Nazareth so se z McCaffertyjem vrnili v Slovenijo po 17 letih. Foto: MMC RTV SLO
Nazareth so se z McCaffertyjem vrnili v Slovenijo po 17 letih. Foto: MMC RTV SLO
Nazareth
McCafferty si je pred sinočnjim nastopom vzel čas tudi za svoje najbolj zveste oboževalce. Foto: MMC RTV SLO
Nazareth
Predvsem je bil sinočnji večer - večer kitarskih solaž. Foto: MMC RTV SLO
Wishbone Ash
Za ogrevanje so poskrbeli Wishbone Ash. Foto: MMC RTV SLO

A kot so pokazali v Križankah, je včasih dovolj le spomin na stare dni.

Uvertura v noč spominov se je začela s prihodom prve kitare Wishbone Ash Andyja Powlla in njenih - zdelo se je - neskončnih spevov, ki jih je je dopolnjeval glas in zvok iz kitare Muddyja Manninena. Powell - sicer mož, ki poganja Wishbone Ash že od leta 1970 - je poleg Manninena v Ljubljano pripeljal še Boba Skeata na basu in Josepha Crabtreeja na bobnih. Četudi ne v originalni zasedbi, so s svojimi skladbami, kjer niso manjkale Open Road, Lady Jay, Reason to Believe in druge, pripravili suvereno glasbeno podlago za svoje – po mnenju nekaterih zvokovno in sinhrono malce šibkejše - kolege Nazareth.

Škotski hardrockerji so složno zadihali prvič leta 1968. Njihov večji uspeh pa je prišel s priredbo skladbe Every Brothers Love Hurts v 70. letih prejšnjega stoletja. 80. leta jim niso prizanesla. Člani skupine so iskali svojo glasbeno nišo - se spogledovali tako z milejšim hair metalom kot z baladami. Zasedbo pa so precej ovirale tudi menjave članov.
Neuničljivi Nazareth
Kot feniksi so se iz lastnega pepela dvignili leta 1991 z albumom No Jive, ki jih je vrnil v prve vrste hardrocka. A nesreča ni počivala. Leta 1999 jih je za vedno zapustil eden izmed ustanovnih članov - bobnar Darrell Sweet, za katerega je bil usoden srčni napad pred njihovim koncertom. Kljub prepričevanjem založb, da so za staro šaro, se člani skupine Nazareth - v prvi vrsti pevec Dan McCafferty - niso pustili motiti. Leta 2008 so se vrnili z albumom The Newz. Lani aprila pa so svoje delovanje nadgradili z albumom Big Dogz.

"Po eni strani se trudimo ohraniti pošast pri življenju. Po drugi strani pa se trudimo tudi, da se premika naprej. Zato tudi snemamo. Pri Nazarethu ves čas pišemo - vsi. Napišemo številne skladbe, ki jih pri Nazarethu ne moremo niti uporabiti. A zaradi novih stvari skupina še diha," je v pogovoru za MMC pred nastopom v ljubjanskih Križankah pojasnil McCafferty.

Cel pogovor z McCaffertyjem si lahko preberete na tej povezavi.

In preverjanje, kako močna so še pljuča skupine, ki jo poleg McCaffertyja tvorijo še Jimmy Murrison na kitari, Pete Agnew na basu in Lee Agnew na bobnih, je sinoči v Križanke privabilo okoli tisočpetstoglavo množico.

Že videno, a vedno znova drugačno
Stare poznavalce in simpatizerje je znova pozdravil zvok posnetih dud, ki so privabile osivelo (z izjemo bobnarja) četverico na oder. Nesporno dejstvo je, da so Nazareth danes skupina ostarelih mož. McCafferty jih šteje čez šestdeset let. Pred kratkim pa je svojih 66 let dopolnil basist Agnew.

A pod vso senco, ki jo poustvarjajo z uspešnicami, kot sta Silver Dollar Forger in This Month's Messiah, sevajo svojevrstno energijo. Že res, da McCafferty le leta od enega do drugega dela odra in da so njegovi vokalni vložki vedno bolj odmev tistega, kar so bili nekoč, svoje v nastop vlagata Murrison na kitarskih solažah stare šole in Agnew na basu z neko mladostno igrivostjo. Za nameček pa McCafferty poseže še po dudah in iz njih izvabi prav nenavadne zvoke.

Četudi je večina obiskovalcev najbolj oživela med prepevanjem Love Hurts, kjer so višji toni McCaffertyja izostali, so Nazareth v svojem nastopu držali nit za potovanje po nostalgiji za stare in mlade.

Nekaj utrinkov z nastopov obeh skupin smo vam pripravili v spodnji galeriji in videu.