DJ Jazzy Jeff in Will Smith v zlatih časih dvojca DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Foto: Organizator
DJ Jazzy Jeff in Will Smith v zlatih časih dvojca DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Foto: Organizator
Jazzy se bo slovenskemu občinstvu predstavil drugič - prvič je bil leta 2011 v Mariboru. Foto: Organizator

49-letnega Jazzyja Jeffa imajo številni za vezni člen med hiphopom in sodobno urbano produkcijo, je svetovni DJ-šampion (s prvenstva leta 1986), v svoji 30-letni karieri pa je prejel tudi tri grammyje. Slovenski gledalci se ga bodo morda kljub vsemu najbolj spomnili po vlogi v seriji Princ z Bel Aira, kjer je igral Smithovega prijatelja Jazza.

Townes je bil rojen leta 1965 v Philadelphii in se je že v šoli hitro uveljavil kot razredni didžej ter si nadel umetniško ime DJ Jazzy Jeff. S Smithom, s katerim sta se spoznala po naključju, ko je Townes vrtel glasbo na hišni zabavi blizu Smithovega doma in je potreboval vokalista. Vskočil je Smith in nemudoma sta se ujela.

Duo, ki je deloval skoraj desetletje, do leta 1994, je prvi vrhunec kariere dosegel leta 1989 z grammyjem za najboljšo rapovsko izvedbo za Parents Just Don't Understand, leta 1991 pa sta največji komercialni uspeh dosegla s singlom Summertime z albuma Homebase, ki jima je prinesel še drugega gramnmyja.

Ostaja v tesnih stikih s Smithom
Sledil je podpis založniške pogodbe z Russllom Simmonsom (Def Jam), turneje z Run DMC in Public Enemy, albumi in singli Summertime, Girls ain't nothing but trouble ter Boom! Shake the room pa so se skupaj prodali v več kot 10-milijonski nakladi.

Na DJ-sceni je Jazz (skupaj z DJ Cash Moneyjem) zaslužen za t. i. tehniko transform skrečanja, po Smithovem preskoku v Hollywood pa se je v celoti posvetil glasbi. V Philadelphii je odprl studio A Touch of Jazz, snemal je t. i. mikstejpe, kot predavatelj redno gostuje na delavnicah, ob tem pa še vedno sodeluje tudi pri nekaterih Smithovih soloprojektih in občasno nastopi z njim.

Tako je denimo Smith lani na BBC-ju ob promociji filma After Earth v oddaji Grahama Nortona najprej na kratko zarapal s svojim sinom Jadnom, nato pa na oder pripeljal še Jazzy Jeff za naslovno pesem Princa z Bel Aira.

V ljubljanski Cirkus Jazzy Jeff prihaja 29. novembra, cena vstopnice pa je 5 evrov.