Amy Adams bo upodobila Janis Joplin. Foto: Reuters
Amy Adams bo upodobila Janis Joplin. Foto: Reuters
Glasbena kariera Janis Joplin, znane po pesmih, kot so Mercedes Benz, Summertime, Piece of My Heart in Me and Bobby McGee, ni trajala dolgo, kljub temu pa je postala glasbeni simbol upora generacije ob koncu 60. let 20. stoletja. Foto: EPA

Igralka je bila zaradi svoje pevske nadarjenosti že od samega začetka ena izmed favoritinj za glavno vlogo.

Večji boj se je bil med režiserji, na koncu pa so režijo filma z delovnim naslovom Get It While You Can zaupali kanadskemu režiserju Jean-Marcu Valleeju. Med morebitnimi kandidati za režijo pa sta se omenjala tudi Fernando Meirelles (Božje mesto) in Lee Daniels (Batler).

Za Valleja, znanega po filmu Poslovni klub Dallas, bo to naslednji projekt po filmu Divja z Reese Witherspoon, ki naj bi na začetku decembra prišel v ameriške kinematografe, in filmu Demolition, ki ga pravkar snema z Jakom Gyllenhaalom, Naomi Watts in Chrisom Cooperjem. Scenarij sta napisala zakonca Ron in Theresa Terry.

Več kot le pevka, prava umetnica
Janis Lyn Joplin je zaslovela konec 60. kot pevka zasedbe Big Brother and the Holding Company, pozneje pa se je uveljavila kot solistična izvajalka s spremljevalnima zasedbama The Kozmic Blues Band in The Full Tilt Boogie Band.

Glasbenice z izjemno karizmo, ki je bila tudi slikarsko in plesno nadarjena, se je prijel naziv "kraljica psihedeličnega soula", prijatelji pa so jo klicali Pearl (Biser), bila je tudi ena osrednjih zvezd kultnega festivala Woodstock.

Umrla je 4. oktobra 1970 v sobi hotela Landmark Motor v Hollywoodu zaradi prevelikega odmerka heroina, ki ga je mešala z alkoholom. Stara je bila komaj 27 let. V oporoki je namenila 2.500 dolarjev za sedmino ob smrti, priredili so jo 26. oktobra 1970.