RTV Slovenija se mora o sodelovanju dokončno odločiti 10. oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
RTV Slovenija se mora o sodelovanju dokončno odločiti 10. oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Največji evropski glasbeni festival bo potekal sredi maja v Globen Areni v Stockholmu (predizbora bosta 10. in 12. maja, finale pa 14. maja). Spomnimo, Švedski je zmago maja na Dunaju pripel Mans Zelmerlöw s skladbo Heroes, kmalu po koncu festivala na Dunaju pa je Evrovizijska radidifuzijska mreža (EBU) že začela postopek za sodelovanje na Švedskem.

Države so tako imele do 15. septembra čas, da oddajo preliminarno prijavo za sodelovanje, kar so na Kolodvorski storili, v EBU-ju pa so nacionalnim radiotelevizijam dali čas do 10. oktobra, da se dokončno odločijo, ali bodo v Stockholm poslale svojega predstavnika. Do sredine oktobra se namreč država še lahko premisli in za to ni denarno kaznovana. Način izbora slovenskega predstavnika še ni znan.

Maraaya lani v finalu pristala na 14. mestu
Zadnji slovenski evrovizijski predstavnik je bil duet Maraaya, ki ga sestavljata Raay in Marjetka Vovk. Na Dunaj sta se uvrstila prek Eme, ko sta v superfinalu po telefonskem glasovanju premagala Rudija Bučarja in Figone. Pred začetkom evrovizijskega "cirkusa" sta Maraaya na različnih lestvicah s pesmijo Here For You sodila v najožji krog favoritov, nato pa so ju stavnice začele uvrščati nekje v zgornjo polovico uvrščenih. Napovedi so se izkazale za pravilne, saj sta se iz predizbora uvrstila v finale, tam pa z 39 točkami končala na 14. mestu.

Najboljšo slovensko uvrstitev, sedmo mesto, imata še vedno Darja Švajger in Nuša Derenda. Slovenija se je kot samostojna država na Evroviziji predstavila 21-krat, zaradi slabe uvrstitve leto predtem je izpustila tekmovanji leta 1994 in 2000.