Iz sveta znanih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 8 glasov Ocenite to novico!
Sinead O'Connor
Sinead O'Connor bo v luči sprememb spremenila tudi svoje ime. Foto: EPA

Dodaj v

"Sinead O'Connor ni več, te osebe ni več"

Pevka se bo izpovedala dr. Philu
11. september 2017 ob 10:07
New York - MMC RTV SLO, STA

"Sinead O'Connor ni več, te osebe ni več," se je slavnemu televizijskemu psihologu, dr. Philu, izpovedala irska pevka, ki je napovedala, da si bo spremenila ime. Imenovala naj bi se Magda Davitt.

Pevka, ki se je že večkrat spopadala z duševnimi motnjami, pred mesecem dni pa je z izpovedjo na Facebooku pošteno prestrašila javnost, saj je opazno obupana povedala, da se vsak dan bori, da ostane živa, bo 12. septembra gostja pri dr. Philu.

50-letna pevka se je, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, sama zatekla po pomoč k dr. Philu. Prosila ga je, ali lahko nastopi v njegovi priljubljeni oddaji in odprto spregovori o bolezni ter jo s tem destigmatizira. Kot je razvidno iz napovednika oddaje, je pevka povedala, da ima dovolj tega, da je obravnavana kot norica in žrtev zlorab v otroštvu.

Sinead O'Connor je dr. Philu zaupala, da jo je mama pretepala in spolno zlorabljala. Edina dobra stvar na moji mami je, da je mrtva, je povedala pevka, ki je svetovno slavo dosegla s pesmijo Nothing Compares 2 U.

Irska pevka je v svoji karieri večkrat razburjala javnost, najbolj, ko je v oddaji Saturday Night Live iz protesta proti otroškim zlorabam v Rimskokatoliški cerkvi raztrgala sliko papeža Janeza Pavla II.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 11.09.2017 ob 11:14
Nothing compares 2 U je napisal Prince Roger Nelson, Prince
izo
# 11.09.2017 ob 14:13
Ne razumem je najbolj. Kaj njena mama je bila slučajno župnik, ker trga slike papeža?! Zlorabe se dogajajo v vseh porah družbe, v politiki, v šoli... kjerkoli. Ne razumem ljudi zakaj mrzijio cerkev. Jaz nisem veren ampak, če je človek srečen, ker je našel svojega Boga(ta bi ga tudi rabla) mu to iz srca privoščim. Ko so pa ti ure štete pa ga tak vsak najde. Še tisti največji ateisti.

kaj ti ni jasno: sovražijo institucijo kot takšno, ker naj bi predstavljala najbolj sveto, nedoolžno, dobrodelno in ne vem kaj, v realnosti pa njihoova banka bazira na mafijskem denarju (zato je bil tudi odpikan papež po kakšnih 500 letih), ščitijo svoje vrhovne člane, ki so tako ali drugače vključeni v pedofilijo, trpinčenje otrok ipd. tudi en bi bil dovolj za takšne nedupostne zadeve, ne pa v tašnem obseg, kot je prišlo kje na dan in jasno, koliko se sploh ne ve.
da, drži, nasilje (tudi spolno) je še vedno največ v samo družini in bližjem krogi, ampak naj bo to kr naenkrat opravičilo, halo??
in zakaj bi recimo nekdo rabil cerkev, da najde boga? smo malo pozabili, kaj naj bi sploj jezus učil, če že moramo nazaj na bajke in povesti?
josh k.
# 11.09.2017 ob 14:08
Ženska je v težavah. Naj ji že enkrat pomagajo, kaj nima nikogar ?
zzob
# 11.09.2017 ob 18:52
Napišem njeno novo ime, nato to MMC doda v novico, tako da izpade, kot sem v komentarju napisal nekaj, kar lahko itak vsak prebere v novici, in kasiram minuse. Fino.
fah-q
# 11.09.2017 ob 17:04
hkrati me zanima še komentar dežurnih femenistk na tole:
Sinead O'Connor je dr. Philu zaupala, da jo je mama pretepala in spolno zlorabljala

če bi šlo za fotra bi že bruhal ogenj...tako pa v mišjo luknjo in tišina...
spela55
# 11.09.2017 ob 12:18
Ja, zakaj? Ker nekdo, ki ima duševne motnje, čeprav pod kontrolo, ne more biti dober starš?
fah-q
# 11.09.2017 ob 17:02
@mattyy

pišeš, da nisi veren-tgorej najbrž ne poznaš rkc od blizu-ona jo pozna in očitno nima lepih izkušenj z rkc...saj mene tudi moti zlaganost, svetohlinstvo, pretvarjanje, pametovanje o drugih itd, ki ga je tam obilo. že v štartu gre za laž-ker noben ti ne bo priznal, da je zgradil svojo vero na slepem zaupanju parim ljudem, ki so nekaj napisali. bog naj bi pa od nas tako slepo vero da je vse res pričakoval. krneki. pa ga najdi, ki ti bo priznal, kako pojma nima kaj se je z Jezusom zgodilo, da ve le to, kar so mu napisli drugi in da na takih trhlih temeljih gradi celoten svoj življenski koncept...
nuLanuLa
# 11.09.2017 ob 12:33
Umetnik ni pravi umetnik, če se razume in ima pod kontrolo. More bit mal zmeden in se "iskat" celo življenje. Če bi morala celo življenje delati na riževem polju, teh težav sigurno ne bi imela. Ne maram jamrajočih umetnikov.
Brokoli1976
# 11.09.2017 ob 10:56
I feel her.
Tine Maza
# 12.09.2017 ob 11:46
Sinead O'Connor je (bila, zdaj to očitnov več ni njeno ime) odlična avtorica, ki ima več kot eno dobro pesem (tudi če morda ne veliko globalnih hitov)..

Recimo tale stara mojstrovina: https://www.youtube.com/watch?v=eYxzqvz9
I8s
evaevi
# 11.09.2017 ob 23:08
90% zlorab poteka znotraj najožjega kroga otrokovega sveta, med sorodniki ibn družinskimi prijatelji. Zlorabe najbližjih, ki naj bi bili otrokovi zaščitniki in temelj otrokove varnosti, otroke najtežje poškodujejo.
Naša sodna praksa pa je ravno do teh najtežjih zlorab povsem popustljiva! Poleg tega ne pozna niti trajnega odvzema roditeljskih pravic staršu - zlorabiljene otroke kar pušča zlorabitelju v nego in vzgojo!
Realni primeri so, ko MORAJO otroci v Sloveniji obiskovati svojega zlorabitelja v zapor, kamor je šel zaradi zločinov nad taistimi otroki! Kar je pa res svetovni unikum!

Če pa je otrokov zlorabitelj neznanec, kar je za otroka manj uničujoče, kot če ga zlorabi starš, bo zločinec takoj dobil poleg normalnega upoštevanja kazenskega zakonika tudi trajno prepoved približevanja zlorabljenemu otroku, saj je strokovno dokazano, da se otroku povsem obnovi doživetje zlorabe, kadarkoli v življenju še sreča ali vidi svojega zlorabitelja!
Sklonjen
# 11.09.2017 ob 17:05
Takšna so usode otrok, ki odraščajo brez korektnega očeta in ljubeče matere, torej izven urejene Družine! Dvakrat torej premislimo, preden bomo spet podcenjevali pomen tradicionalne družine, ki se je na dolgi rok pokazala kot najzanesljivejša skupnost za zdravo odraščanje otrok, če ne želimo, da bomo vedno znova brali o žalostnih zgodbah, kot je ta o Sinead!
Janko1973
# 13.09.2017 ob 15:08
Ona je razcepljena oseba, šolski primer za psihiatrijo...
Sklonjen
# 12.09.2017 ob 17:14
@sisouren
"Pač, npr. mati samohranilka, obupana, ker jo je mož zapustil z mlajšo, razvije sovrašen odnost do moške populacije in potem vzgaja sina, na katerega sprošča vse svoje frustracije in ga s tem čustveno zabija. In potem pride bučman kot si ti in vidi samo to, da gre za mati samohranilko in ugotovi, aha, to je krivo, da otrok trpi. :D"


Naj ti odgovorim takole;
Lahko razumem tvoje očitno pomanjkljivo znanje s področja razvojne psihologije, ne razumem pa tvoje prikrite jeze in žaljivega načina pisanja, razen seveda, če predpostavim, da ti morda ni bilo dano odraščati v zdravi družini ob prisotnosti korektnega očeta in ljubeče mame in bi posledično ne mogel razviti potrebnih moralno etičnih norm in temu primeren psihosocialni ustroj.
V svetu bo vedno dovolj potencialnih krivcev za slabo opravljeno starševsko vlogo... če si se ti odločil, da bo to cerkev in njeni pripadniki, naj bo pač tako. Ne boš pa mogel zaradi svojih travm, tega posplošiti na vso populacijo.
Dejstvo je, da je cerkev kot institucija imela močan vpliv, vendar je, če je bilo vse tako kot mora biti, med njo (in njej podobnimi), vedno družina, torej jedrna celica vsake zdrave družbe, ki je ali pa ni opravila svoje vloge. In običajno je ni, če so v njej umanjkali očetje. Žal se je to na teh tleh pogosto dogajalo. Včasih zaradi vojna in odhajanja s trebuhom za kruhom, danes zaradi povsem druge družbene patologije. Posledice so v vsakem primeru katastrofalne. Včasih je bilo boljše v toliko, da se je otrok praviloma lahko uprl na kakšnega od korektnih moških likov v razširjeni družini, kar je danes silno redko. In tako je res vedno več mamic samohranilk, ki razumljivo ne morejo nadomestiti očeta, ustvarjajo pa generacije "pohabljenih" maminih sinčkov, ki iz njih delajo nadomestne partnerje in pa deklic, ki zaradi pomanjkanja očetov ne znajo prepoznati in si poiskati ustreznega partnerja.
Nič dosti bolje ni, če se pred otrokom namesto mame in očeta pojavita dve "mami" ali pa dva "očeta" ... o čemer je precej izdatno iz svoje osebne izkušnje pričeval prof. Oskar Lopez in še mnogi drugi, ki jim ni bilo dano odraščati v polnokrvni Družini.
Ni se pa potrebno zdaj zapoditi v knjige ... dovolj bo, če odpreš oči in opazuješ otroke, ki odraščajo ob očetu in mami in tiste, ki jim to ni dano pa ti bo hitro postalo jasno koliko je ura.
evaevi
# 11.09.2017 ob 23:16
"Takšna so usode otrok, ki odraščajo brez korektnega očeta in ljubeče matere, torej izven urejene Družine! "

Takšne so usode otrok, zlorabljanih znotraj psihopatskih družin!
KJe je država, ki je dolžna zaščititi otroke pred zločinci?
Sklonjen
# 11.09.2017 ob 18:54
@sisouren
"Tako da tvoja pametovanja so brez veze"


Že v sosednji temi sem ti dokazal, da se motiš in tudi tokrat ne bo drugače. Skupni imenovalec tvojih zmot pa se vedno bolj kristalizira in kot kaže je po tvojem za vse kriva "cerkev" in verjetno verujoči, a to je problem s katerim se boš moral sam soočiti.
V mojem zapisu nisem nikjer omenjal ne cerkve in ne verujočih, pač pa izključno Družino v kateri bi naj svojo vlogo odigrala korektni oče in ljubeča mama. Takšna družina je bila in bo ostala najmočnejši temelj zdravega odraščanja.
Tudi tvoje posploševanje o najzanesljivejši skupnosti za otrokovo odraščanje, nima nobene realne osnove. Izkušnje nas učijo, da je tradicionalna družina, torej mati in oče, daleč najprimernejša skupnost za razvoj otroka, kar dokazujejo predvsem zgodbe tistih, ki so odraščali brez njih ali pa v razdrtih družinah, če že stroki ne želiš prisluhniti!!!
sisoruen
# 11.09.2017 ob 18:31
"Takšna so usode otrok, ki odraščajo brez korektnega očeta in ljubeče matere, torej izven urejene Družine! "

Urejena družina je lahko tudi homoseksualna kot je lahko neurejena heteroseksualna. O tem bi moral ti premisliti. Sicer pa Hitler, Stalin, Tito... vsi produkti urejene heteroseksualne, tradicionalne družine, vsi množični morilci. :)

Problem Sinead O'coonor ni toliko družina, ampak katoliška irska družba tistega časa. Njena mati je bila pač problematična, torej dejansko neuravnovešena in nesposobna vzgajat otroke, vendar je zaradi družbenih norm, potem ko sta se starša ločila, ko je bila stara 8 let, morala ostati z mamo, torej očetje skrbništva niso dobivali. Ko je oče končno dobil skrbništvo pri njenih 15-ih, je pač bila škoda že povzročena, stvar je pa še poslabšalo bivanje v katoliških poboljševalnicah, kamor je bila poslana zaradi kraj v trgovinah in podobno. Tam so spet imele nune neke srednejveške metode vzgoje. Na koncu jo je pretreslo tudi to, da se je mati smrtno ponesrečila. Pa tudi drugače je verjetno po naravi bolj občutljiv človek. Ima še tri brate in sestro, ki so očitno vse skupaj bolje prenašali. Njena sestra ima npr. doktorat iz umetnostne zgodovine, en izmed bratov je priznan pistatelj.

Tako da tvoja pametovanja so brez veze. Najzaneslivejša skupnost za zdravo odraščanje otrok je pač skupnost, ki je ljubeča in odgovorna, pa naj bo to samski oče ali mati, ali hetero ali homo par. Kar dokazujejo vse relevantne strokovne raziskave na tem področju. Torej bistveno je to, da je družina ljubeča, ne pa njihova spolna usmerjenost. :)
cene vols
# 11.09.2017 ob 11:23
kako se vzorec ponavlja, ona je imela slabe starše, njeni 4 otroci očitno niso veliko na boljšem.
zzob
# 11.09.2017 ob 10:22
Imenovala naj bi se Magda Davitt, mimogrede.
sisoruen
# 11.09.2017 ob 22:54
"Že v sosednji temi sem ti dokazal, da se motiš in tudi tokrat ne bo drugače. "

Pa daj si najprej preberi definicijo pojma dokaz. :) Edini, kar si dokazal je to, da si konservativni homofob, kar verjamem, ni bilo težko. :)

"Skupni imenovalec tvojih zmot pa se vedno bolj kristalizira in kot kaže je po tvojem za vse kriva "cerkev" in verjetno verujoči, a to je problem s katerim se boš moral sam soočiti."

Eh, razmisli malo, Katoliška cerkev je bila skoraj 2000 let edina moralna avtoriteta v Evropi, katere problem je bila spet konservativnost in dogmatičnost, torej to, da niso sledili družbenemu razvoju, tako da ja, v bistvu to je rak rana evropske civilizacije, ki se je začela celiti šele v drugi polovici 20. stoletja, resnica na ljubo tudi s prispevkom Katoliške cerkve kot take in njenimi notranjimi reformami, ampak stvari se pač ne spreminjajo čez noč. Ampak vsaj trenutni papež deluje v pravi smeri. Očitno tebi nič od tega ni poznano, mislim res, poglobi se v problematiko irske katoliške cerkve. Pred leti je bila opravljena sistematična preiskava na parlamentarni ravni, ki je pod lupo vzela delovanje raznih katoliških institucij na Irskem, od bolnišnic, sirotišnic, domov za ostarele ipd. Ugotovitve so bile grozlive in sicer, da je irska katolišlka cerkve v teh ustanovah desetletja neovirano in sistematično kršila vse mogoče človekove pravice, kar je pa najhujše je to, da predvsem tistih najšibkejših, torej otrok, duševno prizadetih in starejših. Verujoči s tem nimajo nič, to je bilo institucionalno nasilje, tako kot komunizem pri nas. :)

"V mojem zapisu nisem nikjer omenjal ne cerkve in ne verujočih, pač pa izključno Družino v kateri bi naj svojo vlogo odigrala korektni oče in ljubeča mama."

Seveda ne. Zganjal si tipično demagogijo o primeru, o katerem nimaš pojma. To je problem. Jaz sem te glede tega zgolj podučil. Tudi vprašaj se, zakaj je Sinead O'connor imela takšno sovraštvo do katoliške cerkve, morda veš vsaj to, da je pač nekoč javno raztrgala sliko takratnega papeža Janeza Pavla II. in bila medijsko linčana. Zakaj, zakaj, ker je pač bila ena od številnih žrtev sistematične kršitve človekovih pravic s strani katoliških institucij na Irskem. Je pa bila in še vedno je vseskozi verna.

"Takšna družina je bila in bo ostala najmočnejši temelj zdravega odraščanja."

Poglej, nabijaš na pamet. Otrok ne potrebuje mati in očeta, ampak potrebuje odgovorne in ljubeče odrasle osebe. Vse raziskave ki so bile opravljene na strokovnem področju to dokazujejo, torej ta floskula o tem, da otrok rabi moti in očeta je ideološka blodnja. Otrok rabi ljubeče okolje, v katerem lahko odrašča in se razvija brez pretiranih stresnih okoliščinah, pri čemer normalno ima vsak posameznik lahko neke specifične potrebe. Tako imaš npr. dva otroka, ki odraščata v isti družini, eden bo postal uspešen poslovnež, drugi pa narkoman, čeprav sta ju vzgajala ista starša pod istimi pogoji.

"Tudi tvoje posploševanje o najzanesljivejši skupnosti za otrokovo odraščanje, nima nobene realne osnove."

Evo, to je moja realna osnova. Kakšna je pa tvoja? :D 75 najbolj izpostavljenih strokovnih raziskav na tem področju v zadnjih letih, 71 jih trdi, da je to, kar ti govoriš, neumnost, 4 ti pritrjuje, pri čemer so te štiri navanda propaganda cerkvenih lobijev in jih dejansko v znanstvenih krogih nihče ne jemlje resno, ker ne zadostujejo osnovnim pogojem znanstvenega raziskovanja. Torej izobrazi se o tem. :)

"Izkušnje nas učijo, da je tradicionalna družina, torej mati in oče, daleč najprimernejša skupnost za razvoj otroka, kar dokazujejo predvsem zgodbe tistih, ki so odraščali brez njih ali pa v razdrtih družinah, če že stroki ne želiš prisluhniti!!!"

Edino, kar tebe uči je tvoja ideologija, ki ve vse v naprej in na pamet. Izkušnje nas učijo ravno obratno, problem je ravno v tem, da ti ne vidiš vseh dejavnikov, tako kot v tem primeru. Imamo ogromno uspešnih, zdravih, srečnih ljudi, ki so bili vzgojeni v okoliščinah, ki jih ti opisuješ kot neprimerne in imamo ogromno zavoženih ljudi, ki so bili vzgojeni v tvoji idealni družini. Zakaj? Ravno zato, ker spolna usmerjenost staršev na razvoj otroka nima nobenega vpliva, tudi nima na razvoj otroka nobenega posebnega vpliva to, da otroka vzgaja samska mati ali samski moški. Problem je v tem, da so takšne situaciji v osnovi stresne za starše, ki potem ta stres prenašajo na otroka. Pač, npr. mati samohranilka, obupana, ker jo je mož zapustil z mlajšo, razvije sovrašen odnost do moške populacije in potem vzgaja sina, na katerega sprošča vse svoje frustracije in ga s tem čustveno zabija. In potem pride bučman kot si ti in vidi samo to, da gre za mati samohranilko in ugotovi, aha, to je krivo, da otrok trpi. :D
mattyy
# 11.09.2017 ob 12:42
Ne razumem je najbolj. Kaj njena mama je bila slučajno župnik, ker trga slike papeža?! Zlorabe se dogajajo v vseh porah družbe, v politiki, v šoli... kjerkoli. Ne razumem ljudi zakaj mrzijio cerkev. Jaz nisem veren ampak, če je človek srečen, ker je našel svojega Boga(ta bi ga tudi rabla) mu to iz srca privoščim. Ko so pa ti ure štete pa ga tak vsak najde. Še tisti največji ateisti.
izo
# 11.09.2017 ob 14:06
Nothing compares 2 U je napisal Prince Roger Nelson, Prince

in tudi ta je imel precej mavrično psihologijo..
Hallenbeck
# 11.09.2017 ob 13:06
En hit in malo morje ekscesov. Zdaj je pa treba spet malo pozornosti in se bo zjokala pri Dr. Philu. Zakaj tega ne naredi stran od oči javnosti? Attention whore!
Kazalo