Glasba
Čukur in Nipič sta na odru združila dve generaciji in dva glasbena izraza, ki le nista tako oddaljena, kot se morda zdi na prvi pogled. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Za dodatno popestritev pa so poskrbeli plesalci. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Repertoar:
 - Devetdeseta (6pack Čukur)
- Ni živleja brez Veleja (6pack Čukur)
- Kri ni voda (6pack Čukur in Alfi Nipič)
- Tam, kjer se Pohorje vidi (Alfi Nipič)
- Js te nimam rad (6pack Čukur in Alfi Nipič)
- Playa Mobil (6pack Čukur in Maja Založnik)
- Šluk šluk (6pack Čukur)
- Ostal bom muzikant (Alfi Nipič)
- Nocoj sem sanjal (Alfi Nipič)
- Nor nate (6pack Čukur)
- Dve plati (6pack Čukur in Alfi Nipič)
- Hula Hop (6pack Čukur)
- Silvestrski poljub (Alfi Nipič)
- Slovenija (Alfi Nipič)
- Joj Lolita (6pack Čukur in Alfi Nipič)
-------------------------------
- Štajerc (6pack Čukur in Alfi Nipič)
- Dve plati (6pack Čukur in Alfi Nipič)
Večer je minil brez harmonike. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
VIDEO
MMC-jevi utrinki: Alfi Ni...

Dodaj v

Trčenje dveh svetov: Alfi Nipič in 6pack Čukur skupaj na odru

MMC na koncertu Alfija Nipiča in 6pack Čukurja
6. december 2014 ob 08:13,
zadnji poseg: 6. december 2014 ob 08:23
Šentilj - MMC RTV SLO

Poskrbela sta za najbolj nenavadno sodelovanje letošnjega leta, ob katerem so se številni spraševali, ali gre za šalo, izdala singel Dve plati, zdaj pa sta se skupaj podala še na odre.

Velenjski raper 6pack Čukur in štajerski "gospod Silvester" Alfi Nipič sta sinoči sredi igralniške oaze v Šentilju uprizorila svoje videnje razvoja slovenske glasbe, ko sta izmenično in tudi skupaj (ob pomoči posebnih gostov) ponujala v posluh vsem dobro znane skladbe v drugačni preobleki. "Tu smo zato, da združimo sile, generacije in naredimo kakovosten slovenski koncert ter se poleg tega skušamo še zabavati in pozabiti na vse drugo," je pred koncertom dejal Čukur.

Kot se je sinoči izkazalo v Šentilju, gre pri njunem sodelovanju predvsem za prepletanje generacij. Ne boste ju videli, kako Čukur poskakuje v narodni noši oz. Nipič niza rime. Obiskovalce sta sinoči s pomočjo Big Banda Vox pozdravila s klubsko atmosfero, kjer je bil vsak to, kar je. Največ sprememb je bilo mogoče zaznati pri Nipiču, ki se je skladb loteval s precej bolj raskavim glasom, kar je na trenutke postalo moteče sploh pri narodno-zabavnih klasikah, kot sta Ostal bom muzikant in Slovenija.

"Midva sva se spontano srečala in spontano posnela skupaj skladbo Dve plati. Spontano, toda z vso resnostjo, sva se lotila tudi pisanja aranžmajev za Big Band. S koncertom želiva dokazati, da je slovenska glasba še vedno vredna poslušalcev," je dodal Čukur.

Atipična predstavnika svojih "vrst"
Kombinacija je nenavadna toliko, kolikor so močni predsodki tako o enem kot o drugem ali, še natančneje, o žanrih, iz katerih prihajata. Toda tako Nipič kot Čukur nista nikoli slovela kot tipična predstavnika narodno-zabavne oz. zabavne in raperske scene. Medtem ko se je glas Avsenikov celih 18 let spogledoval z elektronsko glasbo (kot Tehno Alfi) in se večkrat odločil za nevsakdanja sodelovanja, ko je na primer združil moči z Domnom Kumrom, se je Čukur skozi leta vedno bolj oddaljeval od smeri, ki so jo začrtali njegovi raperski sopotniki.

Prvi keramičar med raperji je gradil zgodbe na vsakdanjih temah, le da so te ostale vedno v nekih varnih okvirih - stran od neposredne družbene kritike. Kar pa je mogoče tudi potreboval večer ob odsotnosti harmonike. Toda vseeno obiskovalec lažje "kupi" gentlemansko podobo Čukurja kot Nipičev drugačni glasovni izraz.

"Začela sva s tem namenom, da združiva sile. Glasbeniki moramo najprej med sabo razčistiti, da ustvarjamo dobro glasbo in da ne vsiljujemo, kaj je dobra glasba. Odločitev je na ljudeh, ki se odločajo na podlagi naših potez," je poudaril Čukur.

Večjih presenečenj v samem repertoarju ni bilo, medtem ko je Čukur postregel s klasikami Šluk šluk, Nor nate, Joj, Lolita, je Nipič posegel po starih adutih na čelu s Silvestrskim poljubom. Kot posebna gostja se je Čukurju ob izvedbi Playa Mobil pridružila ob refrenu Maja Založnik, ki je pred tedni iskala svojo priložnost v nemški različici resničnostnega šova The Voice. Ves čas pa sta ob prvih imenih večera stali ob strani spremljevalni pevki Tanja in Nina.

Čeprav je za Nipičem in Čukurjem stal Big Band, sta se trudila - na trenutke z nagovori celo preveč -, da bi se večer iztekel kot neke vrste "cross over" med veselico oz. žurom in vzdušjem iz nostalgičnega obdobja Franka Sinatre, ko so na odru pili in kadili ter z dušo pripovedovali skladbe (kar tudi navdušuje Čukurja).

Če potegnemo črto: z njunim sodelovanjem na odru, ki se zdaj seli v Velenje in morebiti še v druga mesta, so Nipičeve zimzelene skladbe dobile bolj funkovski izraz, Čukur pa je pridobil bogatejši zvok, ki ga ni mogoče izvabiti iz posnetih matric. Vsi, ki so vzeli njun skupni singel Dve plati za svojega, bodo v dobri uri dobili razširjeno zvočno podobo tega. Ostali pa ... Še vedno ju lahko ulovite ločeno - vsakega na svojem področju.

Več utrinkov s sinočnjega koncerta si lahko pogledate v spodnjem videu in galeriji.

Klavdija Kopina, foto: Jani Ugrin
Maja Založnik
Maja Založnik in 6pack Čukur
Prijavi napako
Komentarji
bakasliskovic
# 06.12.2014 ob 08:49
a ti treba tega Alfi?
VanDame
# 06.12.2014 ob 09:26
Kako je 6 pack postal znan, mi nikoli ne bo jasno. Kot bi osnovnošolca poslušal, ko se doma malo heca z rapanjem.
Otman
# 06.12.2014 ob 10:52
Če je Alfi, ki snema reklame za SMS-vedeževanje, par nivojev višje ...
prim00z
# 06.12.2014 ob 09:10
kdo sploh to posluša
Gravesen
# 06.12.2014 ob 08:54
ampak res!?...
sonicyouth
# 06.12.2014 ob 12:41
Glede na to kako eni pri nas nekritično sprejemajo vse kar diši po narodnozabavni in "domačijski" (ne domači, ker po veliko kvalitetnih domačih izvajalcih ravno tile narodnjaki pljuvajo radi) je še 9 negativnih komentarjev premalo. Dokler so bo na nacionalki forsiralo Modrijane in njim podobne in bo sodobna urbana glasba postavljena čisto na rob in v nemogoče termine, do takrat bo udrihanje še hudo potrebno...
thr0l
# 06.12.2014 ob 16:54
DREADLORD
# 06.12.2014 ob 11:50
Hudo. Samo 9 negativnih komentarjev. :-)
plexi
# 06.12.2014 ob 12:33
Alfi na 22. sliki: "Kaj bi ti delal..." Haha, legenda stara :)
Luka Novak
# 06.12.2014 ob 11:08
Alfi Nipič - od ikone do prodane duše.
ffffff
# 06.12.2014 ob 09:23
Alfi, tale Čukur te je nasral za samo promocijo. Ni ti bilo tega treba, si ene par lig višje.
ime.priimek
# 07.12.2014 ob 10:24
Ej solata in marmelada ne gresta skupaj... Legenda s povprečnežem. Oprosti tisto nakladanje nikoli ni bila Glasba!
Latex
# 06.12.2014 ob 13:34
To je povsem isti svet RTV, pa ne mislim zgolj v astronomskem pomenu.
kroksi
# 06.12.2014 ob 11:17
Mislim, da si publika bolj želi Nipiča, kot Čukurja. Čukur ni nič ekstra
sonicyouth
# 06.12.2014 ob 10:41
Alfi lige višje? Techno Alfi, ostal bom muzikant? To je nek hud nivo glasbe, resno? :))) Šodr je šodr, pa naj je še tako "domač" in "narodnozabavni" (kar je pri nas itak postalno sinonim za pobebavljeno hojla drija muziko z še bolj bebavimi besedili)
Captain Obvious
# 06.12.2014 ob 13:12
Dva mazača, nič takega.
infostriker
# 06.12.2014 ob 09:22
Super! Neki novga ..
Kazalo