Zabava

Poudarki

  • V ZDA vzvratne kamere obvezne v vseh novih avtomobilih
  • Vse naprednejši sistemi skrbijo za varnost in udobje
Zaradi kamere s 180-stopinjskim zornim kotom bomo lahko videli mimoidoče pešce, kolesarje in vozila. Foto: Ford

Dodaj v

Čez lužo kamere za vzvratno vožnjo po novem obvezne za vse nove avtomobile

Varnostni in asistenčni pripomočki
17. maj 2018 ob 14:24
Washington - MMC RTV SLO

Kamere za vzvratno vožnjo pri novih avtomobilih niso več nobena posebnost, v Združenih državah Amerike pa bodo po novem morale biti serijsko vgrajene v vseh novih avtomobilih.

Voznikom pri parkiranju že več let pomagajo različni pripomočki. Ultrazvočnim tipalom so se v zadnjem času pridružile kamere, ki postajajo vse naprednejše in močno lajšajo življenje voznikov in voznic.

Tudi pri nas je z njimi opremljenih vse več avtomobilov, a v Združenih državah Amerike so šli še dlje in pred kratkim uveljavili zakon, po katerem bodo morali biti s kamero za vzvratno vožnjo opremljeni prav vsi novi avtomobili. S tem ukrepom želijo povečati varnost udeležencev v prometu. Po podatkih, ki jih je navedel CNBC, čez lužo namreč zaradi trkov ob vzvratni vožnji na leto umre 100 otrok in 200 odraslih. Žal za zdaj nič ne kaže, da bi lahko takšen zakon v bližnji prihodnosti sprejeli tudi v Evropi.

Zato pa proizvajalci predstavljajo vse naprednejše sisteme. Skoraj vsi za svoje najnovejše modele poleg enojnih kamer za vzvratno vožnjo (navadno za doplačilo) ponujajo sisteme, ki ustvarijo sliko dogajanja okoli vozila. Kameri na zadku tako dodajo eno na masko ter po eno na vsako vzvratno ogledalo. Sistem obdela zajem slike štirih širokokotnih kamer ter ustvari peto sliko s prikazom avtomobila in okolice s ptičje perspektive. Še bolj napredni sistemi pa ustvarijo celo tridimenzionalni pogled v slogu videoiger.

Za pogled "okoli vogala"
Omeniti velja tudi kamero, ki jo je Ford uvedel z novim focusom. Ta bo nedvomno prispevala k večji varnosti, obenem pa bo lajšala življenje voznikov in voznic, saj bodo lahko z njeno pomočjo videli "okoli vogala". Gre za kamero, ki je nameščena tik nad registrsko tablico in voznikom omogoča, da opazijo mimoidoče pešce, kolesarje in druga vozila. Ta ima namreč 180-stopinjski zorni kot, pri nadzoru območja za vozilom pa ji pomagajo še radarska tipala. Če se voznik ne odzove na opozorila, sistem samodejno zavira in s tem prepreči trk.

Martin Macarol
Prijavi napako
Komentarji
frgo
# 17.05.2018 ob 15:19
A naj damo 90% prebivalstva v zapor?

V rezervat, pa naj tam telefonirajo med vožnjo in gledajo resničnostne šove na pop tv.
acoschwanz
# 17.05.2018 ob 14:52
Dobra odločitev. Kamera za vzvratno vožnjo je fajn.
Skippy
# 17.05.2018 ob 14:59
@fantasycamp
tudi z idiotsko visokimi kaznimi so že poskusili, pa se ni spremenilo nič. Nekateri pač ne znate razmišljati izven okvirjev represije. Sicer pa je uporaba mobitela enako nevarna kot alkohol in torej je edino primerno enako visoka kazen. A naj damo 90% prebivalstva v zapor?
Tim05
# 17.05.2018 ob 14:59
Kazni so se v zadnjih 20 letih dvignile v nebo, pa je pijancev prav toliko kot prej, če ne celo več.
Ramus
# 17.05.2018 ob 14:49
Kamera resnično pomaga pri vzvratni vožnji, sem imel že nekaj primerov, ko sem pravočano videl predvsem hitro vozeče avtomobile po parkirišču,.... sploh pa je dobra kombinacija še z senzorjem, ki te zvočno opozarja - soproge vam bodo zelo hvaležne.
jur'
# 17.05.2018 ob 15:29
@Skippy

Alkohol udeležencu lahko dokažeš tudi brez prič, telefon pa precej težje. Zato se ponavadi napiše da je povzročitelj "iz neznanega razloga zapeljal na nasprotno stran cestišča" ali kaj podobnega.
Bobr
# 17.05.2018 ob 15:18
Fantasycamp v ZDA dobis par dni zapora ne pa eno leto, tolerancna meja pa je skoraj se enkrat visja kot pri nas...ko tam se legalno vozis, pri nas ze fases poloznico.
Kefren
# 17.05.2018 ob 14:58
@sistemc.
Glede na to da imajo tam približno 50% več mrtvih na 100.000 prebivalcev kot pri nas očitno ne preveč dobro?
Skippy
# 17.05.2018 ob 15:21
Ko te v ZDA policist še pohvali, si pri nas že ob 600 eurov in 8 kazenskih točk. Velika Britanija ima isto mejo kot ZDA, pa imajo eno izmed najnižjih stopenj vožnje pod vplivom alkohola na svetu.
army2500
# 18.05.2018 ob 07:33
sj ne da ljudje nimajo možnosti za prostoročno v avtih za 50k, večina jih je nepismenih v tehnologiji, razen kar mu zna "pametni" telefon sam nardit, pa še tist ne zna nastavitev spremenit
Luka Novak
# 17.05.2018 ob 18:11
@politik kritik

Zanimivo kako smo se v EU vedno snobovsko delali da amerikanci ne znajo delati avtomobilov....

Bo držalo. Šasija, listnate vzmeti, toga prema .. in še kaj podobno primitivnega ima v ZDA najbolj priljubljen "avto", v EU smo to opustili že pred 2.sv.vojno.

Njihov najbolj priljubljen »avto« lanskega leta je Ford F150, sledita dva konkurenčna »avtomobila« (Chevrolet Silverado in Ram).

V EU je prvi Golf, sledita Clio in Polo.

Bo držalo kar trdiš : 3x večja poraba, 3x večje je onesnaženje. O udobju, vozni dinamiki, varnosti in ostalem na listnatih vzmeteh in togi zadnji premi Ameriških naj »avtomobilov« je škoda izgubljat besede. Tesla je podobno primitivna med EV, delež EV čez lužo pa podobno zanemarljiv kot v EU.
bm1950
# 17.05.2018 ob 15:38

Skippy
# 17.05.2018 ob 15:21
@frgo
ampak če je tako nevarno, zakaj potem pravzaprav ni nobene nesreče zaradi telefona? Pa se skoraj vsak igra z njim.


Zato ker ostali, ki ne uporabljamo telefona med vožnjo, pazimo da se to ne zgodi.
Koliko idiotov sem že videl peljati v križišče s telefonom na ušesu.
Ali se je tako težko ustaviti nekje v miru in telefonirati.
Ali pa vsaj uporabiti instalacijo ali pa bluetooth slušalko.
Hijena
# 17.05.2018 ob 19:38
Hahaha, nekateri še vedno nasedate aferi Dieselgate. To je bil priročen ukrep, da se zaščiti domača avtomobilska industrija. Goljufali so vsi, nekateri še sedaj, ulovili so pa samo tiste, ki so najbolj ogrožali ameriške avtomobile!
Luka Novak
# 17.05.2018 ob 23:49
@feminist

napram 40x prekoracenim normam VAGja je tole super rezultat.

Če že trolaš, se vsaj malo bolj potrudi. To je porazno.
ata
# 17.05.2018 ob 16:49
@politik kritik: ne pozabi katalizatorjev in neosvinčenega bencina: v "neekoloških" ZDA že od začetka 70-ih
Luka Novak
# 17.05.2018 ob 15:54
@sistemc.

Vedno me je zanimalo kakšna bi bila pri nas prometna varnost, če bi bilo na cestah in avtocestah toliko prometne policije kot v Severni Ameriki.

So pač narod, ki potrebuje policijski nadzor. Sicer različno poostren glede na lokacijo, situacijo .. Poglej si reakcijo policistov ob kakšnih skritih kamerah (npr. fake kača v papirnati vrečki- podzavestno najprej zgrabi za pištolo). Tudi navodila za ravnanje v primeru streljanja so "skrij se", v Jugi so nas učili "prvo pomoč nudit" - zato smo pred mnogimi leti vsi iz Juge oz. komaj rojene Slovenije vedno napačno odgovorili na vprašanje "kako ravnati v primeru streljanja".

V Sloveniji policistov praktično ni na cesti, ne spomnim se, kdaj so me zadnjič ustavili. So me pa pred pred približno pol leta ustavili italijanski policisti.

Zame najboljša ureditev je bila pred dobrimi 20 leti v Italiji - dokler nisi povzročil prometne nesreče te niso ustavili oz. kaznovali (na AC skozi Mestre blizu Benetk npr. smo s tovornjaki redno vozili 100-120 km/h okrog 17 h oz. v času prometne konice skupaj z drugim prometom na levem pasu). Ko pa si povzročil nesrečo, si dobil extr. visoko kazen.
Luka Novak
# 17.05.2018 ob 15:34
Čez lužo kamere za vzvratno vožnjo po novem obvezne za vse nove avtomobile

.. kaj to pomeni za Ford F150 ?

Prodajne statistike ga uvrščajo med avtomobile oz. je najbolj prodajan avto v ZDA ter globalno, ko gre za izpušne pline pa lahko svinja ozračje bistveno bolj, saj gre za t.i. light truck.
DamnDyD
# 18.05.2018 ob 05:07
Kje drugje kot v Ameriki so uvedli ta ukrep! ;) Ljudje so predebeli, da bi pogled obrnili za 180 stopinj kakor naj bi ravnal vsak, ki pelje vzvratno (vsaj mene so tako učili v avto šoli). Jasno je, da je vožnja z "živim" pogledom nazaj bolj zanesljiva kot vožnja s pogledom v ogledala ali ekran.
Mnogo bedakov vidim vsak dan, ki vozijo s telefoni med lobanjo in ramo (veste kakšen položaj glave je to, ne?). Če gledaš pod kotom 35 stopinj, najbrž ne moreš voziti optimalno!
Ne razumem pa tega: kako si ne moreš kupiti / dati namontirati sistema za prostoročno telefoniranje, čeprav imaš avto za 50 jurjev+ ??!!! Sramota!
Poleg tega sem samo ta mesec videl 2 "voznika", ki sta zapeljala v rdečo kot bi bila zelena. Na srečo ni bilo nič.Pa sem na cesti samo pol ure na dan!
KajtiMar
# 17.05.2018 ob 17:32
jaz trezen niti ne sedem v avto, ker imam fobijo nasproti vozečih avtomobilov :D
Bivši uporabnik
# 20.05.2018 ob 10:37
godzila, torej če te prav razumem je vsak avto opremljen z broadband wifi modemom in cel čas streama video iz te kamere državnim aparatom?

ni, dokler rceimo ne priklopiš pamtnega telefona gor. bodo pa v prihodnje tzudi že avti imeli svojo kartico in gsm vmesnik, vsaj tandenca je takšna.
Bivši uporabnik
# 20.05.2018 ob 10:32
prosim za vir (clanek, studijo, karkoli) kjer kaze da je to storil tudi Ford v taksni meri.

lahko limam, ampak tistemu ne vrjameš. kaor ne vrjameš temu, da je 40x ptrekoračitev popolnoma prirejena zadeva iz konteksta (osnova je najbolj stroga zakonodaj ene zvezne države in pa max obremenitev med vožnjo starega -kar ni del regularnega postopka- in verjetno zelo slabo vzdržavanega vozila.
ovce na kubik.
Bivši uporabnik
# 20.05.2018 ob 10:24
Vedno me je zanimalo kakšna bi bila pri nas prometna varnost, če bi bilo na cestah in avtocestah toliko prometne policije kot v Severni Ameriki.

in zakaj misliš, da je varnost v severni ameriki na cestah ne vem kaj? ti iz prve roke lahko povem, da je pri nas bolje, kar se me mene tiče. folk vozi tiste pickupe na starih in nalitih gumah, po cesti povsod vidiš razcefrane kose, prometne pasove se menja po prešerne, nobene logike zraven, prometne nesreče nonstop, semaforji so umaknjeni za in ne pred križišče, za vikend se gra gredo vsi nalivat in brez problema vsedat v avto itd itd, lahko naštevam cel dan.
Mici92
# 18.05.2018 ob 23:08
Jaz sem bil do kamere skeptičen...

Sedaj ko sem se navadil , ne kupim več avta brez nje !
neutrino
# 17.05.2018 ob 20:20
godzila, torej če te prav razumem je vsak avto opremljen z broadband wifi modemom in cel čas streama video iz te kamere državnim aparatom?
Vsa čast, na kaj eni prvo pomislite. "Ko j*** varnost, važno, da me ne bo big brother 0.1% bolj spremljal, kot me že."
djdj
# 17.05.2018 ob 18:27
@Luka Novak
Verjetno bi kamero bolj potreboval Ford GT. Izgleda zelo nepregleden. :)
godzila
# 17.05.2018 ob 19:52
To niso nobena pomagala ampak bodo iz voznikov naredili človeške drone. Zelo narobe in moralno ogabno. Sicer ni s tako kamero nič narobe, dokler je raba intimna odločitev posameznika, ko jih enkrat zapove državni aparat, postane orodje fašizma.
feminist
# 18.05.2018 ob 10:16
Če že trolaš, se vsaj malo bolj potrudi. To je porazno.

ne trollam,; dokazano je da je VAG s svojimi pofl dizli za 40x prekoracil norme - slabosti , ki jih se tri leta kasneje ni zrihtal-prejsnji teden spet pri kvazui premium vozilu vpoklic zaradi dizla.

prosim za vir (clanek, studijo, karkoli) kjer kaze da je to storil tudi Ford v taksni meri.
hvala.
graf314
# 18.05.2018 ob 02:41
Kamere obvezne, folk pa navdušen in nestrpno čakajo, da jih uvedejo tudi pri nas... Le kdo bi jih razumel... Varnost (če je to cilj) bi bistveno bolj povečali s senzorji in avtomatsko zavoro, kot pa s snemanjem.
fantasycamp
# 17.05.2018 ob 14:51
Vedno me je zanimalo kakšna bi bila pri nas prometna varnost, če bi bilo na cestah in avtocestah toliko prometne policije kot v Severni Ameriki.

Če bi pri nas za vožnjo pod alkoholom takoj dobil kako leto zapora bi takoj veliko ljudi postalo previdnih, dvigneš kazni zelo visoko pa ljudje spremenijo pogled!
Bivši uporabnik
# 17.05.2018 ob 14:41
Vedno me je zanimalo kakšna bi bila pri nas prometna varnost, če bi bilo na cestah in avtocestah toliko prometne policije kot v Severni Ameriki.
politik kritik
# 17.05.2018 ob 15:28
Zanimivo kako smo se v EU vedno snobovsko delali da amerikanci ne znajo delati avtomobilov.... Pa poglejte sedaj, ABS, avtomatski klic sili, airbagi, vzvratne kamere, vse to so v ZDA uvedli kot obvezno opremo bistveno prej kot v EU. Da ne govorim o aferi Dieselgate. Do nje je veljalo splošno prepričanje da ameriški avtomobili porabijo trikrat več bencina kot evropski in tudi posledično tudi 3x več onesnažujejo, vse to do afere dieselgate... Navkljub vsem stereotipom pa je v Ameriki danes velika večina avtomobilov Japonskega porekla, ki pa so pregovorno še varčenejši od evropskih. Tudi delež elektrovozil je v ZDA bistveno višji kot v EU. Tudi na račun Tesle, ki orje ledino. Nemci "avtomobilski velikani" tega več kot očitno niso sposobni. Se držijo dizlov kot pijanec plota s tem pa spodbujajo bogatenje lastnikov arabskih, ameriških in ruskih vrelcev, ki nato z nagrabljenim denarjem sejejo zlo po svetu...
feminist
# 17.05.2018 ob 21:01
3x večje je onesnaženje.

napram 40x prekoracenim normam VAGja je tole super rezultat.
Skippy
# 17.05.2018 ob 15:21
@frgo
ampak če je tako nevarno, zakaj potem pravzaprav ni nobene nesreče zaradi telefona? Pa se skoraj vsak igra z njim.
Kazalo