Moda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 20 glasov Ocenite to novico!
Manekenka
Zakon ne bo obvezujoč za tuje publikacije, ki se prodajajo v Izraelu. Foto: EPA

Dodaj v

Presuhe manekenke bodo v Izraelu ostale brez dela

Sprejet zakon, s katerim skušajo omejiti motnje hranjenja
21. marec 2012 ob 16:49
Jeruzalem - MMC RTV SLO, STA

Izraelski parlament je s ciljem omejiti motnje hranjenja pri mladih ženskah sprejel novi zakon, ki v oglasih prepoveduje pretirano suhe manekenke.

Zakon, ki so ga sprejeli v ponedeljek, je prvi poskus katere koli države, da z zakonodajo okrca modno industrijo, ki jo pogosto obtožujejo, da poveličuje ekstremno suhost. S tem pa naj bi posredno spodbujala k širjenju motenj hranjenja. Novi zakon bi lahko postal zgled za druge države, ki se spopadajo z vedno večjo razširjenostjo anoreksije in bulimije, še posebej pri mladih ženskah.

Podporniki zakona upajo, da bo spodbudil uporabo zdravih modelov za lokalno oglaševanje in povečal ozaveščenost o digitalnih "trikih" - vsak oglas, objavljen v Izraelu, bo moral imeti vidno napisano opozorilo, s katerim bo razkrito, ali je bil digitalno spremenjen zato, da bi manekenke prikazal bolj suhe -, ki že tako suhe ženske spremenijo v okostnjake. Upajo, da bo to uspelo uničiti iluzijo o videzu modelov. V Izraelu približno dva odstotka mladostnic, starih od 14 do 18 let, trpita za hudimi motnjami hranjenja.

Novi zakon zapoveduje, da morajo manekenke na vsakem modnem snemanju, namenjenem za izraelsko tržišče, pokazati zdravstveni izvid, ki ne sme biti starejši od treh mesecev, v katerem je potrjeno, da niso podhranjene po standardih Svetovne zdravstvene organizacije.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 21.03.2012 ob 18:35
Če verjamemo podatkom na Eurosportu, potem tudi npr. Robert Kranjec (in na kupe drugih športnikov) več ne bi smel nastopati v oglasih, ker ima prenizki ITM glede na zakon. Torej ljudje, ki so izredno aktivni in živijo zdravo.

Ne moreš na papir napisati, kdo je zdrav in kdo ne na podlagi neke enačbe. Na svetu je 7 milijard različnih tipov teles, z različno aktivnostjo, z različno presnovo ...
Skippy
# 21.03.2012 ob 18:10
Počasi bo prepovedano biti suh.

Je pa to očitno diskriminacija; spravljajo se na tisti minimalni delež populacije - debeli pa so še naprej lahko nemoteno v oglasih, poleg njih ne rabi biti nobenega opozorila, da to ni zdravo, ne rabijo kazati nobenih izvidov. Koga briga, če je 50% vsake razvite države predebele, važno, da se ukvarjaš s tistim 0,5% presuhimi.
Skippy
# 21.03.2012 ob 20:03
Po nikomur ne bi rad tolkel. Sem pa proti temu, da se država vmešava v to, kako sme kdo izgledati, koliko kilogramov sme imeti, kakšna oblačila sme nosit itd.
Ulikses_
# 21.03.2012 ob 18:39
Skippy

motnja prehranjevanja je vse kaj drugega kot samo biti presuh...je težka duševna motnja, ki se je ne da kar tako rešiti. ne moreš to tako poenostavljati, češ, to so samo presuhi, ki živijo zelo zdravo in so aktivni...dejstvo je, da ravno take osebe ne živijo zdravo in ponavadi niso ravno aktivne - vsaj ne na pravi način.
Skippy
# 21.03.2012 ob 18:54
Ampak ne določiš zakonsko, kdo je zdrav in kdo ne - to se določa znotraj zdravljenja od primera do primera. Problem zakona je ravno, da posploši vse. A ima Kranjec motnjo, ker je pod izraelsko zakonsko mejo?

Pa četudi ekstra suhi ne živijo zdravo ... zakaj oni ne bi imeli pravice tako živeti, oni na drugi strani grafa pa?
lyla
# 21.03.2012 ob 20:07
@Skippy - se strinjam.
Skippy
# 21.03.2012 ob 19:04
@Alex8
pri letalu bi bilo edino pošteno, da se določi neka teža, ki vsebuje človeka+prtljago (npr. 80 kg za žensko). Zdaj ženska s 50 kg in 30 kg prtljage doplača; njena 90 kg (+20 kg prtljage) sopotnica pa ne.
Alex8
# 21.03.2012 ob 18:59
Na predebele naj se tudi spravijo... Kako lahko plačam avionsko karto isto kot človek, ki zasede 2 zica (se razleze) ???
lyla
# 21.03.2012 ob 19:01
iz enega ekstrema v drugega. not good.
Skippy
# 22.03.2012 ob 00:23
@Ulikses_
V nobenem od omenjenih poklicev država ne zahteva, kako moraš zgledati, tehtati ipd., da opravljaš delo, ampak štejejo sposobnosti. A zdaj bomo v 21.stoletju vpeljali diskriminacijo na podlagi videza?

Obstaja na milijone ljudi, ki imajo ITM pod izraelsko mejo popolnoma naravno, čeprav jedo vse. Obstaja na milijone ljudi, ki se redno ukvarjajo s športom in se trudijo z zdravim življenjem in so pod tisto mejo. Kaj bo naslednje - prepoved dela za ženske z malimi prsmi, da ne bi spominjale na otroke?
pAznik
# 21.03.2012 ob 19:31
No pa bodo manekenke malo bolše za pogledat.
mrMis
# 25.03.2012 ob 10:22
Židje se pripravljajo na obdobje debelih krav. Potem, ko bodo sprožili vojno z Iranom bodo debeli v prednosti... (=
jo-jo
# 22.03.2012 ob 01:21
@Skippy:
pri letalu bi bilo edino pošteno, da se določi neka teža, ki vsebuje človeka+prtljago (npr. 80 kg za žensko). Zdaj ženska s 50 kg in 30 kg prtljage doplača; njena 90 kg (+20 kg prtljage) sopotnica pa ne.

Saj se strinjam, da je debelost problem, tako kot na drugi strani pretirana suhost. Samo Skippy, a nisi te nek liberalec? Vsaj po odnosu do seksualnosti je to zelo očitno. Kajne? A pa veš kako se reče temu tvojemu zapisu o težah ljudi in prtljagah? FAŠIZEM!
Skippy
# 22.03.2012 ob 00:27
Tudi manekenke ne predstavljajo sebe, ampak izdelek, tj. oblačila. Tako kot Jack Sparrow na plakatu film.

In kako je lahko vpliv (ki ga seveda ni, drugače ne bi debela mladina podirala rekordov) samo enosmeren? A debeli ljudje v javnosti kao ne vzpodbujajo mladih, da je popolnoma vse vredu, če so debeli? To, da so delavci v modni industriji nekaj posebnega, pa se je pojavilo z naglim porastom debelosti. Ljudje so debeli, pa so pač mogli najti nekoga, da zlivajo svoje frustracije.
Ulikses_
# 21.03.2012 ob 23:43
Skippy
# 21.03.2012 ob 20:13
Prijavi neprimerno vsebino
Pa napis pri slikah, kjer piše, da je slika predelana - a poleg filmskih plakatov tudi piše, da na njih naslikana pošast ni resnična? Da pirat Sparrow ne prikazuje realnosti? Kako bebasti so še lahko ljudje?


temu se reče marketing in PR.
Ulikses_
# 21.03.2012 ob 23:42
Skippy
# 21.03.2012 ob 20:03
Prijavi neprimerno vsebino
Po nikomur ne bi rad tolkel. Sem pa proti temu, da se država vmešava v to, kako sme kdo izgledati, koliko kilogramov sme imeti, kakšna oblačila sme nosit itd.


odvisno, kako se tega loti. če gre za zdravo regulacijo in nadzor nad tem, kdo vse dela v določenih rizičnih poklicih (manekenstvo definitivno sodi mednje, saj je znano, da so delavci in delavke tam najbolj izpostavljni za razne motnje prehranjevanja itd.), kako se dela izvajajo, kaj se od delavcev zahteva, kako se tega lotevajo itd. potem ni nič narobe.

sploh če recimo zraven še ponudi neko zdravo asistenco, različne tipe tako preventive kot kurative, kako se iz takih zadev izvlečt.

država se recimo že vmešava v našo varnost pri udeležbi v prometu, pri nekaterih športih, itd. ko zakonsko zapoveduje obvezne dele opreme, načine vedenja itd.
Skippy
# 21.03.2012 ob 20:13
Pa napis pri slikah, kjer piše, da je slika predelana - a poleg filmskih plakatov tudi piše, da na njih naslikana pošast ni resnična? Da pirat Sparrow ne prikazuje realnosti? Kako bebasti so še lahko ljudje?
boomslang
# 21.03.2012 ob 16:55
so what...
mikic007
# 21.03.2012 ob 19:31
Skippy zmerom okol, ko se gre za suhe in debele :-)

Ve se, da je debelost slaba, ze stoletja, suhih pa prej niso poznali, razen zaradi lakote. In Skippy, ce si en povprecen dec imas kakih 80 kg in bi po svojem predlogu rad placeval vec za letalo? Itak bi se samo karte za vse dvignile, nikomur pocenile ...

Debele ze itak zivljenje tepe, od tega, da niso privlacni, do zdravja, zakaj bi jih se dodatno tolkel po glavi.
Kazalo