to ne paše ne njemu ne ljudem okoli.
S tem komentarjem sem verjetno spet označen za sovražnika živali in sem rizičen osebek.... na žalost današnja družba funkcionira na tak način.
ZvonkoBingl
# 09.10.2018 ob 08:32
@klemzyy...Se čisto strinjam s tvojim komentarjem...Takoj te obdolžijo, da ne maraš živali..kar seveda ni res. Samo imejte jih zase in ne za druge...In ja, pes ne spada v restavracijo...Tudi na misel mi ne pride, da bi našega Runota peljal s seboj, ko gremo ven kaj pojest..
poharc
# 09.10.2018 ob 18:33
Ja,ja, osli vozijo pse.
twofours44
# 09.10.2018 ob 08:46
rizičen osebek si že zaradi svojega skrajno neokusnega avatarja
čak mal noris
# 09.10.2018 ob 09:35
Povsem ok! Malo me le skrbi, kako bom mojemu bullterrierju to "razložil".
klemzyy
# 09.10.2018 ob 09:30
medic

to so pač extremne stvari, ki se dogajajo. Tud js negrem rad na avion kjer se ne počutim dobro, pa sem kdaj pa kdaj v to primoran... slab primer, sedi 1!

binder dandet

sedi 5

je pa tako kot sem nekako pričakoval 3/4 nerazumevajočih 1/4 ki stvari dojemajo. Takšno kot razmerje v današnjem svetu nekako je.

Se pa opravičujem, da smo nekoliko zašli iz teme.
medic
# 09.10.2018 ob 09:12
@klemzyy, psa treba peljat tudi k veterinarju, a to je tudi mučenje?
kristjan31
# 09.10.2018 ob 10:08
S temi cucki res že pretiravate. Kako je lahko cuck bolj zaščiten kot človeško bitje?
margu50
# 09.10.2018 ob 09:51
Tale članek je predpriprava pred sprejemom zakona, ki bo od nas lastnikov psov zahteval prav to, kletko za psa. Gotovo bo izbran tudi izdelovalec le teh, s certifikatom. Vse znano, samo, da bo kapnilo spet kaj v kaso države in izbrancev.
Celjan27
# 09.10.2018 ob 08:29
Nimrod:

Edini, ki se lahko imajo za ljubitelje zivali (tudi psov, seveda) so vegani.

Vsi ostali smo zal hipokriti. Psi se nam bolj smilijo, kot bolj inteligentni prasici, ki jih v nehumanih razmerah prevazajo v klavnice.

Moj pes je vsaj na prostornem zadnjem sedezu:)))
ZvonkoBingl
# 09.10.2018 ob 08:23
Samo res se s temi cucki čisto pretirava!!!V večini pa mala ščeneta vozijo na sovoznikovem sedežu ali še raje v naročju za volanom!!!
klemzyy
# 09.10.2018 ob 08:26
ganim3d

tako je!
Ista zadeva z lastniki psov, ki jih vlačijo vsepovsod, ne zavedajo pa se da s tem psu ne delajo nič dobrega.
klemzyy
# 09.10.2018 ob 07:56
Vprašanje za vse tiste ljubitelje psov, ki ne razmišljate več racionalno.
Povejte mi, kakšno uslugo in užitek delate vašemu ljubljenemu kužku, ko ga zaprete v kletko in se prevaža po ovinkih (mnogokrat tudi na dopust po več ur vožnje)? Poslušam razne ¨ljubitelje¨ teh bogih psov, kako je bilo vse pokozlano, ampak nič zato. Važno da je pes z njimi vsepovsod, na morju na 40 stopinjah. Pes je za na vas, kjer nima omejenega gibanja in je seveda toliko vzgojen da ne dela ¨pidarij ¨. Vse ostalo pač ne sodi v družbo.

Še en primer od zadnjič. s priajteljico jeva v priznani gostilni, ko kar naenkrat med vso množico gostov začne lajat niti ne tako majhen cucek. Sredi gostlne kjer ljudje jejo... Pa ne me je.. če je to normalno...
No pa da nebomo zaplavali predaleč, uglavnem pretiravanje!
NOPCBS
# 09.10.2018 ob 07:16
raje dajte kaksen clanek o otrocih, hvala lepa!
klemzyy
# 09.10.2018 ob 07:02
Nimam besed! Pes se res že tretira kot človek... bolno
Kazalo