'To je sanjska priložnost - in, da, vedno je nekaj 'inozemskih' nastopov, ki jih ne pričakuješ, a prav zato je kul. To ne bi bila Evrovizija, če se ne bi nekaterim izvajalcem nasmejal,' je Guy Sebastian diplomatsko odgovoril na vprašanje, kako se bo znašel na že pregovorno kičastem šovu. Foto: EPA
'To je sanjska priložnost - in, da, vedno je nekaj 'inozemskih' nastopov, ki jih ne pričakuješ, a prav zato je kul. To ne bi bila Evrovizija, če se ne bi nekaterim izvajalcem nasmejal,' je Guy Sebastian diplomatsko odgovoril na vprašanje, kako se bo znašel na že pregovorno kičastem šovu. Foto: EPA
Maraaya
Slovenijo bo na Dunaju zastopal dvojec Maraaya z nalezljivim komadom Here for You. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Da v Avstrijo iz Avstralije potuje Guy Sebastian, prvi zmagovalec šova Avstralski idol iz leta 2003, do sporočili v četrtek zjutraj v sloviti operni hiši v Sydneyju. Sebastian bo uvrščen neposredno v finale tekmovanja, ki bo na sporedu 23. maja v dunajski Stadthalle, prenašali pa ga bodo v živo na SBS v Avstraliji, tako kot že zadnjih 30 let. Direktor omenjene tv-hiše Michael Ebeid je povedal: "Avstralci radi tekmujemo, in želeli smo najti nekoga, v kogar vsi verjamemo in stojimo za njim. Guy je popolna izbira za predstavnika Avstralije in SBS-a na svetovnem odru."

V nasprotju z različnimi načini izbiranja evrovizijskih predstavnikov po Evropi - v Sloveniji se je ravno pretekli konec tedna zgodila Ema, izbor, na katerem so gledalci izbrali dvojec Maraaya - so Sebastiana zbrali kar vodilni na SBS-u, soproducenti z Blink TV in predstavniki različnih založb. "Izjemno razburljivo je dobiti priložnost za nastop na Evroviziji," je povedal pevec, ki je v domovini zasedel pet prvih mest na lestvicah. "To je največji glasbeni dogodek na svetu z izjemno zgodovino in tradicijo, in izjemno sem počaščen, da so me povabili, da bom prvi predstavnik Avstralije vseh časov."

Kylie in Jason nista bila "v igri"
Edini način, na katerega bi Avstralija lahko ostala del Evrovizije, bi bila zmaga na letošnjem izboru, kar pa je po pisanju tamkajšnjih in britanskih medijev malo verjetno zaradi tradicionalno "zavezniškega glasovanja v blokih", ki odseva sodobno mednarodno politiko in kulturne podobnosti. Če bi Guyu Sebastianu vendarle uspel ta podvig, naslednji izbor ne bi zgodil v Avstraliji, ampak v evropski državi, s katero bi se dogovorili za vlogo gostiteljice.

Odkar je postalo znano, da bo Avstralija tekmovala, je bilo veliko namigovanj o tem, kdo bo državo predstavljal. Na družbenih omrežjih so se pojavljala imena, kot so AC/DC, Kylie Minogue in Jason Donovan, a sta se zadnja dva (nekdanja) popidola hitro izločila iz konkurence. Je pa Kylie za neki avstralski časopis povedala, da bo izbor vsekakor gledala in stiskala pesti za uspeh rojaka.

In čeprav bo tokrat prvič Avstralija tekmovala na Evroviziji, so Avstralci že nastopali v vlogi predstavnikov drugih držav. Leta 1974 je na četrtem mestu pristala Olivia Newton John, ki je s pesmijo Long Live Love zastopala Veliko Britanijo. Avstralski sta tudi Gina G, predstavnica Britanije iz leta 1996, in Jane Comerford, ki je leta 2006 pela pod nemško zastavo. Do finala švedskega izbora za Evrovizijo je prišla tudi švedsko-avstralska deška skupina JTR in utegnilo bi se zgoditi, da se bodo bratje, ki so se pred 10 leti iz Avstralije preselili na Švedsko, na Dunaju "spopadli" z Guyem Sebastianom.

Glede pesmi, ki jo bo zapel na Dunaju, se mora Sebastian še odločiti, a najverjetneje bo izbral kar eno izmed pesmi s svojega aktualnega albuma Madness. Vse, kar določajo pravila Evrovizije, je, da pesem ne sme biti starejšega datuma od septembra 2014. Morda pa preseneti z novo pesmijo, saj je album ob izidu po pisanju Guardiana sicer dobil slabe, no, že kar porazne kritike.