Če vprašate pevca Gogol Bordello, bo zatrdil, da je njegovo navijaško srce še vedno pri Ukrajini. Foto: EPA
Če vprašate pevca Gogol Bordello, bo zatrdil, da je njegovo navijaško srce še vedno pri Ukrajini. Foto: EPA
Gogol Bordello
Gogol Bordello so se zadnjič ustavili v Sloveniji leta 2012. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Gogol Bordello
Karavana glasbenikov, ki po svetovnih odrih nastopa že 15. leto (od leta 1999), navdušuje z inovativno mešanico romske in vzhodnoevropske melodike. Pankovskim, dub in kabaret aranžmajem s primesmi klezmerja, reggaeja, skaja dodajajo raznolikost z zvokom harmonike, violine in mešanice jezikov. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

"Zgodil se je majhen trik. Živim v Braziliji, zato me navdihuje njihov način igre nogometa. Hotel sem napisati himno za svetovno prvenstvo v Braziliji, dobil sem zeleno luč, toda že za evropsko v Ukrajini in na Poljskem. Hotel sem jih ustaviti, pa je bilo že zunaj," je opisal pot, kako je Wonderlust King postal komercialna uspešnica poletja 2012, ko se je skupina zadnjič mudila v Sloveniji, natančneje na Rock Otočcu. Ko smo se z njim pogovarjali takrat, je Hütz poudaril, da je želel narediti nekaj za brazilski nogomet, toda se ni izšlo po njegovih načrtih.

Pevec ukrajinskih korenin velja za enega izmed vidnejših karizmatičnih 'frontmanov'. "Vplivi so nekaj ... Vedno me bo gnal vzhodnoevropski občutek, kjer začneš počasi in potem se vse stopnjuje ter spet upočasni. V Braziliji tega ni. Imajo 'groove'. Iz nekega razloga ljudje tam niso odkrili evropskega načina gradnje melodije, toda sam sem oba združil," kar je po pevčevem mnenju tudi razlog, zakaj je Gogol Bordello postal tako edinstven v zvoku.

V letih delovanja so postali križarji v boju proti amerikanizaciji in plehkosti globalizirane popkulture. Trenutno je pestra mednarodna skupina iz New Yorka na evropski turneji Gonzo Turbo Auto Pilot in prihaja v sredo v ljubljansko Cvetličarno.
Iz odra na oder
V zadnjih letih so bili razglašeni za "najbolj vroč svetovni bend iz New Yorka", po pisanju revije Billboard in za "najbolj divjo živo skupino", po pisanju revije Rolling Stone. Nastopili so na največjih ameriških in evropskih festivalih (Coachella, Lollapalooza, Bonnaroo, Roskilde, Rock am Ring, Reading and Leeds), na turneje pa so se podali s skupinami, kot so Primus, Flogging Molly in Cake.

"Predstavljate si, da pridete s hostla na Filipinih. Vsa dekleta zunaj so videti kot tista, o katerih poslušate v pesmi Women are Wicked Doorsov. Fantje pa so videti težavni. A stvar je, da je takšna samo podoba v vaši glavi, ko se tega začnete zavedati, težava izgine. Tako je tudi na odru," je Hütz za MMC pred dvema letoma razlagal, kako osvajajo simpatije poslušalstva po vsem svetu.