Legendarna zasedba je pred desetimi leti napolnila ljubljanske Križanke, pred petimi pa Halo Tivoli. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Legendarna zasedba je pred desetimi leti napolnila ljubljanske Križanke, pred petimi pa Halo Tivoli. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Whitesnake
Zasedba se je večkrat spreminjala, danes jo poleg Coverdala sestavljajo Reb Beach (kitara), Joel Hoekstra (kitara), Michael Devin (baskitara), Tommy Aldridge (bobni) in Michele Luppi (klaviature).

Nastop v Hali Tivoli bo prvi koncert te turneje.

Pevec skupine David Coverdale je za koncert v Sloveniji dejal, da se veselijo ponovnega nastopa v Hali Tivoli v Ljubljani v okviru svetovne turneje, ki bo najverjetneje tudi njegova poslovilna dvoranska rockovska turneja po več kot 40 letih ustvarjanja in izvajanja rocka, so sporočili organizatorji koncerta.

Zasedbo je leta 1978 ustanovil David Coverdale, ki je takrat zapustil skupino Deep Purple. V zgodnjih letih je bila njihova glasba v žanru blues-hard rocka. Gostili so številne nadarjene kitariste, med njimi tudi Adriana Vandenberga, Johna Sykesa, Viviana Campbella in Steva Vaia.

Leta 1984 so izdali zgoščenko Slide It In, ki je v ZDA dosegla zlato naklado. Naslednji album Whitesnake (1987) je skupini omogočil velik preboj v ZDA, za kar sta zaslužni predvsem uspešnici Is This Love in Here I Go Again. Album so prodali v več kot osmih milijonih izvodov.

Skupina se je znova združila za album Slip Of The Tongue (1989), pri katerem je igral tudi Steve Vai. Leta 1990 so izdali največje uspešnice, nato pa mirovali do leta 1997, ko so izdali album Restless Heart. Leta 2003 so se ponovno združili za turnejo ob 25-letnici delovanja skupine. Pridružili so se jim kitarista Doug Aldrich in Reb Beach, baskitarist Marco Mendoza, bobnar Tommy Aldridge ter klaviaturist Timothy Drury. Istega leta so nastopili na turneji Rock Never Stops.

Februarja 2006 so izdali DVD, poimenovan Live... In The Still Of The Night, dve leti pozneje pa deseti studijski album Good To Be Bad, za katerega so prejeli nagrado za najboljši rockovski album. Po številnih koncertih v Evropi in ZDA se je skupina lotila snemanja novega materiala, ki ga je izdala leta 2011 v albumu Forevermore.