Vrnitev v prihodnost postreže tudi z enim najbolj znanih filmskih citatov: 'Where we're going, we don't need roads' (Tja kamor greva, ne potrebujeva cest). Foto: www.bttfmovie.com/
Vrnitev v prihodnost postreže tudi z enim najbolj znanih filmskih citatov: 'Where we're going, we don't need roads' (Tja kamor greva, ne potrebujeva cest). Foto: www.bttfmovie.com/
Vrnitev v prihodnost
Večji del dogajanja je postavljenega v leto 1955, ko je umrl znameniti fizik Albert Einstein. Ta je s svojo teorijo relativnosti naredil enega največjih prebojev v zgodovini znanosti. Teorija relativnosti (teoretično) dokazuje potovanje v prihodnost. Potovanje v preteklost pa zaenkrat ostaja bolj domena pisateljev in filmarjev. Brownov kuža sliši na ime Einstein in je prvo bitje v filmu, ki preizkusi časovni stroj. Foto: www.bttfmovie.com/
Vrnitev v prihodnost
Rock je bil leta 1955 še v povojih. Marty na šolskem koncertu poprime za kitaro, kmalu ga zanese in pripravi solo vložek v stilu Jimija Hendrixa. Obiskovalci le presenečeno opazujejo novo glasbo. V eni od različic filma naj bi zaradi omenjenega sola prišlo do izgredov, v lokalnem časopisu naj bi celo objavili Martyjevo sliko, ki naj bi jo 3 desetletja kasneje videla njegova starša. Po tej različici v letu 1985 zaradi omenjenega 'soliranja' rocka sploh ne poznajo. Foto: www.bttfmovie.com/
Vrnitev v prihodnost
V Vrnitvi v prihodnost mati osvaja še svojega nerojenega sina. To je tako motilo veliko večino studiov, da so se kar po vrsti otepali tega projekta. Ko je do realizacije le prišlo, je film vloženi denar povrnil z 20-krat višjim dobičkom! Foto: www.bttfmovie.com

Robert Zemeckis je leta 1985 spisal in režiral komedijo, ki je nepričakovano postala najbolj dobičkonosen film tega leta in prinesla še dve nadaljevanji, ki sta pet let pozneje zaokrožili eno najbolj prepoznavnih in uspešnih trilogij do zdaj.

Potovanje v preteklost ...
Zgodba se vrti okrog mladeniča Martyja McFlyja (Michael J. Fox), ki nima ravno idelane družine. Njegov malce nori prijatelj znanstvenik Doc Brown (Christopher Lloyd) vozilo DeLorean spremeni v časovni stroj. Marty po naključju sede v avtomobil, doseže kritično hitrost (88 milj na uro) in se hipoma znajde v letu 1955, torej 30 let v preteklosti.

Kako sparčkati svoja starša?
Tam spozna svoja (bodoča) starša, ki pa sta še daleč od trenutka, ko naj bi postala par. Martyjeva mama se celo spogleduje s svojim sinom, ta ima kar naenkrat veliko težav, saj ne sme spremeniti toka zgodovine in mora poskrbeti, da se bo sploh rodil. Tako ima pred seboj kup nalog, poskrbeti mora, da se bosta njegova starša poročila, hkrati pa mora najti "mlajšega" Doca Browna in ga prepričati, da je potovanje skozi čas mogoče, saj mu lahko le sivolasi znanstvenik pomaga, da se lahko vrne v svojo sedanjost (torej leto 1985).

Recept, ki deluje
Zakaj je bil film tako velika uspešnica? Razlogov je več. Zemeckisu je uspelo pričarati uspešno in prepričljivo zmes, ki je vsebovala dovolj akcije, komičnih elementov, zgodovinskih referenc, romantike in še česa ... Hkrati pa si je pustil vse nastavke, ki so omogočali trilogijo, v katerih glavni junaki potujejo tako v prihodnost kot spet preteklost, pri čemer vzdrži tudi vsebinska logika vseh treh delov.

Kratke in sladke:
- Michael J. Fox je bil prva izbira ustvarjalcev filma, a je bil nedosegljiv, saj je bil nepogrešljivi člen TV-serije Family Ties. Zemeckis je tako izbral Erica Stoltza, s katerim je snemal skoraj mesec dni. A Stoltz se je ustvarjalcem zdel preveč resen in trd, tako so se razšli, na njegovo mesto pa le pripeljali Foxa. Cena je bila kar visoka, saj so ustvarjalci serije Family Ties igralcu dali svoj blagoslov, a zahtevali, da je hkrati sodeloval pri snemanju prav vseh delov omenjene serije. Fox je tako med dnevi snemal serijo, pozno popoldne in zvečer (po navadi do 2h, 3h ponoči) pa film. Zunanje prizore je večinoma snemal med konci tednov.
- Zemeckis je v razvoju scenarija imel več različnih predmetov, ki so bili v funkciji časovnega stroja. Med drugim je naj bi skozi čas potovali tudi s pomočjo hladilnika. Tej ideji je najbolj nasprotoval producent Steven Spielberg, saj bi lahko mlajšim gledalcem ponujal idejo, da bi se zapirali v hladilnik, kar bi lahko imelo usodne posledice.
- Lea Thompson, ki je uprizorila Martyjevo mamo, je bila v maski več kot tri ure, da so jo maskerji ustrezno "postarali".
- Christopher Lloyd se je pri svojem liku malce norega znanstvenika opiral na fizika Alberta Einsteina in skladatelja Leopolda Stokowskega.
- V letu 1955 vidimo "dvojno vstopnico" (ki je omogočala ogled dveh filmov za ceno enega) za filma A Boy's Life in Watch the Skies. Prvi naslov je bil v resnici ime delovne verzije ZF-klasike E. T., drugi naslov pa je predstavljal delovno verzijo filma Srečanje tretje vrste. Oba je režiral Spielberg.


Vrnitev v prihodnost (Back to the Future)

ZDA, 1985

Režija: Robert Zemeckis.
Scenarij: Robert Zemeckis, Bob Gale.
Igrajo: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. Wilson …

Žanr: ZF, komedija.
Dolžina: 1 ura in 57 minut.
Premiera: 3. 7. 1985

Proračun: 19.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 381.109.762 ameriških dolarjev
Povezavi: uradna stran, IMDB


Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si