Boštjan Dermol - tokrat v soloizvedbi. Foto: Uradna spletna stran skupine
Boštjan Dermol - tokrat v soloizvedbi. Foto: Uradna spletna stran skupine

"Od festivala ne pričakujem rezultata v smislu ocene ali uvrstitve. Želim si le in zgolj dobre kemije in fluida vseh ustvarjalcev oddaje, lepega končnega mozaika energij za zagotovitev optimalnega večera in izdelka," nam je zaupal Dermol.

Pevcu smo pred nastopom na MMC-ju zastavili še nekaj vprašanj.


Zakaj ste se letos odločili za sodelovanje za Slovenski popevki? Na odru boste tokrat stali sami, zakaj?
Na letošnji prireditvi "Slovenska popevka 2011" sodelujem kot povabljen avtor skladbe s strani strokovne komisije. Odločil sem se, da bom, predvsem zaradi njene tematike, vsebine in narave, skladbo izvajal sam, tokrat ne s skupino NUDE, ampak kot solist. Avtor glasbe in besedila sem jaz, pri glasbi je del prispeval tudi Teodor Amanović - Toš, orkestracija je delo Aleša Avblja, zagotovo pa bo dodatno različico našla skladba tudi v izvedbi skupine NUDE, katero že pripravljamo. V preteklosti sem veliko sodeloval z različnimi zasedbami tudi kot avtor in solist, tako s komornimi zasedbami kakor tudi s pevskimi zbori in orkestri.
Takšna sodelovanja so vedno zanimiva in rezultati prav tako. Sodelovanje z Big Bandom RTV Slovenija je bilo vedno plodno in uspešno, ne dvomim da bo tokrat drugače. Gre vendar za enega izmed najboljših orkestrov nasploh, posamezniki pa so izjemni glasbeniki, z mnogimi sodelujem tudi sicer, zelo cenim in spoštujem njihovo delo. Na odru sicer ne bom stal popolnoma sam, z mano bodo tudi trije backi, da mi ne bo preveč dolgčas, ha ha ha ...

Kar se tiče priprav, je bil "levji" delež opravljen pri pisanju skladbe, pozneje pri snemanju same skladbe z orkestrom, nekaj pa je tudi dela glede televizijske izvedbe. Žal mi je edino, da letošnja popevka ne bo v kakšnem lepšem naravnem ambientu, temveč bo svoj prostor našla pod žarometi televizijskega studia. Praksa postavitve na ljubljanskem gradu ali v ljubljanskih Križankah je bila nedvomno boljša izbira, vsaj kar se tiče izvajalcev, žal mi je, da se ni ohranila ali nadaljevala tudi letos.
Kako bi opisali svojo pesem Lorelei?
Skladba nosi naslov "Lorelei", napisal pa sem jo ob rojstvu svoje hčerke, Lorelei Erne, ki bo v teh dneh dopolnila natanko 11 mesecev. Skladba je osebno-izpovedna romantična, malce grenko-sladka, kot življenje samo, s pozitivnim sporočilom. Vsekakor verjamem, da se bo sporočilo dotaknilo vseh, ki čutijo, predvsem tistih, ki vedo, kako močna je vez starša z otrokom.
Festival boste odprli prav vi, saj nastopate prvi. Ali na "štartno številko 1" gledate kot na prednost ali kot na slabost?
"Štartna številka" 1 je prej prednost, saj se čakanje na nastop skrajša tako na minimum, nekateri kolegi pa radi v šali povedo, da prvi nastopajoči vedno postavi "standard" vsem ostalim in festivalu nasploh. Sam se temu sicer vedno nasmejem, ker glasbe ne dojemam kot tekmovanje, temveč kot izražanje čustev in pripovedovanje zgodb, kot univerzalno umetnost, ki presega jezikovne in kulturne bariere.
Kako ste zadnje leto usklajevali očetovstvo in glasbeno kariero?
Usklajevanje očetovstva in kariere nasploh, ne samo glasbene, je težak posel. Otrok potrebuje pozornost in toplino, Lorelei je precej nespeč otroček, potrebuje bližino ves čas, najraje staršev. Lahko rečem, da je na trenutke izjemno naporno, a z veliko dobre volje in organiziranja se lahko uskladijo tudi te stvari. Sicer sem veliko na poti, precej časa sem bil tudi v tujini zaradi službenih oz. delovnih obveznosti, takrat je bila prisotnost mame ključnega pomena. So pa otroci čudoviti, samo to lahko rečem ...

Več o letošnjih nastopajočih si lahko preberete, če kliknete na naslov skladbe v tabeli spodaj.

Naslov

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Avtor aranžmaja

1.

LORELEI

BOŠTJAN DERMOL

Boštjan Dermol,

Teodor Amanovič

Boštjan Dermol

Aleš Avbelj

2.

SAM

MATJAŽ JELEN

Anton Krkovič

Anton Krkovič

Patrik Greblo

3.

PREBUJENA

NUŠKA DRAŠČEK

Rok Golob

Katarina Habe

Rok Golob

4.

DROBNE SLIKE

BILBI

Maja Pihler Stermecki,

Gregor Stermecki

Maja Pihler Stermecki,

Gregor Stermecki

Primož Grašič

5.

NAJ TRAJA

RUDI BUČAR

Rudi Bučar

Leon Oblak

Aleš Avbelj

6.

NE SANJAJ KRIL

LEA LIKAR

Žiga Bižal

Žiga Bižal

Gregor Forjanič

7.

205 KORAKOV

COLE MORETTI

Vojko Sfiligoj

Leon Oblak

Primož Grašič

8.

TEBE NI

REGINA

Aleksander Kogoj, Damjan Pančur

Feri Lainšček

Lojze Krajnčan

9.

IN SI TU

ANIKA HORVAT

Marino Legovič

Damjana Kenda Hussu

Gregor Forjanič

10.

DANES JE DAN

SLAVKO IVANČIČ

Gaber Radojevič

Drago Mislej-Mef

Lojze Krajnčan

11.

SONČNA HIŠA

SAMO BUDNA

Samo Budna

Feri Lainšček

Primož Grašič

12.

TUKAJ SI

MARKO VOZELJ

Martin Štibernik

Marko Vozelj

Patrik Greblo