Že 2. februarja ob polnoči bodo kurenti vstali s tradicionalnim skokom, nato si bodo nadeli zvonce in se spopadli z zlimi duhovi, ki v temačnih zimskih dneh vladajo svetu. Foto: EPA
Že 2. februarja ob polnoči bodo kurenti vstali s tradicionalnim skokom, nato si bodo nadeli zvonce in se spopadli z zlimi duhovi, ki v temačnih zimskih dneh vladajo svetu. Foto: EPA
Pustna ohcet
Etnografska prireditev s predstavitvijo tipičnih slovenskih pustnih likov in mask ter predajo oblasti princu karnevala, se bo začela v soboto, 6. februarja, ob 11. uri, 11. minut in 11. sekund. Foto: MMC RTV SLO
Lepa Brena
Udeležbo sta že potrdili Lepa Brena in Seka Aleksič, na svoje pa bodo prišli tudi ljubitelji domačih zabavnih rokerjev in poetov, saj bodo nastopili Peter Lovšin, Vlado Kreslin in Zoran Predin. Foto: MMC RTV SLO

Danes so na Ptuju odprli dokumentarno razstavo "50 let kurentovanja", ki je hkrati dogodek ob odprtju pestrega pustnega dogajanja na okroglem 50. kurentovanju na Ptuju. Razstava, na kateri je Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož zbral dokumentacijo in eksponate o bogati kulturno-etnološki dediščini, je postala vez med preteklostjo in prihodnostjo, ki jo združuje glavni lik pustnega dogajanja – kurent.

Pavšič je povedal, da bo kurentovanje trajalo 10 norčavih dni. Kurenti bodo vladali Ptuju od 6. do 16. februarja, od svečnice do pepelnične srede. Že 2. februarja ob polnoči bodo kurenti vstali s tradicionalnim skokom, nato si bodo nadeli zvonce in se spopadli z zli duhovi, ki v temačnih zimskih dneh vladajo svetu.

Vrhunec bo osrednja povorka
Naslednja etnografska prireditev s predstavitvijo značilnih slovenskih pustnih likov in mask ter predajo oblasti princu karnevala Milanu Senčarju Plemenitemu Bernardu Ptujskemu se bo začela v soboto, 6. februarja, ob 11. uri, 11. minut in 11. sekund.

Karnevalski vrhunec bo v nedeljo, 14. februarja, ko bo po ptujskih ulicah potekala osrednja povorka, ki se bo potem počasi premaknila proti koncu kurentovanja - 16. februarja s pokopom pusta. "Dobro bo premagalo zlo in pomlad se bo že petdesetič začela na Ptuju," sporoča Pavšič.

Glasbeno prizorišče
Poleg bogate etnografske kulturne dediščine bo tudi dovolj priložnosti za zabavo za vse generacije in vse okuse. "Skozi deset dni norega 50. kurentovanja, ki 'neja more biti boljše', kot se glasi letošnji slogan, se bo na različnih odrih in v različnih lokalih zvrstila prava četica domačih in tujih glasbenih zvezdnikov, med katerimi sta udeležbo že potrdili estradni zvezdi Lepa Brena in Seka Aleksič, na svoje pa bodo prišli tudi ljubitelji domačih zabavnih rokerjev in poetov, saj bodo nastopili Peter Lovšin, Vlado Kreslin in Zoran Predin," opisuje glasbeno dogajanje Pavšič.

Osrednja dvorana, ki bo obiskovalce vabila z različnim dogajanjem ter bogato gostinsko ponudbo, bo letos ob nekdanji vojašnici na Vičavi in bo gostila vse najbolj odmevno zabavno dogajanje. Čez dan bodo v njej prireditve za mlajše, ob večerih pa bodo glasbeni in animacijski program popestrili nastopi etnografskih skupin in skupin kurentov ter obiski princa karnevala.

Visoko število obiskovalcev in nastopajočih
"Pričakujemo, da se bo zaradi jubilejnega 50. kurentovanja na Ptuju v desetdnevnem dogajanju zbralo 300.000 obiskovalcev in 18.000 nastopajočih," sporoča Pavšič. Obiskovalce naj bi privabilo že dejstvo, da kurentovanje na Ptuju postaja najprepoznavnejši etnofest na svetu, pestra turistična ponudba v pustnem času, prikaz kulturne in etnografske dediščine, nora zabava in veselo karnevalsko dogajanje za vse generacije.

V naslednjih dneh bodo pri povabilu svojo pomembno vlogo odigrali ptujski kurenti, ki se bodo podali na bele strmine. Na pokalu Vitranc v Kranjski Gori ne bodo odganjali zime, temveč vabili obiskovalce na Ptuj.