Lupita N'yongo na naslovnici ostaja zvesta Pradi. Foto: Vogue
Lupita N'yongo na naslovnici ostaja zvesta Pradi. Foto: Vogue
V zaodrju snemanja v Maroku. Foto: Vogue
Obleka, ki je 'spremenila vse' - rdeči Ralph Lauren za podelitev zlatih globusov. Foto: Reuters

ije Vogue.

Lupita na naslovnici julijske številke modne biblije nasmejana pozira fotografu Mikaelu Janssenu v živahni vijoličasti Pradini oblekici. Snemali so v luksuznem letovišču Ksar Char Bagh v Maroku, igralka pa na fotografijah nosi zadnje kreacije modnih hiš Rodarte, Proenza Schouler, Givenchy in J. Crew.

V spremljajočem intervjuju je N'yongova spregovorila o svojem lanskem naglem prodoru v Hollywood. "Zdi se, kot da bi zabavna industrija dobesedno eksplodirala v moje življenje. Ljudje, ki so se zdeli tako oddaljeni, so bili kar naenkrat naravnost pred mano in me prepoznavali - še preden sem jih prepoznala sama," razlaga.

Stranska vloga v filmu 12 let suženj jo je prvič popeljala na vse največje podelitve nagrad in pripadajoče rdeče preproge. Na katerih je bila, po skoraj soglasnem mnenju, nesporna kraljica. A Lupita pravi, da se ji je nenaden skok v zvezdniške vode včasih zdel kar malce prevelik.
"Vsi so mi govorili, kako naj se na teh dogodkih nujno opremim z energijsko tablico v torbici, pa nisem razumela, zakaj. Šele pozneje sem se zavedela, da se moje telo še komaj drži po vseh teh intenzivnih preizkušnjah. Nič vas ne more pripraviti na sezono podeljevanja nagrad. Rdeča preproga spominja na vojno območje, samo da ne moreš leteti ali se boriti, ampak moraš samo stati tam in vse skupaj prenašati.”

Novi izzivi za oskarjevko
A prav zahvaljujoč vsem tem njenim sprehodom po rdečih preprogah, se je Lupita, tudi po zaslugi svoje stilistke Micaele Erlanger, znašla na vrhu vseh seznamov najbolje oblečenih zvezdnic zadnjega leta, pri čemer je najbolj nepozabna njena dolga rdeča obleka Ralpha Laurena, ki jo je nosila na zlatih globusih. Modne kritike je navdušila tudi s svetlomodro Pradino kreacijo, v kateri je prejela svojega prvega oskarja.

Erlangerjeva je za Vogue povedala, da je, ko je spoznala Lupito, ta že imela dobro izoblikovan okus, kaj ji je všeč in kaj ji pristaja. "Drzne barve, zanimivi potiski, zanimive silhuete - preproste, a strukturirane in ženstvene. Eleganca, a s smislom za humor," razlaga stilistka, ki še pravi, da je takoj, ko je Lupita pomerjala tisto rdečo obleko Ralpha Laurena, vedela, da bo to oprava, ki bo spremenila "pravila igre".

Prihaja Vojna zvezd
31-letna igralka, ki se je rodila v Mehiki, odrasla pa v Keniji, pravi, da je imela vedno posluh za modo. Sama si je kreirala svoje obleke, celo maturantsko. "Nosila sem žametno minikrilo z ujemajočim se topom iz mavričasto srebrnega prosojnega blaga. Bilo je malce smešno, ampak takrat se mi je zdelo krasno."
Naslednja vloga N'yongove, ki je letos postala tudi obraz kozmetične hiše Lancôme, bo v Vojni zvezd, snema pa tudi boksarsko dramo Southpaw z Jakom Gyllenhaalom in filmsko predelavo Knjige o džungli.