Michael J. Fox in Christopher Llolyd kot nepozabni dvojec iz filmske franšize Nazaj v prihodnost. Foto:
Michael J. Fox in Christopher Llolyd kot nepozabni dvojec iz filmske franšize Nazaj v prihodnost. Foto:
Na Facebooku v živo spremljajo vsa praznovanja obletnice po svetu. Foto: Facebook

hologramov in botoksa. Kot se je izkazalo, vse ni bilo tako utopično, kot se je zdelo leta 1985, ko je film izšel.

Tematski dan "Nazaj v prihodnost" danes zaznamujejo po vsem svetu, številni mediji so se celo odločili za prenose v živo z lokacij, pri čemer za tisto primarno, kjer se bodo srečali najbolj goreči oboževalci filmske franšize, velja poslovalnica Burger Kinga v losangeleškem Burbanku.

McFlya, ki ga je igral Michael J. Fox, namreč prvič spoznamo, ko pred Burger Kingom pri laboratoriju Doca Browna (Christopher Lloyd) skoči na poltovornjak, ki ustavi pred restavracijo.

McFly se v prihodnosti v šolo lahko zapelje kar na svoji rolki brez koleščkov, njegove najkice pa imajo čudežne, samovezljive vezalke. Tega sicer danes kljub Nikovemu eksperimentalnemu prototipu izpred nekaj let vseeno ne poznamo, ima pa Burbank (v filmu imenovan Hill Valley) še vedno Burger King, eno od številnih lokacij po južni Kaliforniji, kjer bodo praznovali 30. obletnico filma.

Oboževalci so se v Burbanku množično zbrali že leta 2010, ob 25. letnici priljubljenega filma.

Popkulturni fenomen
Nazaj v prihodnost je bil nedvomno popkulturni fenomen, za oglaševalce pa je še posebej pomemben, ker je postavil nov mejnik t. i. product placementa. Ustvarjalci filma z režiserjem Robertom Zemeckisom so bili zelo odločeni, da bodo v filmu uporabili "resnične" izdelke in znamke, kar sta najbolje unovčila predvsem Pepsi in Nike, pa čeprav sta se v filmu znašla povsem po naključju (Fox je pač potreboval športne copate in Zemeckis mu je odstopil svoje najkice).
Obletnico je zdaj izkoristila še Toyota, ki za danes napoveduje slavnostno razkritje svojega miraia na vodikov pogon. Na dogodku bo tudi 54-letni Michael J. Fox. "V teh letih smo se zelo zabavali, ko smo napovedovali, katera fiktivna tehnologija iz Nazaj v prihodnost se bo dejansko uresničila," je povedal igralec. "Mislim, da bo oboževalce zdaj kar navdušila Toyotina vizija za vozila prihodnosti. V bistvu je zelo kul."

Trilogija je dejansko pravilno napovedala kar nekaj izumov prihodnosti - od botoksa, ki bo pomlajeval ljudi, in pametnih naprav od očal, kamer in televizije, do hologramov, videoiger na gib, optičnih bralnikov prstnih odtisov in virtualnega plačevanja.