Družabna kronika
(8)

Poudarki

  • 50 lipicancev prikazalo zgodovino konjeništva v Lipici
Lipica v Ljubljani
V Stožicah so morali za konje postaviti posebne bokse. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
VIDEO
Lipicanci v Ljubljani

Dodaj v

Foto: Lipicanci v Ljubljani pokazali ponos, lepoto in pogum

Predstavi si je ogledalo skoraj 15.000 ljudi
12. marec 2011 ob 11:03,
zadnji poseg: 12. marec 2011 ob 12:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Glasbeno-scenski spektakel Lipica v Ljubljani je postregel s skoraj dveurno predstavo, za katero si v Lipici želijo, da bi postala tradicionalna.

Arena Stožice je v petek gostila dve predstavi - dopoldanska, ki je bila namenjena predvsem šolarjem in upokojencem, je bila razprodana, na večerni pa je nekaj stolov ostalo praznih. Skupaj si je obe predstavi ogledalo skoraj 15.000 gledalcev.

Vrhunec večera je bil nastop okoli 50 lipicancev, ki so se občinstvu predstavili ob spremljavi Orkestra slovenske vojske in priznanih glasbenikov. Spektakel je združil nastope lipicancev iz Lipiške klasične šole jahanja in Združenja rejcev lipicanca Slovenije z glasbo. Scenarist predstave je bil Tomaž Letnar.

Za glasbeni del je poskrbel Orkester slovenske vojske pod vodstvom Andreje Šolar skupaj s priznanimi glasbeniki, kot so Trio Eroika, harfistka in sopranistka Miriam Andersen, klavirski tandem Bojan Gorišek in Milko Lazar, sopranistka Teja Saksida in tenorist Martin Sušnik ter mešani pevski zbor Obala Koper.

Pripravili kar 120 kubikov posebne mivke
Kobilarna Lipica je s predstavo Lipica v Ljubljani, ki je bila po poplavi tujih zvezd in produkcij v dvorani Stožice sploh prva slovenska kulturna produkcija, orala še eno zahtevno ledino prireditvenega menedžementa. Lipicanci so bili namreč sploh prve živali, ki so nastopile v novih prireditvenih objektih Stožicah, to pa je seveda pomenilo tudi posebne priprave na samo prireditev.

V dvorani tokrat za izvedbo prireditve namreč ni bilo treba postaviti le odra za nastopajoče, ozvočenja in vse, kar sodi k takšni prireditvi, pač pa je bilo potrebno namestiti tudi pravo manežo, v kateri so lipicanci nastopili. Da je bil 'oder' za zvezde večera pripravljen, kot je potrebno, pa so morali v dvorano pripeljati kar 120 kubikov posebne mivke in postaviti posebne zaščitne ograje, ter po koncu prireditve seveda vse skupaj odpeljati. Poleg tega so za namestitev konj, ki so v Ljubljani preživeli 3 dni, začasno postavili še 45 montažnih boksov.

40 let lipiške jahalne šole
Predstavo so v Kobilarni Lipica pripravili ob 40-letnici lipiške jahalne šole, sovpadla pa je tudi z 20-letnico samostojnosti Slovenije. Kot je za TV Slovenija dejal direktor kobilarne Tomi Rumpf, pa si želijo dogodek narediti tradicionalen. "Enkrat na leto si želimo v Ljubljani imeti predstavo šole in kulture jahanja," je dejal.

Predstavo, ki je vključevala tudi sprevod kobil z žrebički - najmlajši je bil star komaj dva dneva, si bo mogoče v posnetku ogledati na Televiziji Slovenija.

Oglejte si utrinke z večerne predstave. Foto: Sandi Fišer.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
bismark
# 12.03.2011 ob 12:23
Sem bil tam na večerni predstavi. Vse lepo in prav, lepo organizirano in izvedeno. Ampak, akustika v dvorani in postavitev ozvočenja je bila slabša kot na nivoju vaških veselic. Si človek ne more misliti, da si lahko v takem novozgrajenem sodobnem centru lahko privoščijo tako šlamparijo. Odkrito lahko rečem, da nisem razumel niti ene besede, ki jo je povezovalka izrekla. Imel sem to srečo da sem sedel za ozvočenjem in nisem slišal popolnoma nič, razen orkestra, ki je bil pod menoj.

Je bilo pa opaziti precejšnjo nemirnost živali. Dva konja sta bila precej nervozna. Si predstavljam, da za njih taka prireditev predstavlja kar velik stres.
Doctor
# 12.03.2011 ob 17:26
A še vedno niso uredili akustike? To se je govorilo že ob odprtju, da imajo v planu. Zmanjkalo denarja? Lol ...
pikam_dopust
# 12.03.2011 ob 16:28
Stožice imajo zanič ozvočenje.
Oz - če sem natančen - nekaj "lucky winnerjev", ki imajo prave sedeže, dobro sliši, ostalo je poden. Kar je posebej krasno, če greš tja poslušat koncert.

Glede živali - tudi mene zanima strokovno veterinarsko mnenje, zakaj je za žrebeta dobro, da so jih vlačugali nekaj ur na kamionih, v to hrupno in tuje betonsko okolje, pa potem spet nazaj na kamione? Posebej bi to rad slišal od cenjene belokranjke Vite Čadonič Špeličeve, direktorice VURSa, ki je zadnjič na televiziji na debelo delala reklamo za to prireditev (BTW Koliko je od tega oglaševanja pokasirala RTV? Vsaj domnevam, da je treba za tako oglaševanje nekaj plačati - ali pa se motim?). Rad bi torej slišal, kaj je v resnici njen razlog za propagiranje te prireditve. Ker za psiho žrebet tale cirkuški šov sigurno ni bil dober.

Za denarnice (kogar koli že) pa verjetno da.
ALJAZpec
# 14.03.2011 ob 13:29
PREDRAGO.
štiblc
# 14.03.2011 ob 10:32
Bil na predstavi strinjam se s silverbulletom zadovoljen z glazbo, čeprav voditeljice nisem nič zastopil vse kar sem od nje zastopil je imela zelo lep nastop sam govor barva glasu ton vse ok razločnost nikakršna. Bi pa dodal en element, ki me je lahko rečem prijetno presenetil hkrati pa zdramil, ko so fantje prijahali v narodnih nošah so poželi velik aplavz, hkrati spoznanje, da je tega samozavedanja (samozavesti v) nas Slovencev premalo, hkrati da bo jutri že vse pozabljeno. Tako, da apeliram na vse, ki imajo možnost, da nas združijo v ponosen narod, pozabimo malo na nesoglasja, hkrati za začetek pa bi lahko vrteli brezplačno reklamo v duhu stare reklame slovenija moja dežela, pa lep dan vsem nam Slovencem
p.s. tudi ostalim lep dan, samo najprej moramo sebe poštimat :)
silverbullet
# 14.03.2011 ob 08:43
Večerna predstava: zanimiv koncept predstave, glasbeni del... tako-tako, izvedba konjeniškega dela predstave na psu. Če je kdo šel poslušat glasbo in spotjo malo gledat konjiče, je najbrž odšel zadovoljen. Če je kdo šel gledat predstavo visoke šole jahanja... se je čutil totalno opeharjen in je odšel nejevoljen. To, kar smo videli, je po dresurnih merilih slabo in ni niti do gležnjev Španske jahalne šole na Dunaju in Lipici, kar je nekoč bila in kar - konjeniški ljubitelji in davkoplačevalci v enem - upravičeno pričakujemo od nje. Vendar... če take predstave pomenijo več zanimanja, več denarja, več pozornosti javnosti... potem se bodo najbrž posledično tudi stvari začele premikat v pravo smer. Skrajni čas.
bluzacica
# 13.03.2011 ob 15:28
Meni je pa ful žal, da si nisem mogla ogledat te predstave. Želela sem si videti šov v Lipici, pa nimajo ravno pogosto teh predstav! Pa še do tja dol bi se morala odpeljat. Tako, da zdaj mi je pa res žal, da nisem šla :( Sem prepričana, da bi mi bilo ful všeč, čeprav je mogoče ozvočenje res ničvredno, pa voditeljica tudi vidim, da kar ena.

Bi pa želela videt lipicince, ki jih sicer v Lipici tako skrivajo po hlevih.
Matej037
# 13.03.2011 ob 10:23
... Glede živali - tudi mene zanima strokovno veterinarsko mnenje, zakaj je za žrebeta dobro, da so jih vlačugali nekaj ur na kamionih, v to hrupno in tuje betonsko okolje, pa potem spet nazaj na kamione? ...

Seveda bi bilo za konje boljše, če bi prireditev organizirali v Lipici. Tudi denar, porabljen za prevoz bi prišel obnovi nekaterih dotrajanih objektov še kako prav.

Vendar je za dosego višjega cilja pač potrebno malo potrpeti. Višji cilj pa je mestu in svetu pokazati, da je bila izgradnja Stožic upravičena. V ta namen seveda vanje tlačijo vse prireditve, seveda tudi na račun vseh drugih objektov.

Seveda bi po zdravi pameti koncert Carrerasa bolj spadal v Cankarjev dom, rokometna tekma s Poljaki bi lahko bila v Celju (ki je nekakšna slovenska rokometna prestolnica), ampak potem se Zoki s svojim širokim nasmehom ne bi mogel kazati svojim vernikom.

Kdo pa bo o vsem skupaj vprašal konje?
Kazalo