Uber bo s pomočjo pametnih telefonov zapisoval podatke o posameznih vožnjah. Foto: Uber
Uber bo s pomočjo pametnih telefonov zapisoval podatke o posameznih vožnjah. Foto: Uber

Aplikacija za pametne telefone podjetja Uber vozniku in potnikom sicer omogoča podajanje povratne informacije o vožnjah, a se je po besedah podjetja izkazalo, da so te pogosto nezanesljive. Tovrsten način prevoza ne nazadnje uporabljajo tudi vinjene osebe, katerih zaznavanje zunanjega sveta je lahko oteženo.

Uber se je zato odločil, da bo podatke za preverjanje voženj pridobil s pomočjo omenjene aplikacije na prenosnih telefonih uporabnikov in voznikov, ki bo dostopala do parametrov, ki jih posredujeta giroskop in sistem GPS v telefonu. S pridobljenimi podatki bodo preverili vožnjo voznika in tako tudi upoštevanje cestnoprometnih predpisov.

Podatke bo Uber lahko pregledoval samo ob morebitni prijavi in jih posledično ne bo mogel uporabljati za sprotni nadzor, zato predstavniki podjetja poudarjajo, da uporabnikom njihovih storitev ni treba skrbeti za varnost svoje zasebnosti. Kljub zagotovilom podjetja Uber, da bo zasebnost uporabnikov ostala nedotaknjena, je dvom v varnost zasebnosti posameznika verjetno upravičen. Informacijska vrednost takega sistema utegne privleči pozornosti hekerjev, ki so že pokazali, da popolne varnosti ni.