Ivo pravi, da je pripravljen na medijsko izpostavljenost, ki jo prinese vodenje Dnevnika. Foto: Jani Ugrin
Ivo pravi, da je pripravljen na medijsko izpostavljenost, ki jo prinese vodenje Dnevnika. Foto: Jani Ugrin
Ivo Kores
Kljub novi službi ostaja na Radiu Si. Foto: Jani Ugrin

Mislim, da je dejansko ena izmed največjih želj vsakega voditelja to, da bi kdaj lahko sodeloval tudi v informativnem programu. Mislim pa, da tudi sivina las verjetno svoje naredi, da bolj resno delujem, haha.

Voditelji Dnevnika
Ekipa Dnevnika: Jelena Aščić, Ivo Kores, Manica J. Ambrožič in Dejan Ladika. Foto: Jani Ugrin

Eden izmed nasvetov mojih kolegov je bil: Imej vse pripravljeno, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Tudi plan B. Tega se bom držal, tako da Dejanu hvala za te nasvete.

Ivo Kores
Med njegove najljubše konjičke sodita padalstvo in starodobniki. Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da je za voditelja, sploh pa za voditelja v informativnem programu, to, da je verodostojen in da ve, o čem govori, najpomembnejše. V ospredju mora biti sama novica, informacija, voditelj je ne sme zasenčiti.

Ivo Kores
Z vami bo petkrat na mesec. Foto: Jani Ugrin

Štajerec s šarmantnim "radijskim" glasom še zdaleč ni novinec v medijih. Pred leti je že delal kot voditelj jutranje oddaje Dobro jutro, nato pa je odšel na Radio Si, kjer ga televizijske kamere niso več ujele. Ko je pred dvema mesecema dobil klic iz Ljubljane s ponudbo, da bi sedel na "vroči stol" voditelja televizijskega Dnevnika, je bil, razumljivo, v šoku, nato pa je priložnost pograbil z obema rokama.

Od takrat se pridno vozi na vaje v Ljubljano, kako pa bo doživel svoj dnevniški krst, pa boste lahko videli danes ob 19.00, ko vas bo prvič pozdravil z voditeljskega stola osrednje dnevnoinformativne oddaje na Kolodvorski. Kako se je lotil nove vloge in kakšne spremembe od nje pričakuje, pa v spodnjem pogovoru.

Ko sva se pred petimi leti pogovarjala, ste na vprašanje, kakšne so vaše ambicije, odgovorili, da ste "verjetno bolj naklonjeni zabavi, saj je resnosti že preveč". No, zdaj pa ste tu, na "vročem stolu" Dnevnika ...
Kako že pravijo, zarečenega kruha se največ poje ... A ko sem začel kariero v medijih, je bila moja najbolj goreča želja prav vodenje Dnevnika. A vode so me nato odnesle čisto drugam, bolj sem bil doma v razvedrilu in na radiu. V zadnjem času, odkar sem vpet v Radio Si, pa imamo tam veliko opravka tudi z informativnimi vsebinami. Kot vodja slovenske redakcije koordiniram z drugimi redakcijami objavo novic, tako tistih lokalnega kot takšnih globalnega značaja.

Kdaj ste izvedeli, da boste vodili Dnevnik, in kako veliko presečenje je bila ta ponudba?
Pogovori so se začeli pred kakšnima dvema mesecema. Presenečenje je bilo precejšnje, sprva tudi šok, da mi je bila zaupana takšna naloga oziroma da so me sploh povabili k sodelovanju.

Ste kdaj lobirali za to mesto ali je bila ponudba izključno odločitev vodstva v Ljubljani?
Sami so me našli. Sam od tistih začetkov naprej tudi nikoli nisem več premišljeval, da bi sodeloval v informativnem programu, sploh pa ne kot voditelj osrednjega Dnevnika. Ker je bila ta ponudba zame, kako bi rekel, prava znanstvena fantastika, sem potreboval nekaj časa, da sem informacijo predelal. Na koncu mi je postala všeč, saj mi je pomenila precejšen izziv. Mislim, da je dejansko ena izmed največjih želj vsakega voditelja to, da bi kdaj lahko sodeloval tudi v informativnem programu. Mislim pa, da tudi sivina las verjetno svoje naredi, da bolj resno delujem, haha.

Kako so vas sprejeli v Ljubljani? Ste dobili kakšen nasvet od že preizkušenih voditeljev?
Da, sem, v stikih smo že od samega začetka. Nekatere že poznam, saj smo sodelovali, ko sem še vodil televizijsko oddajo Dobro jutro, druge pa bom počasi spoznaval.

Kako pogosto boste vodili Dnevnik in ali ostajate tudi del ekipe Radia Si?
En tedenski turnus oziroma pet dni na mesec bom vpet v Dnevniško dogajanje, preostanek pa me boste lahko slišali na radiu.

Najvidnejši voditelji informativnih oddaj pri nas imajo svoj prepoznaven slog. Rosvita Pesek na primer Odmeve vedno začne z "Dober večer, pozdravljeni v Odmevih." Ste si tudi vi zamislili kakšen stavek, s katerim boste gledalce vedno pozdravili ali se od njih poslovili?
Ne, ne še. Verjetno sem bom zatekel h kakšni šabloni, čeprav sicer nisem ljubitelj ustaljenih rekov. Za zdaj nimam pripravljenega še nič.

Kaj pa v modnem smislu, imate kakšne želje? V mislih imam brezrokavnik Sekuja Condeja ali pa sive obleke Igorja E. Berganta ...
Za zdaj ne, prepustil se bom stilistom in oni bodo ugotovili, kaj mi najbolj pristaja, tako barvno kot slogovno.

Prihajate z Radia Si, kjer ste vodja slovenske redakcije. Na tem radiu se predvsem menjata glasba in novice. Bi lahko zase rekli, da ste "zasvojeni" z informacijami, da morate v vsakem trenutku vedeti, kaj se dogaja po svetu in preverjate dogodke na pametnem telefonu in Twitterju?
Tudi, a ne po lastnih željah. To prinese delo v medijih. Moraš biti na tekočem z dogodki, a jih več ali manj sam filtriraš. To je ena tistih slabih lastnosti. Druga pa je ta, da ti nekatere informacije padejo iz glave, saj jih je preprosto preveč. Je pa dejstvo, da smo tudi zaradi aktualnega dogajanja na radiu vedno na tekočem z zadevami. Vedeti je treba, kakšna so ozadja, kaj se dogaja. Slaba plat tega pa je, da veliko informacij sprejmeš zelo površno, jih uporabiš takrat, ko misliš, da je pomembno, in izluščiš samo tisto, kar te zanima.

Za vami so že priprave na vodenje Dnevnika. Kako doseči, da je voditelj osrednje informativne oddaje na nacionalni televiziji verodostojen, prepričljiv, umirjen, a hkrati ne preveč vpadljiv?
Mislim, da je za voditelja, sploh pa za voditelja v informativnem programu, to, da je verodostojen in da ve, o čem govori, najpomembnejše. Zdi se mi, da mora biti v ospredju sama novica, informacija, voditelj je ne sme zasenčiti. Mora biti pripravljen na vse, v prvi vrsti pa mora biti voditelj to, kar v resnici je. Igra je hitro prepoznana tudi pred kamero. Čim bolj naravno, torej in čim bolj verodostojno.

Imate svoje najljubše teme, je to notranja ali zunanja politika, morda socialne teme?
Zanimajo me bolj družbene teme, bolj kot sama politika in strankarske zdrahe. Zdi se mi, da je tega v samem Dnevniku in tudi v drugih informativnih oddajah, če pogledamo tudi komercialke, preprosto preveč. Moje mnenje je, da preveč prostora dajemo politikom. Vsak mora opraviti svoje delo, tako oni kot mi, a igric, takšnih in drugačnih, je v medijih preveč. Je pa jasno, da po eni strani prav politika izkorišča medije kot svoj peskovnik. Če dajemo politikom preveč prostora v peskovniku, se preveč razigrajo in pozabijo na svoje osnovno poslanstvo in na svoje delo.

Koliko boste imeli kot voditelj Dnevnika vpliva na samo vsebino oddaje?
Gre za razmerje med novinarji, med dnevnimi uredniki in uredniki informativnega programa. Za čisto vse teme in vsebine se dogovarjamo med seboj. Je pa dejstvo, da mora biti Dnevnik osrednja informativna oddaja in mimo aktualnega dogajanja, mimo dogajanja, ki spreminja svet in življenje ljudi, se ne da iti, tudi če k temu sodita politika in strankarske zdrahe. Mislim pa, da morata biti prioriteti aktualnost in verodostojnost.

Še vedno pri vsaki stvari preveč komplicirate?
Haha. Da, to so mi drugi rekli. Verjetno res. Včasih izgubim nit prioritet, se preveč poglobim v kakšno zadevo in znam zakomplicirati. Ampak je dobro, da me drugi opozorijo na to in mi rečejo: "Dovolj je bilo, to smo obdelali, gremo naprej."

Torej želite imeti tudi pri vodenju svojega prvega Dnevnika vse pod nadzorom, vse preštudirano do zadnje podrobnosti?
Tako je. To je bil tudi eden izmed nasvetov mojih kolegov: Imej vse pripravljeno, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Tudi plan B. Tega se bom držal, tako da Dejanu hvala za te nasvete.

Vozili se boste s Štajerske. Kaj boste počeli med vožnjo, boste ponavljali besedilo, si ogrevali glasilke ali le dali glasbo na ves glas?
Vsega po malem. Nekaj govornih vaj, artikulacija, verjetno bom poslušal novice. Novice bom spremljal dan in noč, če bo treba, bodo tudi neprespane noči.

Ne boste pa se v Ljubljano vozili s kakšnim starodobnikom? To sprašujem, ker ste menda velik ljubitelj jeklenih konjičkov ...
Haha. Če bo kakšno srečanje starodobnikov, bom prišel. Tudi svojega še imam.

Ko sem vas "pogooglala", sem opazila, da vas vsi po vrsti označujejo za "šarmantnega", nekateri pa tudi za "slovenskega Georgea Clooneyja". Morda veste, na čigavem zelniku je zrasla ta primerjava?
Ne vem, mislim pa, da je primerjava nastala prav na nekem srečanju starodobnikov, na katerem je bilo prisotnih tudi veliko fotoreporterjev. Tudi sam sem na spletu že zasledil to, a sam res ne vem, v čem bi bil podoben Georgeu Clooneyju, razen po barvi las ...

Ali ste pripravljeni, da prihajate iz varnega zavetja radia na televizijo in da se bodo mnogi čutili poklicani ne le to, da komentirajo vaš način vodenja, ampak tudi podobo in vsako najmanjšo podrobnost?
Upam, da bo tega čim manj, vem pa, da bo kritik, takšnih in drugačnih, kar nekaj. Veselim se konstruktivnih kritik, saj mi pomagajo, da tudi sam potem opazim, če kje kaj ni v redu in moram kaj popraviti. Sem pa pripravljen na marsikaj.

Vabljeni tudi k ogledu promocijskega spota, ki so ga posneli novo-stari voditelji Dnevnika.

Mislim, da je dejansko ena izmed največjih želj vsakega voditelja to, da bi kdaj lahko sodeloval tudi v informativnem programu. Mislim pa, da tudi sivina las verjetno svoje naredi, da bolj resno delujem, haha.

Eden izmed nasvetov mojih kolegov je bil: Imej vse pripravljeno, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Tudi plan B. Tega se bom držal, tako da Dejanu hvala za te nasvete.

Mislim, da je za voditelja, sploh pa za voditelja v informativnem programu, to, da je verodostojen in da ve, o čem govori, najpomembnejše. V ospredju mora biti sama novica, informacija, voditelj je ne sme zasenčiti.