Alisa in Thom (na sliki) sta med odraščanjem poslušala Massive Attack, Bjork, PJ Harvey in Trickyja. Foto: The Naked + Famous
Alisa in Thom (na sliki) sta med odraščanjem poslušala Massive Attack, Bjork, PJ Harvey in Trickyja. Foto: The Naked + Famous
Skupina je na neprekinjeni turneji že drugo leto, popolnoma zapolnjen imajo tudi koledar za 2012. Ujamete jih lahko predvsem v ZDA, nekaj nastopov pa imajo tudi po Aziji in Avstraliji. Foto: Facebook
Skupini je uspelo precej hitro zasloveti - ponovno zaradi spleta in blogov.

Peterica z Nove Zelandije, ki je septembra lani izdala svoj prvenec Passive Me, Aggressive You, je trenutno ena najbolj vročih novih skupin indie rocka/indie popa.
Če ne drugje, ste njihovo največjo uspešnico Punching in a Dream verjetno zasledili v aktualni Mobitelovi reklami.
V Aucklandu rojeni štirje fanti in pevka eksotičnega videza (ima kitajsko-tajske korenine) kar pokajo od mladostniške energije, kar se sliši tudi na njihovem albumu, ki je do zdaj postregel s štirimi singli (All of This, Young Blood, Punching in a Dream in Girls like You, 11. decembra pa izide še No Way) in debitiral na prvem mestu novozelandske lestvice.

Matt Collar, glasbeni kritik Allmusica, je le eden od mnogih, ki so bili navdušeni nad nalezljivimi refreni pesmi in plesnimi ritmi. "Nič pasivnega ni na tem, kako agresivno bi lahko oboževali ta bend," je zapisal o Passive Me, Aggressive You.

Zbiranje priznanj
Skupina se je sestavila leta 2008, ko sta Thom Powers in Alisa Xayalith s sošolcem z aucklandske glasbene fakultete Aaronom Shortom posnela dva demoposnetka, ki jih je nato izdala lokalna neodvisna založba. Trojici sta se pridružila še David Beadle na baskitari in Jesse Wood na bobnih.
Album so večinoma posneli kar doma in ni trajalo dolgo, da se je glas o njem razširil onkraj izoliranih novozelandskih meja - ameriške glasbene bloge so prevzeli že leta 2008, ko so nastopili na rockfestivalih v Austinu in New Yorku, decembra 2010 pa je BBC naznanil, da so The Naked and Famous nominirani za nagrado BBC's Sound of 2011.
Skupina je zbrala tudi šest nominacij na novozelandskih glasbenih nagradah.
Del popkulture
Glasbo skupine, ki jo pogosto primerjajo z MGMT, odlikuje zvok, ki gre hitro v uho, in da je melodija popolna za ozadje, so ugotovili pri številnih ta hip priljubljenih serijah.
Tako smo Punching in a Dream med drugim slišali tudi v Vampirskih dnevnikih, v seriji Degrassi in na Fifini videoigri. The Sun so uporabili pri Opravljivki, Young Blood pa v Chucku, Skins in Opravljivki, če jih naštejemo le peščico.

Pri "Golih in mladih" pa izstopajo tudi izjemni videospoti, prave vizualne mojstrovine. Še zlasti velja izpostaviti kontroverzni The Sun, ki so ga zaradi golote oziroma dokaj eksplicitnih prizorov celo umaknili z Youtuba - kar ne uspe niti tistim izvajalcem hip hopa, ki v svojih avdiovizualnih izdelkih paradirajo s trumo napol slečenih in okoli njih se plazečih mladenk.
K. S.

The Naked And Famous - The Sun from The Naked And Famous on Vimeo.