Željko Ivanek, ki se ga dobro spomnimo že iz serij Oz, 24, Skrivnostni otok, Praksa, Raztresena Ally in Na kraju zločina, je tokrat prepričal kot odvetnik v seriji Nevarna igra. Foto: EPA
Željko Ivanek, ki se ga dobro spomnimo že iz serij Oz, 24, Skrivnostni otok, Praksa, Raztresena Ally in Na kraju zločina, je tokrat prepričal kot odvetnik v seriji Nevarna igra. Foto: EPA
Zasedba serije Mad Men, ki je osvojila emmyja za najboljšo dramo. Foto: Reuters
Petkratna oskarjeva nominiranka Glenn Close je prejela emmyja za najboljšo igralko v kategoriji drame. Foto: EPA
Heidi Klum
Podelitev emmyjev je povezovala manekenka Heidi Klum. Foto: Reuters

V Ljubljani rojeni igralec je prejel emmyja za najboljšo stransko moško vlogo, izkazal pa se je kot odvetnik v FX-ovi seriji Nevarna igra (Damages). Mad Men, AMC-jeva nadaljevanka o newyorški oglaševalski industriji na vrhuncu socialne revolucije 60. let, je postal prva serija kabelske televizije, ki ni HBO, pa je osvojila emmyja za najboljšo dramo. HBO-jeva zgodba o drugem ameriškem predsedniku John Adams se je od večera poslovila s 13 emmyji, kar je največ kipcev, ki jih je do zdaj uspela osvojiti miniseriji. S tem je premagala dozdajšnji rekord 11 emmyjev, ki jih je leta 2004 postavila s Pulitzerjem nagrajena Angels in America.

Ameriške gledalce je najbolj nasmejala
Med humorističnimi izdelki je slavila 30 Rock, ki je že drugo leto zapored postala najboljša humoristična serija. Letos sta ustvarjalcem serije kipca prinesla še Tina Fey kot najboljša igralka v komediji in Alec Baldwin, ki je prepričal s svojo vlogo njenega skorumpiranega, vase zagledanega šefa. Feyjeva, ki je tudi ustvarjalka in producentka serije, je prejela še emmyja za najboljši scenarij med humorističnimi serijami.

Še en emmy za Zmago za vsako ceno
V dramski kategoriji je med igralkami najbolj prepričala Ivanekova soigralka in stara znanka nominacij za oskarje Glenn Close, ki navdušuje kot neusmiljena odvetnica v Nevarni igri. Vloga na smrt bolnega srednješolskega učitelja v AMC-jevi seriji Breaking Bad pa je na veliko presenečenje večine emmyja prinesla Bryanu Cranstonu. Ta je ob prevzemu nagrade izrazil upanje, da bo kipec seriji prinesel več gledanosti.
V kategoriji miniserij je postal najboljši igralec Paul Giamatti iz že omenjene rekorderke John Adams. Njegova soigralka Laura Linney, ki igra Abigail Adams, ženo moža, ki je organiziral ameriško revolucijo in nasledil Georgea Washingtona, pa je postala najboljša igralka.

Najboljši voditelj resničnostnega šova
Jubilejno 60. podelitev 'primetime emmyjev', na katerih nagradijo najboljše izdelke, ki jih je preteklo leto ponujala ameriška televizija, so proslavili z novo kategorijo za izjemnega voditelja resničnostnega šova, nagrada pa je šla Jeffu Probstu za Survivor.

Že tretje leto zapored je najboljši stranski igralec v humoristični seriji postal Jeremy Piven, ki igra hollywoodskega agenta v HBO-jevi Entourage. Med igralkami je v tej kategoriji slavila Jean Smart, ki igra mater ženske z amnezijo v SBC-jevi seriji Samantha Who? Dianne Wiest je postala najboljša stranska igralka za vlogo terapevtke v HBO-jevi seriji In Treatment.
M. K.