Tony Cetinski bo obiskovalcem svojega koncerta podaril tudi svoj zadnji album, na katerem so zbrane operne arije, z naslovom Da Capo. Foto: MMC RTV SLO
Tony Cetinski bo obiskovalcem svojega koncerta podaril tudi svoj zadnji album, na katerem so zbrane operne arije, z naslovom Da Capo. Foto: MMC RTV SLO

Koncert z naslovom Trilogija je Cetinski premierno izvedel julija v Areni v Pulju, malo pred božičem bo nastopil v Ljubljani, v Hali Tivoli, za valentinovo pa še v beograjski Areni.

Na tiskovni konferenci je na kratko predstavil projekt: "Prvi del koncerta bo klasični del in mi na neki način predstavlja izpolnitev sanj. Po sodelovanju s Placidom Domingom, Josejem Carrerasom, Montserat Caballe in albumom Da Capo se je porodila ideja, da bi začeli s tem klasičnim delom. V drugem delu bomo v sodelovanju s filharmoniki, zborom in mojim bendom predstavili največje svetovne rockuspešnice, na primer skladbe skupin Queen, Whitesnake, Bon Jovi, Europe, Aerosmith. V tretjem delu pa Tonyjeve uspešnice. Best of."

Poleg Eroike še skriti gost(je)
Poleg glasbenikove spremljevalne skupine bosta pri izvedbi koncerta sodelovala tudi 100-članski Zagrebški filharmonični orkester pod vodstvom Iva Lipanovića in pevski zbor Josipa Kaplana z Reke. Na odru se bodo zvrstili tudi glasbeni gostje, vendar vseh Cetinski ni želel izdati. Dejal je le, da se držijo pravila, da k sodelovanju povabijo goste iz tiste države, v kateri nastopajo. Kdo, poleg tria Eroika, bo s Cetinskim 21. decembra stal na odru Hale Tivoli, bo "presenečenje". Pri tem glasbenik obljublja, da bo presenečenje "res lepo".

Priznal je, da je priprava takšnega koncerta "precej zahteven projekt", vendar je zdaj orkester že tako uigran, da je vse lažje. "Tudi zato sem se odločil, da pripeljem zagrebške filharmonike s sabo, saj se ni tako enostavno tako uigrati, da to zveni res dobro," je še razložil 42-letni glasbenik, ki ga je hrvaška javnost prvič bolje spoznala leta 1994, ko je svojo domovino s skladbo Nek' ti bude ljubav sva zastopal na izboru za pesem Evrovizije

"Kako je to slišati, bodo ljudje presodili sami"
O svojem prehajanju med klasično, pop- in rockglasbo pa Cetinski pravi: "Sreča je, da nam umetniška svoboda omogoča eksperimentiranje in uživanje, igračkanje z glasbo. Dobro je tudi to, da sem sposoben, da lahko to izvedem. Kako pa je to slišati, bodo ljudje presodili sami." Hrvaški pevec je ob tem še pojasnil, da ga je za klasično glasbo navdušila zdaj že pokojna babica, ki je neprestano poslušala italijanske arije.

Da bi opustil popglasbo in se posvetil samo opernemu petju, ne razmišlja, saj mu pop še vedno predstavlja izziv, predvsem na tak način, da ga kombinira z drugimi zvrstmi glasbe. Ob tem se je pohvalil, da so navdušenje nad koncertom, ki bi v sebi združeval tri tako različne zvrsti glasbe, izrazili tudi številni tuji glasbeni poznavalci, ki so imeli možnost poslušati koncert v Pulju.

Spodaj si lahko ogledate nekaj videoutrinkov s koncerta v Pulju in "rezultate" sodelovanja s Josejem Carrerasom, Placidom Domingom in Michaelom Boltonom pred leti.