Slovenija se je tudi brez kakršnega koli t. i.
Slovenija se je tudi brez kakršnega koli t. i. "balkanskega zavezništva" uvrstila v finale. Foto: Jani Ugrin
Že uvrstitev v finale je zmaga

Vemo že, da je Slovenija v finalu zbrala le devet točk (osem nam jih je podelila Črna gora, eno Makedonija) in tekmovanje končala na predzadnjem, 25., mestu, zdaj pa so organizatorji na Danskem objavili tudi rezultate obeh predizborov.

Slovenska ekipa, ki so jo poleg pevke Tinkare Kovač dopolnjevali še avtor skladbe Raay ter spremljevalne pevke Manca Špik, Nika Zorjan in Lea Sirk, je v drugem predizboru osvojila deseto mesto, kar pomeni, da se je v finale uvrstila kot zadnja. Poleg Slovenije so se v finale uvrstile (po vrsti od zadnje proti prvi) Malta, Poljska, Grčija, Norveška, Belorusija, Švica, Finska, Romunija in Avstrija. Izpadli pa so Litva, Irska, Makedonija, Izrael in Gruzija, ki je prejela najmanj točk.

Točke so Sloveniji namenili Italija (sedem točk), Litva (tri točke), Finska (dve točki), Gruzija (štiri točke), Avstrija (sedem točk), Izrael (osem točk), Norveška (štiri točke), Poljska (tri točke), Romunija (šest točk), Švica (šest točk) in Velika Britanija (dve točki), skupaj smo zbrali 52 točk. Prvouvrščena Avstrija je prejela 169 točk, zadnjeuvrščena Gruzija pa 15. Mi smo največ točk v drugem polfinalu podelili Makedoniji, najmanj pa Irski.

Predstavnica Avstrije Conchita Wurst je bila tako velika zmagovalka polfinala in finala, očarala pa je tudi številne podpornike, ki so jo prišli spodbujat v Köbenhavn in si njej v čast narisali brado ter obrobili oči. Tudi navijači drugih držav so s seboj prinesli številne rekvizite, od dežnikov in lasulj do očal in zastav. Spodaj si lahko ogledate galerijo, v kateri smo zbrali najizvirnejše navdušence nad Evrovizijo. V videu na desni pa lahko slišite odzive zmagovalke in naše predstavnice po včerajšnjem nastopu.

Že uvrstitev v finale je zmaga