Zaščitni obraz skupine Paramore je v letih delovanja skupine ostala Hayley Williams. Foto: EPA
Zaščitni obraz skupine Paramore je v letih delovanja skupine ostala Hayley Williams. Foto: EPA
Paramore
A z uspehom so za skupino prišla tudi nesoglasja. Foto: EPA
Paramore
Skupina je zdaj znova na turneji, kjer predstavlja svoj nov album, naslovljen preprosto Paramore. Foto: EPA
Paramore
Skupino sta ustanovila Williamsova in kitarist Josh Farro leta 2004 v Franklinu. Foto: EPA

Leta 2010 je skupina Paramore imela vse. Prešli so svoje obdobje najstniških emopankerjev in se izoblikovali v skupino, ki je s svojim tretjim albumom Brand New Eyes napadala velike stadione. Igrali so na festivalih, kot sta Reading in Leeds, ter se na lestvicah stiskali ob boku zasedb Weezer in Blink 182. Imeli so armado zapriseženih najstniških oboževalcev, ki so čakali na vsak njihov nov zapis na blogu. A hišica iz kart se je zrušila. Skupina se je zaradi "višjih sil" razšla.

Paramore bodo 9. septembra znova v neposredni bližini Slovenije, natančneje prihajajo v Bologno.

Če skrajšamo dolgo zgodbo: skupino Paramore so od samega začetka sestavljali najstniki iz mesta Franklin blizu Nashvilla. Skupaj so preigravali od leta 2005 in po izdaji dveh albumov so se preselili iz "garažnih" krogov v večje dvorane. Hkrati pa so takrat dopolnili 18 let. Ulovili so vrhunec emovala, a njihova melodija jih je peljala nad povprečne sodobnike, ki so si s črno barvo barvali spodnje veke. Ne le melodija, tudi prisotnost prvega glasu skupine Hayley Williams, ima zasluge za to.

Odkrito so priznali, da so kristjani - kar ni pogosta stvar v svetu 'rokenrola'. "Smo kristjani, toda nismo krščanska skupina," je nekoč dejal kitarist Josh Farro. Williamsova pa je ob neki priliki zapisala: "Ni vam treba verjeti v to, kar verjamemo mi. In nihče iz skupine Paramore ne bo vsiljeval naše vere v življenja drugih."

Ob izdaji njihovega drugega albuma Riot! so se začela vse večja nesoglasja znotraj skupine. Temelj Paramora sta že od samega začetka tvorila Williamsova in Farro. V najstniških letih sta bila tudi par, a kot večina tovrstnih romanc tudi njuna ni zdržala. Februarja 2008 pa je udarila kot strela z jasnega novica o preklicani turneji po Evropi. "V vsem tem času se je v skupini nabralo precej notranjih nesoglasij," je takrat zapisala pevka za svoje oboževalce in dodala: "Mogoče bomo nekega dne povedali celo zgodbo, toda za zdaj vam zagotavljam, da bomo vsi trdo delali, da bodo stvari postavljene na pravo mesto."

Težave so se kopičile. Dva tedna pred uradno razglasitvijo, da se razhajajo, je Farro javno spregovoril, kaj ga moti pri predstavljanju skupine v medijih. "Smo skupina. In to ni samo Hayley. To ni njena skupina. Samo zato, ker je glavna pevka, še ne pomeni, da je edina, ki je vpletena v to," je dejal. Oboževalci so ga prosili, naj ne zapusti skupine, in nekaj časa je članom uspevalo ostati skupaj. Leta 2009 so posneli album Brand New Eyes, ki so ga hitro sprejeli v 'mainstreamovskih' vodah. Komercialno je dosegel velik uspeh, a hkrati je pomenil konec prve ere Paramora.

Brata vrnila udarec
Naslednje leto - proti koncu poletja - sta brata Farro, Josh in Zac, naznanila, da zapuščata skupino. Williamsova in preostala člana skupine - Taylor York in Jeremy Davis - so za javnost izdali naslednje sporočilo: "Želimo, da Josh in Zac počneta nekaj, kar ju bo osrečevalo, in če tega ne bosta počela z nami, ju podpiramo, da to počneta drugje."

To se je zdelo kot konec neke zgodbe, a še zdaleč ni bilo tako. Josh je na svojem blogu objavil pravi spis - s 1.500 besedami -, v katerem je skritiziral vse: od načina delovanja skupine do besedil na zadnjem albumu.

Novo poglavje za skupino
Trojica je bila presunjena. "Bilo je ... ogabno, če povem po resnici," je pozneje dejala Williamsova. Dve leti pozneje pa so naznanili svoj četrti album. "Zelo težko smo se ugriznili v jezik," je aprila, pred izidom novega albuma, dejal Taylor. "Precej časa smo preživeli z njima in smo ju res imeli radi. Nenavaden občutek nas je prevzel. Kot da ju nismo poznali. Res je zbudilo precej negativnih čustev," je še dodal.

Odločitev, da nadaljujejo kot trojica, zanje ni bila lahka. In na formacijo še zdaleč niso gledali z optimizmom. "Če povem po resnici, je bilo zelo strašljivo. A hkrati se nam je zdelo prav," je dejal Taylor. Z novim materialom v rokah so se odločili, da ne zavržejo svoje stare baze oboževalcev, čeprav jih je večina že prebolela emoobdobje in prešla na druge zvrsti glasbe. "Objavila sem fotografijo na svojem Twitterju in zapisala: 'Nihče ne govori več o 'emu', jaz ga bom obudila,'" se je šalila Williamsova pred časom.