Največ navdušenja sta požela zasedba Metallica  ... Foto: Reuters
Največ navdušenja sta požela zasedba Metallica ... Foto: Reuters
Koncert za veterane
... in Bruce Springsteen s svojo izpovedjo razočaranega vietnamskega veterana (Born in the USA). Foto: Reuters

Koncert, poimenovan Concert for Valor (Koncert za pogum), so pripravili na dan vojnih veteranov (11. novembra) na travniku National Mall v Washingtonu. Po nekaterih podatkih se ga je udeležilo okoli 800.000 ljudi. Koncert je bil sicer brezplačen, so pa obiskovalci lahko dali prostovoljne prispevke v dobrodelne namene za veterane in njihove družine.

Glasbeni dogodek so skupaj organizirali ameriška veriga kavarn Starbucks, banka Chase in televizija HBO, ki ga je prenašala v živo. Glavni izvršni direktor Starbucksa Howard Schultz, ki je veteranom namenil 30 milijonov dolarjev, njegovo podjetje pa bo za najmanj pet let zaposlilo 10.000 veteranov in njihovih zakonskih partnerjev, je dejal, da želijo izreči priznanje tistim, ki se žrtvujejo za svojo domovino, in opozoriti na njihove težave.

Na koncertu so nastopili Bruce Springsteen, The Black Keys, Rihanna, Eminem, Metallica in Carrie Underwood, Jennifer Hudson in Jamie Foxx sta zapela ameriško himno, zbrane pa sta zabavala tudi komik Jack Black in igralka Meryl Streep.

Režiser Steven Spielberg, igralka Reese Witherspoon in voditeljica Oprah Winfrey so skupaj z izvršnim producentom dogodka Tomom Hanksom veterane posebej počastili z videosporočili in v živo.