Ste kdaj pomislili, da lahko iz vezalk in slamice nastane čudovita zapestnica ali ogrlica za posebne priložnosti? Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Ste kdaj pomislili, da lahko iz vezalk in slamice nastane čudovita zapestnica ali ogrlica za posebne priložnosti? Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
O projektu Ulica je naša
Ulica je naša: modna delavnica

Delavnica, ki je bila na sporedu danes, je potekala pod naslovom Oblikovalnica modnih dodatkov.

Ulica je naša je projekt delavnic, ki potekajo ob obrežju Ljubljanice (Cankarjevo nabrežje) vsako soboto od 10. do 13. ure od konca junija do sredine septembra. Letos delavnice potekajo že 10. leto.

Glavni namen delavnic je otrokom in staršem ob toplih, sproščujočih sobotnih dneh ponuditi kakovostne, ustvarjalne, sproščene in tudi izobraževalne trenutke. Kot rečeno: vsako soboto za vsaj tri ure. Medtem ko starši v bližnjih lokalih brezskrbno posedajo in klepetajo s prijatelji, lahko njihovi otroci izdelajo kakšen prav uporaben, domiseln in predvsem kreativen izdelek, ki ga nato odnesejo domov in po želji uporabljajo ali podarijo.

Od modnih dodatkov do lovilcev sanj, domišljijskih bitij ...
Delavnice so osnovane tako, da je prav vsako soboto določena druga vsebina oz. tema, na podlagi katere se izdelujejo izdelki. Letos so se izdelovale že ekovrečke, pa plastične rože, morske ribice, barvali so se kamenčki in izdelovale figurice. Prvo soboto v avgustu so otroci lahko izdelovali domišljijska bitja, nato lovilce sanj in delavnica, na kateri je bil tudi MMC - izdelava modnih dodatkov.

Ekološka ozaveščenost s pridihom varčevalne kreativnosti
Sezam, nevladna organizacija, združenje staršev in otrok s projektom Ulica je naša, kot tudi z drugimi svojimi projekti, si aktivno prizadeva pri ljudeh ozavestiti ekološko, varčevalno, izobraževalno in kreativno poslanstvo. Njihove delavnice naj bi tako otroke kot starše spodbujale k premišljenemu ravnanju z okoljem in predvsem odpadnimi materiali. Potekajo pod sloganom "Recikliran svet".

Zakaj bi odvrgli slamice, kartonaste valje toaletnega papirja, jogurtove lončke, svetleč papir, v katerem so bili čokoladni bomboni in podobno? Iz vseh teh in še ogromno drugih na prvi pogled "smeti" se lahko izdelajo čudoviti in predvsem uporabni izdelki. Izdelki so lahko v celoti izdelani iz teh odpadnih materialov, ali pa na kakšno rojstnodnevno darilo ali novoletni okrasek položite le en odpadni košček. Namen je spodbujati otroke h kreativnosti in individualnosti ter čutu za kreativno varčevanje.

Tematike delavnic v prihodnjih sobotah
Prihodnjo soboto bo delavnica "presenečenja", nato sledi delavnica z naslovom "klobučarnica" in zadnja, ki bo na sporedu 11. septembra: kolaž iz smeti. V rubriki povabila na otroškem portalu vas redno obveščamo tudi o drugih delavnicah za otroke.



V priloženih videoposnetkih si lahko ogledate utrinke z delavnice modnih dodatkov.

Vabljeni pa ste tudi k ogledu fotogalerije in Bansijeve spletne strani, kjer bo objavljenih še več fotografij.

O projektu Ulica je naša
Ulica je naša: modna delavnica