Tinieja Tempaha so na britih 'nosili po rokah'. Obljubil je, da se bo slavje nadaljevalo še dolgo v noč. Foto: Reuters
Tinieja Tempaha so na britih 'nosili po rokah'. Obljubil je, da se bo slavje nadaljevalo še dolgo v noč. Foto: Reuters
Arcade Fire, ki se jih še vedno drži oznaka 'alternativni', so bili presenečeni nad dvema britoma. Foto: Reuters
Plan B - v torek še na odru londonske O2 Arene, v soboto že v Katedrali Kina Šiška. Foto: Reuters
Nagrada kritikov je šla v roke britanski poppevki Jessie J. Foto: Reuters

Londonski hiphoper Tempah, ki je na britanskih lestvicah v letu 2010 dvakrat posegel po najvišjem mestu s singloma Pass Out in Written in the Stars, je v londonski O2 Areni prevzel dva brita, tistega za najboljši preboj in za najboljši singel. Obljubil je, da bo uspeh proslavil v zvezdniškem slogu. "Zelo se ga bom 'pribil' in povabljeni ste vsi tukaj. Resnično se ga bomo 'ubili'," je povedal.

Tinie Tempah, čigar pravo ime je Patrick Okogwu, je bil precej presenetljivo poražen tudi v kategoriji najboljšega moškega izvajalca, kjer je slavil pevec Plan B, ki bo že to soboto nastopil na odru Kina Šiška.

Vzpon folkglasbe
22-letniku ni uspelo dobiti najbolj prestižne nagrade večera, tiste za najboljši britanski album, ki mu jo je, glede na sicer precej komercialno naravnanost britov precej presenetljivo, "speljal" folkrockerski kvartet Mumford & Sons za ploščo Sigh No More. Pevec zasedbe Marcus Mumford je ob prejetju brita povedal: "To je zelo bizarno, zelo čudno. Res lepa hvala. Zelo smo počaščeni, zelo ponižni."

Očitno je folkglasba res v vzponu, saj je nagrado za najboljšo izvajalko dobila Laura Marling, sicer Mumfordova spremljevalka.

Presenečeni Arcade Fire
Dve nagradi je, glede na njihov "alternativni" status spet precej presenetljivo, dobila kanadska skupina Arcade Fire, za najboljšo mednarodno skupino in za najboljši mednarodni album (The Suburbs).

Indiezasedba, ki je za omenjeni album pred dnevi dobila tudi grammyja, se je v zahvalnem govoru poklonila angleškim izvajalcev New Order, The Clash in Davidu Bowieju.

Kanadski uspeh na Otoku je kronal najstniški popfenomen Justin Bieber, ki je dobil brita za najboljši mednarodni preboj.

Robbie Williams namesto "žura" domov na čaj
Pred kratkim spet združeni kvintet, veterani Take That, so odprli podelitev nagrad, nato pa dobili še brita za najboljšo britansko skupino, in to 18 let po prejetju njihovega prvega brita.

Robbie Williams, ki se je v skupino vrnil julija lani, je dejal, da se Tinieju Tempahu ne bo pridružil na razvratnem proslavljanju: "Komaj čakam, da se vrnem domov, objamem ženo in si privoščim skodelico čaja in piškote." Očitno so njegovi "divji dnevi", ki so jih zaznamovale težave z alkoholom in mamili, resnično preteklost.

Na podelitvi so v živo nastopili še barbadoška supervzezdnica Rihanna, dobitnica brita za najboljšo mednarodno izvajalko (v tej moški kategoriji je slavil Cee Lo Green, ki je v spremljavi ognjemeta zaprl dogodek), britanska soulpevka Adele ter nagrajenci Mumford & Sons in Arcade Fire.

Kje so škandali in razvrat?
Podelitev britov, ki je nekoč slovela po kontroverznosti in razvratnem obnašanju popzvezdnikov, je letos minila v umirjenem vzdušju, kar je precejšen odklon od "dobrih starih časov".

Leta 1996, na primer, je pevec Pulpov Jarvis Cocker med nastopom Michaela Jacksona (izvajal je Earth Song), "vdrl" na oder in pokazal zadnjico, dve leti pozneje pa je skupina Chumbawamba namestniku premierja John Prescottu na glavo zlila vedro vode ...

Nekaj utrinkov s podelitve britov in z rdeče preproge pred njo si oglejte v fotogaleriji.