Iz sveta znanih

Poudarki

  • MMC-intervju: Željko Ivanek
  • Emmy za vlogo v Nevarni igri (Damages)
  • Eden najuglednejših karakternih (TV-)igralcev
Željko Ivanek je emmyja prejel za stransko vlogo v seriji Nevarna igra, v kateri je igral skorumpiranega odvetnika, ki nazadnje stori samomor. Foto: EPA
Z Glenn Close v Nevarni igri.
Z Davidom Schwimmerjem in Timom Dalyjem, s katerima je igral v broadwayski predstavi The Caine Mutiny Court-Martial.
Kot vampir v HBO-jevi uspešnici True Blood. Foto: EPA
Ivanek (levo) v HBO-jevi miniseriji John Adams s soigralcema Tomom Wilkinsonom in Paulom Giamattijem. Foto: HBO
Kot bolnik, ki se mu 'utrga' v priljubljeni zdravniški seriji House (Zdravnikova vest). Foto: EPA
V seriji Heroji. Foto: EPA
V filmu Larsa Von Trierja Dogville, kjer je igral z Lauren Bacall in Nicole Kidman.
Največkrat igra kompleksne like z notranjimi stiskami. Foto: EPA

Dodaj v

Željko Ivanek: Slovenec, ki živi hollywoodski sen

Intervju s priznanim igralcem
16. december 2009 ob 18:43
New York/Ljubljana - MMC RTV SLO

24, House, Lost, Heroji, CSI, Oz … vsem tem serijam je skupno eno: Željko Ivanek. Pozabite na Jurija Bradača, edini pravi slovenski zvezdnik v Hollywoodu je Ivanek.

Leta 1957 v Ljubljani rojeni lanski dobitnik emmyja (za vlogo v TV-seriji Nevarna igra) pozna svet blišča in zvezd do obisti.

Pri treh letih se je iz Slovenije preselil v ZDA, se nato po dveh letih vrnil in za Bežigradom živel do desetega leta, preden je znova odšel čez lužo ter tam diplomiral na prestižnem Yalu.

Markantni Ivanek je danes v Hollywoodu izredno cenjen - leta dokazovanja v vlogah karakternih igralcev so mu prinesla status, ko mu sploh ni več treba hoditi na avdicije - zdaj mu vloge v najbolj priljubljenih serijah že kar mečejo v naročje. Tudi sam priznava, da so to večinoma negativne vloge (pazniki, teroristi ...), a je zanje hvaležen.

Do zdaj najzahtevnejša vloga je bila upodobitev kompleksnega lika Raya Fiska, tragičnega junaka serije Nevarna igra (Damages), kjer je bila Ivanekova soigralka veteranka Glenn Close.

Željko, Zhelko, Zjedrak
A 52-letnik, ki ima stalno bivališče v New Yorku, ohranja trezno glavo in kljub razdalji ni pozabil na svoje korenine. Trmasto je vztrajal pri ohranitvi svojega imena in se ni odločil za umetniško, Američanom spevnejše ime.

Tudi v Slovenijo se občasno vrača - ravno letos je ameriškim in angleškim prijateljem pokazal, kje je preživel svoja rosna leta.

Ivanek je rade volje spregovoril za MMC, med drugim nam je zaupal, kako je delati z Johnnyjem Deppom, Anthonyjem Hopkinsom in Glenn Close, kaj mu je pomenila zmaga na emmyjih, kako je videti dan v življenju igralca in kakšen nasvet ima za nadobudne igralce, ki sanjajo o uspehu v Hollywoodu.


Rojeni ste bili v Sloveniji, tu ste tudi preživeli del svojega otroštva. Imate danes še kakšne vezi s Slovenijo? Kako gledate na vašo rodno deželo z razdalje?
Ravno maja sem bil v Sloveniji – sem sem na hitro turo po državi pripeljal prijatelje iz Londona in New Yorka. Želel sem, da vidijo, kje sem odrasel, vključno s Savskim naseljem v Ljubljani.

Ohranil sem stike s svojim najboljšim prijateljem iz otroštva, Igorjem, tako da smo vsi imeli večerjo z njim in njegovo ženo ob Ljubljanici. Prav tako smo še vedno prijatelji z našimi zgornjimi sosedi. Rad se vračam sem na obisk, še zlasti v Ljubljano, na Bled in v Bohinj.

Z odločitvijo, da obdržite ime Željko, ste najbrž morali naleteti na kar nekaj pomislekov v industriji in 101 variacijo izgovorjave imena ...
Slišal sem veliko variacij mojega imena - Zjedrak je moj trenutni favorit. A profesionalno mi ni ime nikdar povzročalo kakšnih večjih težav.

Nevarna igra (Damages), 24, Heroji, True Blood, Skrivnostni otok (Lost), Na kraju zločina, Oz, House ... zdi se, da ste povsod. Ali še hodite na avdicije za nanizanke ali ste si do zdaj že ustvarili tak ugled, da vam le še predložijo ponudbo?
Imam srečo, da mi večino televizijskega dela, ki ga te dni opravljam, ponudijo, kar je vsekakor lepo. Sem pa šel na avdicijo za Nevarno igro in še vedno hodim na avdicije za filme.

Katere nanizanke radi gledate v vašem prostem času?
Še vedno gledam Nevarno igro, čeprav v njej ne nastopam več. Spremljam tudi Mad Men, Big Love in Dexterja.

Na Facebooku obstaja stran vaših oboževalcev z naslovom "Željko Ivanek je moj najljubši TV-policist, agent, odvetnik, zaporniški paznik & terorist". So vam tovrstne tipske vloge lahko v breme?
Dokler dobivam vsaj te, ne.

Predstavite nam na kratko, kako je videti tipični dan igralca.
Tipični dan se lahko začne že ob 5.00 ali 6.00 zjutraj, traja pa tudi 12-14 ur. Televizijski dnevi znajo biti precej dolgi. Tako ti ob koncu dneva ostane par ur, da prideš k sebi in da se naučiš besedilo za naslednji dan. Ko ne delam, vstanem precej pozno in skušam "priti na tekoče" s filmi, gledališčem in prijatelji.

Delali ste z Glenn Close, Lauren Bacall, Anthonyjem Hopkinsom, Alom Pacinom, Johnnyjem Deppom ... kaj loči te igralce od drugih?
Ne vem, če jih kaj loči od drugih, so preprosto zares dobri – pripravljeni, strastni, kompleksni, resnično živi. Moraš se samo truditi, da jih dohajaš.

Diplomirali ste na Yalu in Londonski akademiji za glasbo in dramske umetnosti. Kako se (elitno) šolan igralec loči od amaterskega?
Mislim, da vse, kar ti kakršno koli šolanje da, je, da te izpostavi različnim načinom dela, te nauči vprašanj, ki si jih moraš postaviti sam sebi, in upaš, da te naredi bolj opazujočega in radovednega. A obstaja vrsta načinov, s katerimi se izpostaviš dobremu delu, in vrsta načinov, da se naučiš.

V igralski skupnosti ste izjemno spoštovani kot izjemen karakterni igralec. Klišejsko vprašanje: po kom se vi zgledujete?
Trenutno so moji najljubši igralci verjetno Mark Rylance, Stephen Dillane (oba Britanca) in Juliette Binoche.

Joseph Fiennes, ki je pred kratkim zamenjal film za televizijo, je dejal, da ameriška televizijska produkcija precej prekaša filmsko. Bi se strinjali s tem mnenjem?
Osebno sem imel večinoma pozitivne izkušnje z obema, a televizijski delovni čas je nedvomno težji.

"Šovbiznis" in Hollywood poznate do obisti – natančno, kako krut je lahko ta svet?
Osebno nisem videl kaj dosti temne plati Hollywooda. A celotna finančna struktura filmov in televizije se v zadnjih letih spreminja in negativno vpliva na veliko ljudi. Težje se posname film, televizijske mreže izgubljajo proti kabelskim televizijam – stari načini delovanja se spreminjajo in nihče zares ne ve, kako bo v prihodnosti. Vse to otežuje vsakodnevno življenje mnogih igralcev.

Kaj je za vas pomenilo dobiti emmy (za najboljšo stransko vlogo za Nevarno igro, op. a.)?
Kar mi je od tistega večera najbolj ostalo v spominu, je navdušenje, saj zares nisem mislil, da imam kakršno koli možnost za zmago. Kmalu zatem sem posledično dobil par ponudb za delo in nekaj časa te želijo, ker mislijo, da te drugi želijo, a mislim, da ta učinek sčasoma zbledi.

Ste tudi ugledni gledališki igralec in nekoč ste rekli, da je gledališče "še vedno najbolj zadovoljujoče delo", čeprav tudi "precej večja emocionalna zaveza". Se je katero koli televizijsko delo približalo tej ravni intenzitete, ki jo izkusite na odru?
Nevarna igra je verjetno prišla najbliže v zadnjem času – preprosto zato, ker sem imel tako odličen lik in ker je šlo za tako močno, kompleksno zgodbo. In razvila se je čez več epizod, tako da ste zares lahko videli lik v njegovih najboljših in najslabših trenutkih.

Kakšen nasvet bi dali nadobudnim slovenskim igralcem, ki sanjajo o uspehu čez lužo?
Mislim, da vse, kar lahko narediš pri čemer koli, je, da se trudiš po svojih najboljših močeh in upaš, da te to privede, kamor pač želiš priti.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
jakay
# 16.12.2009 ob 19:48
Res je dober. Nism pa vedu da je slovenc :)
mobydik
# 16.12.2009 ob 20:03
Slovenca res najdeš povsod :D
luckyman
# 16.12.2009 ob 21:30
Velikrat ga vidim v kakšnih serijah po tv, pa šele sedaj zvem da je Slovenc...ne pa eni wannabe zvezdniki, ki gredo v LA na izlet, pa mislijo da so Boga prijel za jaja...

Spoštovanje!
rush1
# 16.12.2009 ob 20:28
Spomnim se ga iz serije Oz, ki mi je zraven Sopranojovih daleč najboljša serija v zadnjih letih.
prim00z
# 16.12.2009 ob 19:30
boga ti, kapo dol ane
royalclub
# 16.12.2009 ob 22:50
Car je :D sem vedel že kr nekaj časa da je Slovenc, sploh pa sem bil vesel ko sem potegnil dol to omenjeno epizodo Housa lani, pa videl njega :))) pa v Heroes tud ni bil slab :)

P.S.: Kaja naredite prosim enkrat članek o tem kdo za vraga prevaja naslove filmov v slovenščino in na podlagi česa se ti odločajo? Ker ti naslovi so katastrofa :)

Sicer pa še enkrat več pohvale za članek - še eden v vrsti ničkoliko odličnih člankov :) Res ste ena najboljših če ne že kar najboljša novinarka na rtvslo :) (potem pa vidim vsak teden članek o Dubrovniku g. A.K. in se sprašujem kako za vraga talajo službe na rtvslo!? :O ).

Če bi vsi bili tako dobri novinarji kot ste vi, g. /gdč. Kaja, bi bil svet za uporabnike portala veliko veliko veliko veliko lepši :)
RokecSLO
# 16.12.2009 ob 22:14
Kot bolnik, ki se mu 'utrga' v priljubljeni zdravniški seriji House (Zdravnikova vest).

Tega dela se spomnim, pa čeprav sem ga gledal že dolgo nazaj. Ker je tip, ki ga pred tem še nisem poznal, to vlogo odigral res dobro! Bravo!

Končno en res dober članek, ki odkriva nekaj novega!
Duncan13
# 16.12.2009 ob 20:44
Mene pa prav zanima kako je potekal ta intervju, v slovenščini ali angleščini?
SsDrag
# 16.12.2009 ob 20:18
taprav Slovenec :)
Machete
# 16.12.2009 ob 20:00
nisem še nikoli slišal za njega, zanimivo in čestitke !
Throll
# 16.12.2009 ob 22:59
Opa, to pa je lepo presenečenje. Niti sanjalo se mi ni da je tip Slovenec. :) Dober igralec je, še posebej so mu na kožo pisane vloge negativca. Vsaka čast Željko!
royalclub
# 16.12.2009 ob 22:48
Car je :D sem vedel že kr nekaj časa da je Slovenc, sploh pa sem bil vesel ko sem potegnil dol to omenjeno epizodo Housa lani, pa videl njega :))) pa v Heroes tud ni bil slab :)

P.S.: Kaja naredite prosim enkrat članek o tem kdo za vraga prevaja naslove filmov v slovenščino in na podlagi česa se ti odločajo? Ker ti naslovi so KATASTROFA :)
liliput
# 16.12.2009 ob 20:52
Dolgo časa sem čakala na en slovenski intervju z njim. Kaja bravo! Tudi vprašanja so mi všeč. Mislim, da mu ni bilo dolgčas ;-)
dunijor
# 17.12.2009 ob 14:56
@PONOS

Željko se ni rodil v 90.-ih, kot si se ti. Če si slučajno pozabu takrat je bila Jugoslavija in ja Željko je bilo priljubljeno jugoslovansko ime. Poštudiri preden kaj napišeš.
victor the great
# 17.12.2009 ob 07:38
Pa pravijo, da je Slovenija majhna :))

Me veseli, da se ne dela "zvezde", ampak je realist in zna cenit delo.. pa veseli me, da spoštuje svoje korenine!

Le tako naprej :))

Pa bravo Kaji na izjemnem članku :))
royalclub
# 16.12.2009 ob 22:51
pa sorry za double-post :P
simba
# 16.12.2009 ob 22:47
Tem intervjuju se pa reče vroča roba.
Bravo.
Gwenhyvar*
# 16.12.2009 ob 22:16
se mi je zdel nekam znan ---> un model k se mu utrga v Housu je kr Slovenc! zakon!!! xD
Duncan13
# 16.12.2009 ob 21:19
Kaja, hvala za odgovor:D
kozorogt
# 16.12.2009 ob 20:48
@ Duncan13: Intervju je potekal v angleščini, govori pa gospod Ivanek tudi nekaj malega slovenščine.

lp k. s.
janis_joplin
# 16.12.2009 ob 19:49
dobr je, dobr
ivanjan
# 18.12.2009 ob 23:45
moj fotr je rojen na hrvaškem pa se ima za slovenca, jz pa tudi.

Slovenc si kolkr se čutiš, ne kolkr ti drugi pravijo da si!
tily
# 17.12.2009 ob 21:30
a unga v housu je igral ivanek???
Moja najlubša epizoda vseh časov(čeprav mi njegov lik ni bil najbolj všeč, ker je škodoval sexi olivii wilde
primus90
# 17.12.2009 ob 01:39
Jurij who?
Vsaka čast Željkotu za dosedanje delo in neskrivanje slovenskih korenin, pa da bi še dolgo tako uspešno delal!
krejzi
# 16.12.2009 ob 23:34
vedel sem za njega, pa tko gledam Oz nekaj časa in skoraj pri koncu ugotovim, da on igra guvernerja :D fenomenalen igralec.. in ne samo zato ker je Slovenec, dejansko je talent!
bee
# 16.12.2009 ob 23:07
ha. gledala sem ga večkrat (house, dogville), pa nisem vedla da je slovenec. :) kul!
emerit
# 16.12.2009 ob 21:27
Ravno par dni smo ga lahko videli na eni od naših komercialni tv v tem delu dr. housa kot zgoraj na sliki in je igral pravega psihota... sicer pa kul igralc in mene s svojo igro precej spominja na "Malkoviča" :-) play on slovenija
lyla
# 16.12.2009 ob 20:10
opala! respect!
AlexiusH
# 18.12.2009 ob 16:57
Najbolj sem si ga zapomnil po Ozu, kjer je igral skorumpiranega desničarskega politika.

Zelo presenetljivo se mi zdi dejstvo, da v vseh prijavnih in odjavnih špicah serij (verjetno tudi filmov), kjer igra, njegovo ime pišejo s strešico.
stadion
# 17.12.2009 ob 16:03
Tisti ki so gledali serijo 24 Z Jackom Bauerjem, sezona 1, so že davno ugotovili lahko, da glavni zločinec, ki ga Jack Bauer išče čez vso sezono, ravno ta Željko Ivanek. Od takrat dalje (2000) se je začel pojavlati še v ostalih vidnih serijah.
kop
# 17.12.2009 ob 10:28
@PONOS

kar se pa imena tiče... Moj pra pra ded je Želimir. In moje korenine niti pod razno ne segajo niti malo na Balkan! sam tok za informacijo... moje poreklo je izkljužno slovansko(Slovenija) ter anglo-saško. V družinskem drevesu nisem uspel zaslediti niti ene veje ki bi se vsaj preselila na področje ostalih balkanskih držav. Najdaljše obdobje je preživel dedek, 15 let službovanja v Beogradu.
mislim da imena kako stoletje nazaj niso imela takega geografskega značaja kot danes.
Murat&Jose
# 17.12.2009 ob 02:32
V filmu Bruges je neverjetno prepričljiv in le on ve, kako se da tako prepričljivo transformirati v popolnoma diametralno in povrhu še mnogo mlajšo delikventno osebo. Skratka tip je čistokrvni igralec in povrhu še raztura. Se mi zdi, da ga karierni zenit še čaka ... kapo dol :o

Kaja super ideja in odličen intervju, čestitam ;))
jodlzi
# 16.12.2009 ob 21:25
on je Slovenec??!? zelo markantna oseba/igralec, spomnim se ga iz veliko nadaljevank, gledal pa sem tudi en film z njim (pa nisem prepričan če je omenjeni)...

super intervju - Kaja, sedaj imate problem, da boste našli še kakšno podobno osebo :) pa veliko sreče!
anny22
# 16.12.2009 ob 20:23
Obvlada.
jbzt
# 27.12.2009 ob 01:27
tina_lj
In kateri drug intervju je to ?
Mogoče Fužinske novice...Ne bodi preveč pametna in splezaj nazaj v ljubljansko mlakužo...
SoloSolo
# 21.12.2009 ob 15:33
Stari je car, sem ga gledala v Dr. Hous-u neverjeten!
Bluesy
# 20.12.2009 ob 13:50
Avtorica bi lahko tudi omenila da je Ivanek pod taktirko mojstra Godine igral v slovenskem filmu ki je dal ime eni od kulturnih oddaj na RTVSLO, "Umetni Raj" (ki so ga kritiki celo izbrali med top 10 najboljših SLO filmov vseh časov) namreč. Umetni raj sem videl kot najstnik na tv pa sem bil čist fasciniran, upam da ga Filmski Sklad kdaj na DVDju izda pri nas, ker obljubljeno je bilo ob 100letnici našega filma ;)
model
# 17.12.2009 ob 13:01
dobr je.tut jst nism vedu da je model slovenc.in briga me če ma poreklo od drugje.če bi se američani spraševali tok k se mi bi se jim zrolal.v osnovi so vsi američani priseljenci z nekimi koreninani.in kaj zdej?
jbzt
# 16.12.2009 ob 22:58
Končno nekaj o tem igralcu na Slovenskem portalu...Mene osebno je njegovo ime in priimek "zmotilo" pri seriji 24 s Kieferjem v glavni vlogi...Sem bil presenečen,ko sem na angleški Wikipediji prebral...Born...Ljubljana,Slovenia,Yugo
slavia
ps.Vloge terorista mu "ležijo"...
fuksel
# 16.12.2009 ob 19:52
jp
motofan
# 18.12.2009 ob 16:12
@PONOS: ampak zmeri mora pa en neki zasrat, a ne?! In tokrat si to pač ti!!

Btw, Ivanek bi lahko bil prekmurski priimek, o imenu pa ne bi, ker ni nič posebnega za naše območje!! Ne rečem, če bi bil glih Hrvoje al pa Srboljub al pa Slobodan ... PA TUD, ČE BI BIL!!! Skuliri se!
motofan
# 18.12.2009 ob 16:07
KONČNO!

Končno dober članek, inteligentna vprašanja razgledane novinarke!

Bravo, Kaja!

Končno tudi (v glavnem) pozitvini posti in pohvale za sorojaka!

No, pa naj še kdo reče, da smo Slovenci 'fovš'!
aichi
# 18.12.2009 ob 01:24
WTF je Jurij Bradač, a ne?!?!?
sem uporabnik
# 17.12.2009 ob 21:58
Ja, v Nevarni igri je res odličen.
regner09
# 17.12.2009 ob 18:11
Men je car :D
mkv
# 17.12.2009 ob 16:14
res je car...všeč mi je bil tudi v true bloodu....
Majoneza
# 17.12.2009 ob 00:07
prvič slišm za njega.sm šu pa pol pogledat na imdb. res zavidljiva kariera
dejanSLO
# 16.06.2010 ob 19:10
mkv glih se je zacela nova sezona True Blood in Zeljko "the magistrate" Vampir spet dominira ostale vampirje :D
KornyLJ
# 18.12.2009 ob 17:10
On je meu sceno z Colinom Farellom in ne z Fiennesom. Na sliki ni on ... fail? :D
kop
# 17.12.2009 ob 10:15
v 24 je mel kratko vlogo, sam je res dobr odigral! Itak mi je to delč najbolša serija!
ravno drugič gledam vse dele =)

Lepo da ni pozabil svojih korenin..
Kazalo