Lepota bivanja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 71 glasov Ocenite to novico!
Moderna notranjost hiše je izjemno elegantna, kljub izčiščenosti notranje opreme pa tudi izjemno topla. Foto: Miran Kambič
             
 Projekt: Rekonstrukcija domačije Vrhe pri Slovenj Gradcu
- arhitekt: David Mišič
- projektivno podjetje: Styria arhitektura, d. o. o.
- soavtorji: Sašo Žolek, Brigita Čas, Kaja Kotnik
- odgovorni projektant krajinske arhitekture: Aleš Koprivšek, u. d. i. k. a.
- Začetek gradnje: 2014
- Leto izgradnje: 2015
- Velikost objekta: 417 m2
Tloris osrednjega prostora. Foto: Miran Kambič
Zunanja ureditev hiše povezuje bivalni del s pokritimi ložami, ki so nivojsko poravnane s parterjem vrtov. Postopen prehod oblikovane ureditve s skrbno načrtovanimi zasaditvami prehajajo v naravno krajino pašnikov in nasad nekdanjih sadovnjakov. Foto: Miran Kambič

Dodaj v

Foto: Sodoben dom v starem skednju ohranja dediščino podeželja

Ohranjanje kulturne dediščine slovenskega podeželja
15. september 2016 ob 06:21
Slovenj Gradec - MMC RTV SLO


Dobro ohranjen skelet starega skednja domačije na Vrhah pri Slovenj Gradcu je biro Styria arhitektura spremenil v sodobno hišo, ki je, kot pravijo, "arhitekturni presežek".

Od poldrugo stoletje stare domačije na Vrhah je ostal "dovolj zdrav in dobro ohranjen" le še koroški skedenj nad zidanim in polvkopanim hlevom. Njegovi skrbno obdelani detajli, vezniki in hrastovi žeblji so bili arhitektom izhodišče za zasnovo zunanjega skeleta, znotraj katerega so na skoraj isti lokaciji in po principu 'hiše v hiše' vstavili popolnoma nov stekleni objekt.

"To je arhitekturni presežek, ki povezuje kulturno krajino z okoljem in stavbno dediščino s sodobno bivalno kulturo. Je pomemben potencial, ki veliko prispeva k ohranjanju kulturne dediščine slovenskega podeželja," pripoveduje arhitekt David Mišič. Pri tem doda, da zunanjost objekta spoštljivo obravnava vse bistvene zakonitosti vernakularne slovenske podeželske arhitekture, pri čemer notranjost razkriva sodoben ambient. Tako so zapuščen skedenj v celoti razstavili, njegov skelet pa očistili in primerno zaščitili ter ga uporabili kot konstrukcijski obod novogradnje.

"Osnovna ideja je bila ustvariti bivalni prostor, v katerega z vseh strani vstopa odprta krajina in ki uživa razglede na zahodno obrobje Pohorja, Uršljo goro na jugu ter pogorje Pece na zahodu," pravi arhitekt.

Tlorisna zasnova prilagojena skeletu skednja
Tudi sicer je prepletanje starega in novega rdeča nit arhitekturne zasnove oziroma detajlov. V tej izjemno svetli hiši zagotavlja svojevrsten element sam videz in vonj lesenih elementov obstoječega skednja, ki je obnovljen in postavljen po natančnem posnetku starega skeleta ter mu je bila v celoti prilagojena tlorisna zasnova.

Osrednji enoprostorski del hiše združuje dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico, odprto proti zahodu, ki ima neposredno povezavo na pokrito ložo in zunanje terasne vrtove. Na vzhodnem delu je umeščena spalnica s kopalnico in vzhodno ložo. V izredno izčiščeni mansardi pa je skrit atelje, ki prek odprte galerije s stekleno ograjo in delno zastekljeno streho dobiva dovolj dnevne svetlobe. Kletni del hiše ima vkopano garažo, apartma za goste, garderobo in notranje stopnišče.

Optimizirana energetska učinkovitost objekta
"S sodobnimi posegi in smiselnimi razporeditvami zasteklitev proti vzhodu, jugu in zahodu ter pravilno načrtovanimi previsi napuščev smo optimizirali energetsko učinkovitost stavbe. V zimskem času objekt skozi zasteklitev dobiva sončno energijo, v poletnem, ko je sonce višje in so vpadni koti sončnih žarkov strmejši, pa sevanje v notranjost objekta preprečujejo napušči in tako preprečujejo pregrevanje objekta," še pove arhitekt.

Sam zunanji ovoj skednja ščiti objekt pred vremenskimi vplivi (voda, sneg in veter), notranji pa prevzema funkcijo toplotnega ovoja stavbe. Ovoja sta medsebojno ločena z zračnim slojem, ki preprečuje pregrevanja notranjosti objekta. Konstrukcija vseh sten je narejena iz lokalnega lesa smreke in macesna ter iz oblog naravnega kamna. Kot izolacijski material so uporabili kokosova vlakna in plošče iz lesenih vlaken.

Fotografije: Miran Kambič

instagram.com/katjastok, katja.stok@rtvslo.si

Katja Štok
false
Prijavi napako
Komentarji
COP
# 15.09.2016 ob 06:51
Odlično! Čestitam investitorju za inovativnost in sodobno prilagoditev kulturne dediščine.
mikha
# 15.09.2016 ob 07:02
lepo
Black Eagle
# 15.09.2016 ob 07:12
1A+++
kmet polde
# 15.09.2016 ob 07:23
Res lepo. Bi imel. :)
Flegica
# 15.09.2016 ob 07:56
Zgleden projekt čeprov mi ni ravno všeč izjava avtorja o ''arhitekturnem presežku'' za take izjave ni pristojen avtor…oz je malo neokusno. Na sam objekt pa 3 pripombe: po mojem skromnem mnenju je bolje pri rekonstrukcijah jasno ločiti obstoječe in nove elemente-tu mislim na kombinacijo novega in starega lesa…je pa to stvar filozofije ki ti je ljubša…Kar se tiče pa Hot Spring masažnih kadi nebi zgubljal besed-obstajajo mnogo bol estetske opcije. In pa krajinska ureditev-glede na to da je ruralen objekt sredi kulturne krajine res ne sodi zraven lovorikovec in stebričasti hrast-ter travna ruša.Okolica je očitno še vedno posejana z visokoraslimi starimi sortami sadnega drevja in lahko bi se malo bolj na to navezal ne pa vnašal tujerodne neavtohtone vrste. Vseeno pa pohvale tako za članek kot projekt.
pepipepi
# 15.09.2016 ob 10:22
@Komisar.
Ne bi se mogel bolj strinjati s tabo.
Slovenceljni smo itak svetovni prvaki v iskanju dlake v jajcu.
Tip je naredil čudoviti objekt, ga lepo zlil z okolico, ampak sedaj bodo tisti, ki so v življenju prebrali tri revije Naš dom pametovali, kaj bi bilo potrebno spremeniti.
Živijo pa verjetno v dvosobnem stanovanju v kakšnem betonskem skrpucalu.
5tane
# 15.09.2016 ob 07:54
Tole pa ni bilo poceni. Ampak končno nekdo, ki vsaj denarja ni vrgel stran in je naredil z njim nekaj izjemnega. Čestitke investitorju za izjemen okus.
Komisar
# 15.09.2016 ob 10:13
"Stil kuhinje bi mogoče pasal bolj v podeželskem ali rustikalnem stilu"

"ampak plastični stoli v jedilnici? Ne vem, ne vem,..."


Objekt je primerno in po mednarodnih vzorih moderniziran. Slovenski prezir do modernih elementov pa je tako močan, da še v stanovanja v blokih vlečejo težke kmečke omare, zaboje in skrinje, ker da je baje "lepo". Imeti v tem skednju kmečke pohištvene elemente bi bilo kičasto, manj funkcionalno in neiskreno. A se naj še črno kuhinjo not porine, vse zavoljo kmečke pristnosti? Najbolje da tudi steklene stene ven vržejo, in jih nadomestijo z navadnimi, ki bodo imele avtentična 25 centimeterska okna, da bo ravno prava morbidna mračnost v hiši, kot so jo poznali dedje.
dunbar
# 15.09.2016 ob 07:37
Izjemno, takšno preobrazbo iz skednja v stanovanjski objekt sem si tudi jaz vedno želel, v tujini je milijon takih primerov, guglajte barn house.

hizli tren, ni povsem razvidno, predvidevam pa, da je objekt del kmetije, ki ima opredeljeno stavbno zemljišče, za spremembo namembnosti in rekonstrukcijo objekta pa je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje.
aaa
# 15.09.2016 ob 10:42
Kje vidite eni kako bogatijo? Jaz bi rekel, da se da to zrihtat za nek čist normalen denar.
VilaMalina
# 15.09.2016 ob 09:03
Tole pa je lepo, majkemi.
vito1975
# 15.09.2016 ob 08:16
Kul,
ampak plastični stoli v jedilnici? Ne vem, ne vem,...
smajček
# 15.09.2016 ob 09:51
Čudovita ideja, izjemen okus in krasno se zlije z okoljem.. vsekakor bi bilo za imeti.
dimna bomba
# 15.09.2016 ob 11:39
Za vse ki se sprašujete ali je investitor domačin ali tujec. Investitor je verjeli ali ne čisti Korošec. Seveda ima kar veliko pod palcem, zato gre iz tega sklepati da je bila tudi investicija relativno velika.
josh k.
# 15.09.2016 ob 10:52
Pohvalno. Lep objekt. Vsi, ki nekaj kritizirate, prevelika kuhinja, neracionalno izkoriščena, premoderno pohištvo, kako bo čistil steklo itd... Stvar je stilsko dodelana in vsi detalji so premišljeni.
klej
# 15.09.2016 ob 10:31
bravo @Komisar

...in ja Vitra plastični stoli odlično popestrijo kuhinjo in so brezčasni...čudovit dom!
zziga+
# 15.09.2016 ob 09:21
... in zakaj točno je bilo treba tepko podret?
Binder Dandet
# 15.09.2016 ob 09:34
Preprosto odlično!
hexen
# 15.09.2016 ob 09:25
zziga+
# 15.09.2016 ob 09:04
Škarpe ven tolčejo in kamen nisem prepričan, da je lokalc. Zatravitev.angleška.


Glej sliko 18, ni kamen ampak železobetonski okvir, post festum oblečen v kamen. :S
ti-ne
# 15.09.2016 ob 08:49
Lepo, škoda da ni več fotografij.
MirenTrotelj
# 16.09.2016 ob 08:34
Kako se obnesejo ogromne steklene površine pozimi na Koroškem?
K_ris
# 15.09.2016 ob 11:41
@RJSlo

No ja. Ideja odlična, izvedba pa nikakor. Takšna oprema ne sodi v to zgradbo. Kvečjemu pohištvo iz masivnega lesa. Podstrešni del neizkoriščen oziroma pokrit s steklom, čiščenje? Na strehi okna ali sončni kolektorji, mali? Zbiralnik meteornih voda? Itd.


Oprosti, ampak glede na zapisano pa tebe res ne bi vprašal za nasvet o notranji opremi ...
RoSeR
# 15.09.2016 ob 10:04
Odlično!
kroksi
# 16.09.2016 ob 11:26
Odlično!
izo
# 16.09.2016 ob 03:20
ja, jst res čutim kozolce, sploh tiste z špar jumbotom gor..
slovenkaaaa
# 15.09.2016 ob 10:20
prodaneduše, ne bodi faušljiv... jaz sicer taka ljubiteljica stekla nisem, a verjamem, da lastnik je.
smr3k4
# 15.09.2016 ob 10:15
Kar veliko zemeljskih del so naredili.
Pa tepke res ne bi rabili podreti :)
RoSeR
# 15.09.2016 ob 10:14
@frozen pingvin 2 ... to je problem slovenske projektive, kjer so v ospredju dumping cene ter nevedni investitorji, ki mislijo, da dobijo za najnižjo ceno najboljše izdelke. Vso IDZ+PGD projektno dokumentacijo lahko dobiš že za manj kot 1500 €, kar je več kot smešno. Na takšen način propadajo vsi. Potem pa se investitorji čudijo, da nimajo kvalitetnih projektov, da gradbinec dela po svoje z napakami, da se bodo recimo pri uporabi stopnic zaleteli z glavo, itd. Seveda pametni investitorji gredo potem še v izvedbo brez PZI dokumentacije, samo da prišparajo. ... Imaš pa drugi sistem projektive, ki z nizki cenami dobijo delo, potem pa vlečejo provizije preko izvajalcev, ki jih spravijo na gradbišče. Vas zanima za koliko na uro delajo arhitekti ponekod? Za ceno študentske ure.
reorah
# 15.09.2016 ob 09:20
Krasno. Čist pravljično.
RenatoP
# 15.09.2016 ob 08:04
@samores a boš kupil al zakaj te zanima cena?
jureimacure
# 21.09.2016 ob 22:26
Odlična lokacija, ravno prav nagnjena parcela. Lep objekt.
Takšen objekt zahteva znanje kako v njem živeti.
keka77
# 16.09.2016 ob 10:22
Volcano, "MILIJONCEK"?? Hahahahaha..
izo
# 15.09.2016 ob 12:47
lepo vidi tudi na detajlu kjer so špirovc prerezali za lažji dostop na teraso, katastrofa.

tisto ni špirovec, baj d mimo. in če ne bi odrezali, bi vsak pametoval da je treba čez gredo skakat.. statične je zadeva povezana z ab temeljem oz kleto spodaj, predvidavam, na katero je tudi fiksirani nosilne konstrukcijo skednja. prej je vrejetno bili samo na kamnite kloce vse postavljeno.
ampak kaj bi jst pametoval..
Kekec99
# 15.09.2016 ob 09:25
@RenatoP
@samores a boš kupil al zakaj te zanima cena?
----------------------------------------------------
Tudi mene zanima cena. Kupil najbrž da ne bom ker nimam tega denarja, vendar me še vedno zanima cena.
SamoRes
# 15.09.2016 ob 07:57
Cena?
Selines1
# 20.09.2016 ob 13:38
Moj tast se je spravil podobno zadevo. Je pa predelal star družinski skedenj. Sicer je po osnovni izobrazbi rezbar, potem pa je nadaljeval z arhitekturo, doma s podeželja in vajen delat. Tako se je ogromno naredilo v lastni režiji.
Oni so ga podrli, prepeljali na drugo parcelo v bližini in tam naredili hiško. Ali je bilo drago ali poceni, ne bom sodil, meni se je zdelo izredno poceni v primerjavi s prenovo hiše, ki sem se jo jaz šel pred leti. je pa tisto narejeno bolj v domačem stilu.

Tale izvedba gor je meni osebno bolj pri srcu. Res pa da je tisto za vikende prespat, tule notri pa bi človek naj živel.
Večino teh predstavljenih projektov je neživljenjsko pofotografiranih, ker so sobe prazne, sterilne. Enako kot tisti skedenj z gorenjske pred časom. Zelo všečno, ampak izpade kot nek lesen laboratorij, ker se ne vidi življenja v prostoru.
keka77
# 16.09.2016 ob 10:31
15 let nazaj sem tudi sam zelel nekaj podobnega, a žal NO GO! Ni bilo šans pridobiti gradbenega..
izo
# 15.09.2016 ob 12:44
tokrat ni kriv arhitekt, ker je vam je zadeva ok, kajneda?
Zjesenic
# 15.09.2016 ob 08:25
Oooooohhh money, money,
Volcano
# 15.09.2016 ob 08:19
Milijonček pa je šel garantirano! Upam, da ne stoji kot spomenik nekemu lokalnemu bogatašu in da se bo dejansko uporabljal kot bivališče...
dalenck
# 15.09.2016 ob 12:17
Dobro sicer zgleda, drugače pa tole, če želiš narediti iz starega kozolca, stane pomoje blizu 400 jurjev eur. Vprašanje je tudi sama funkcionalnost prostorov, kar meni pomeni več kot sam zunanji izgled - bi si bilo treba objekt pogledat, da bi lažjo pokomentirali. Samo takšen hladilnik stane tam okoli 4000 eur. Če je vse narejeno v takšnem slogu pridemo hitro k ceni, ki sem jo napisal in je mogoče še premajhna. Za moje pojme samo za dober izgled objekta sam nebi toliko plačal.
ghem
# 15.09.2016 ob 09:47
Res luštna ˝hiška˝. Stil kuhinje bi mogoče pasal bolj v podeželskem ali rustikalnem stilu.
frozen pingvin 2
# 15.09.2016 ob 08:12
o styriji bi lahko napisali predvsem kak članek o njihovih dumpinških ponudbah....
praetor
# 15.09.2016 ob 10:17
Lepo. A ne morem reči, da je inovativno iz arhitekrurnega vidika. V tujini to delajo že več kot deset let, sploh v Angliji, Franciji.
gesan
# 15.09.2016 ob 08:36
Da ne bodo sedaj ugotovili, da objekt ni legalen in da naročnik nima plačanih davčnih obveznosti do države...

Drugače pa, ja, lepa hiša!
mag.lepi
# 15.09.2016 ob 10:08
kako lahko za to dobiš papirje? koga moraš poznati, ker pri nas ne gre!
zziga+
# 15.09.2016 ob 09:04
Škarpe ven tolčejo in kamen nisem prepričan, da je lokalc. Zatravitev.angleška.
zziga+
# 15.09.2016 ob 08:58
Iščem konsistenco – okolje; bivanje; vzdrževanje; oskrbovanje z energijo vodo, odpadki; trajnostna raba; socialna umestitev ...
Enmau štrli. Upam, da so vsaj lokalni gasilci sodelovali.
študent88
# 15.09.2016 ob 07:12
M Sora okna!!! Trenutno najboljša okna!!!
Prodaneduše
# 15.09.2016 ob 10:18
Royal preseravanje, kolk ljudi je moralo biti nategnjenih, da se je nekdo omastil, da si privošči bogatijo
Kazalo