Mednarodna etnološka, gospodarska, kulturna, izobraževalna in zabavna prireditev je posvečena tradiciji in sodobni ustvarjalnosti na področju idrijske čipke. Foto: MMC RTV SLO
Mednarodna etnološka, gospodarska, kulturna, izobraževalna in zabavna prireditev je posvečena tradiciji in sodobni ustvarjalnosti na področju idrijske čipke. Foto: MMC RTV SLO
Barbara Miklič Türk
Častna gostja modnega dogodka je soproga predsednika države Barbara Miklič Türk. Foto: MMC RTV SLO

Eno najbolj cenjenih osebnih, protokolarnih in poslovnih daril, s katerimi se Idrija in Slovenija predstavljata svetu, je vse večji izziv tudi za svet visoke mode.

Prav zato so se organizatorji festivala odločili pripraviti modni spektakel oblačil z idrijsko čipko, ki bo potekal v soboto. Ob tem dogodku bo izšel tudi katalog, v katerem bodo predstavljeni vsi sodelujoči modni oblikovalci s stvaritvami - 13 uveljavljenih slovenskih in domačih modnih ustvarjalcev so idrijske čipke vtkali v 32 svečanih večernih kreacij in kolekciji spodnjega perila -, ki se bodo predstavile na spektaklu in bodo še celo poletje razstavljene na idrijskem gradu.

Poleg manekenk se bodo posebej za to priložnost v kreacije z idrijsko čipko oblekle tudi znane Slovenke, ki se bodo sprehodile po modni brvi.

Vzorci uporabljenih idrijskih čipk (več kot polovico teh je zasnovala oblikovalka Čipkarske šole Maja Svetlik) so bili oblikovani za vsako kreacijo posebej in v tesnem sodelovanju z modnimi oblikovalci. Čipke za vsa svečana oblačila pa so sklekljale idrijske klekljarice, ki jim je bilo sodelovanje z modnimi oblikovalkami poseben izziv.

Bogat kulturni in zabavni program
Festivalski dogodki bodo potekali na različnih lokacijah v mestu. Prava paša za oči bodo tudi tokrat razstave čipk, na katerih bodo na ogled novi načini uporabe idrijske čipke, novi izdelki s čipko ter tradicionalne čipke. Poleg delavnic klekljanja, na katerih bodo letos ustvarjali nakit, bo med festivalom potekalo tudi državno tekmovanje v klekljanju za otroke in odrasle.