Britanska igralka je sredi kampanje, oglašuje svoj novi film Lepotica in zver. Foto: Reuters
Britanska igralka je sredi kampanje, oglašuje svoj novi film Lepotica in zver. Foto: Reuters
Emma Watson
Emma Watson želi predstaviti svojo bolj odraslo podobo. Foto: Reuters
Emma Watson
Igralka si je v zadnjem letu vzela odmor od sveta igre. Foto: Reuters

Britanka, ki je znana zagovornica pravic žensk, se je v zadnjem tednu precej zamerila nekaterim svojim podpornikom. Jabolko spora je fotografija na naslovnici revije Vanity Fair, na kateri je Watsonova pozirala v jopiču brez nedrčka.

Kritiki so podvomili o njenem boju za pravice žensk. Pri Vanity Fairu so se branili, da so s fotografijo samo želeli poudariti igralkino filmsko preobrazbo iz nedolžne Hermione (iz franšize Harry Potter) v Bello (iz filma Lepotica in zver). Oziroma iz otroške v odraslo, zrelo igralko.

Kot je Watsonova povedala za BBC, jo je "sporna" fotografija malce zmedla. "Feminizem daje ženskam izbiro. Ni palica, s katero tepeš druge ženske. Gre za svobodo in enakopravnost. Ne vem, kaj imajo moje prsi s tem. Zelo sem v zadregi," se je branila igralka.

Življenje brez sebkov z oboževalci
Mlada Britanka se sicer trudi, da bi z oboževalci ohranila pristen stik, toda ne za vsako ceno. Tako je v nedavnem pogovoru razkrila, da vztrajno odklanja fotografiranje s svojimi oboževalci. "Zame je velika razlika, če lahko imam svoje življenje ali ne," je dejala Watsonova.

Če me nekdo fotografira in to fotografijo objavi, bodo v dveh sekundah ustvarili markacijo, kje natanko se gibam," je razložila igralka. Za ceno ohranjanja zasebnosti tako odklanja vse prošnje za sebke. "Javnost lahko vidi, kaj nosim in s kom se družim. Preprosto jim ne morem dati tovrstnih informacij za zasledovanje," je pojasnila igralka.

A, vseeno, ne brani se pogovorov s svojimi oboževalci - predvsem ne s tistimi, ki so jo spoznali kot mlado čarovnico v franšizi Harry Potter. "Lahko sedim in odgovarjam na prav vsako vprašanje o Harryju Potterju, toda ne bom se fotografirala z izpraševalci," je še zaključila igralka.

Nasveti za manj kot dva evra
26-letna britanska igralka je tudi sprejela izziv revije Vanity Fair in se preobrazila v življenjsko gurujko. Mimoidočim je prek tablice za dva ameriška dolarja (kar znese okoli 1,8 evra) delila nasvete o odnosih in celo starševstvu.

Med zanimivejšimi vprašanji mimoidočih je izstopalo vprašanje nekega moškega, ki je poizvedoval, kaj naj podari svoji boljši polovici za valentinovo. "Kupi ji nakit in nahrani jo s sirom," je odgovorila Watsonova.

Igralka si je v zadnjem letu vzela odmor od sveta igre. Zvezda sage Harry Potter se je osredotočila tudi na pobudo HeForShe, ki jo je ustanovila kot ambasadorka gibanja za enakost spolov (UN women). Njena kampanja je vključevala teden umetnosti, turnejo po ameriških univerzah ter postavitev nove spletne strani. Na družbenem omrežju Twitter pa je ustanovila tudi feministični knjižni klub, Our Shared Shelf.