Slovenec leta, Avsenikovih 60; Medvode, 18. 1. 2013 Foto:
Slovenec leta, Avsenikovih 60; Medvode, 18. 1. 2013 Foto:
Slovenec leta, Avsenikovih 60; Medvode, 18. 1. 2013
Slovenec leta, Avsenikovih 60; Medvode, 18. 1. 2013

To je bil predlog, s katerim so ustvarjalci znamenitega Moped šova sklenili večer, poln smeha in dobre glasbe. Športna dvorana Medvode je namreč gostila prireditev Slovenec leta, Avsenikovih 60, na odru pa so se zvrstila številna velika imena - velika glasbena imena in tudi imena Velikih ljudi, kot sta Darko in Anita.

V sklopu prireditve so namreč podelili tudi uradno priznanje humanitarki Aniti Ogulin iz Zveze prijateljev mladine, ki so jo ta teden v veliki vseslovenski akciji Slovenec leta razglasili za zmagovalko. "Anita Ogulin je bila edina v naši državi, ki me je kot mladoletno dekle spravila s ceste v varno zavetje in potegnila iz spiralnega brezna obupa. Ko smo bili lačni, nam je priskočila na pomoč, omogočila mi je šolanje, priskrbela oblačila, predvsem pa mi je dala topel objem in svoje veliko srce. Zame je Anita Ogulin ženska, Dama (z veliko začetnico), je moj vzor in predvsem zgled za vse življenje," so besede, s katerimi so predstavili nagrajenko, izposodili pa so si jih od bralke.

V sklopu akcije Slovenec leta pa že več kot desetletje podeljujejo tudi priznanje za posebne dosežke, v spomin na pokojnega ultramaratonskega kolesarja Jureta Robiča pa to priznanje zadnja leta nosi njegovo ime. Letos ga je dobil 23-letni plavalec invalid Darko Đurić, ki je lahko vzor vsem. Rodil se je brez nog in ene roke, odrekli so se mu starši, a je svojo izjemno voljo usmeril v šport. Leto 2012 je zaznamoval z odličnimi nastopi na paraolimpijskih igrah v Londonu (plaval je v štirih finalih in serijsko popravljal osebne in celo svetovne rekorde).

"Država v bankrotu išče poštenega okupatorja!"
Večer je uradno povezovala Pia Pustovrh, a so skozi njega v svojem pikrem slogu krmarili predvsem člani Moped šova - Tone Fornezzi - Tof, Simona Vodopivec in Roman Končar, ki so si pošteno privoščili slovenski politični vrh, pa tudi aktualne razmere v državi. Tof je tako med drugim prebral oglas: "Država v bankrotu išče poštenega okupatorja!" Povedali so šalo o tem, kako sta šla Janša in Janković v Kočevski Rog lovit medveda, se spomnili na Frana Milčinskega - Ježka in ugotovili, da bi danes na vprašanje o tem, koliko ljudi dela v parlamentu, odgovoril: "Delajo vsi, ampak vsak za svojo rit!"

Čuki, Modrijani, Alfi ...
Na oder je prišel tudi Ježkov nagrajenec Tilen Artač, ki je imitiral znanega športnega komentatorja Miho Žibrata in zaigral na čelo, Čuki so "nažigali" Sankaško polko, Modrijani so pripravili venček svojih uspešnic, občinstvo je navdušil Alfi Nipič, ki je praznoval že "abrahama" svojega glasbenega ustvarjanja.

Jabolko ne pade daleč od drevesa
Še častitljivejši jubilej pa je 60-letnica Ansambla bratov Avsenik, zato so del večera posvetili tudi tej legendarni slovenski glasbeni družini. Nastopila sta namreč Grega Avsenik, najstarejši sin Slavka Avsenika in vrhunski kitarist, ter Sašo Avsenik, Gregov sin in Slavkov vnuk, s svojim ansamblom. Skupaj so zaigrali Kitare plešejo, nastop je popestrila tudi folklorna skupina. Ansamblu Saša Avsenika se je pri pesmi Tam, kjer murke cveto pridružila Marija Ahačič Pollak, skupaj z Alfijem Nipičem pa so zaigrali Lepo je biti muzikant, Lisička in Marička ter Harmonika in ogrlice.

Obiskovalci so se v povsem polni dvorani odlično zabavali, v prvi vrsti sta navdušeno ploskala tudi Štefka in Milan Kučan - nekdanji predsednik Slovenije je absolutni rekorder po številu osvojenih naslovov Slovenec leta, saj je v tej akciji zmagal kar 13-krat.

Brez glasu proti
Pred koncem prireditve je Roman Končar v javno razpravo dal predlog, da bi zamenjali slovensko himno. Ideja, da Zdravljica to ne bi bila več, sprva ni preveč navdušila nikogar v dvorani. Ko je občinstvo izvedelo, da je govora o pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje, je v zrak sicer šinilo nekaj rok, toda še vedno brez velikega navdušenja. Stari maček Tof pa je dobro vedel, na katero struno mora zaigrati: "Najprej jo morate slišati. Slišali pa jo boste tako rekoč v neokrnjeni izvedbi, z Ansamblom Saša Avsenika in seveda z Alfijem Nipičem!"

Na oder so prišli še vsi preostali nastopajoči petkovega večera, pritegnili so jim še obiskovalci, ki jih je odlična izvedba pesmi nato le prepričala. Na ponovljenem glasovanju o slovenski himni namreč ni bilo več niti enega glasu proti, v zrak so šinile roke vseh obiskovalcev. Večer se je nato končal tako, kot se spodobi, kot se je začel. Z Golico. In z razposajenimi obiskovalci, ki so skočili s stolov in veselo ploskali po taktu, slovenska narodno-zabavna glasba si je prislužila stoječe ovacije.

V priloženih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov večera, posnetek celotne prireditve pa si boste lahko 22. februarja ogledali tudi na Televiziji Slovenija!