Tokio se je za eno popoldne prelevil v Rio de Janeiro. Foto: EPA
Tokio se je za eno popoldne prelevil v Rio de Janeiro. Foto: EPA

Napočil je namreč čas za tradicionalni Asakusa Samba Carnival, ki v tokijski mestni četrti vsako leto konec avgusta poteka že vse od leta 1981. Začel se je s povabilom župana, ko je v mesto povabil zmagovalno skupino z znamenitega karnevala tistega leta v Riu de Janeiru, da bi se predstavila na paradi.

Tradicija se je ohranila, vsako leto pa se gostom iz Brazilije pridružijo tudi domače plesne skupine in tako se zbere nekaj tisoč plesalcev.

Na čelu Kraljica bobnov
Vrhunec festivala, ki traja eno popoldne, je seveda pisana parada, ki postreže z barvitimi kostumi in miganjem v divjih ritmih sambe, okoli 30 ali 40 skupin pa med seboj tudi tekmuje, razvrščene so v tri kategorije. V prvi kategoriji so poklicni plesalci, v drugi in tretji pa bolj ljubitelji brazilskih ritmov, ki uživajo predvsem v tem, da so del parade. Na čelu vsake skupine je Rainha de Bateria oziroma Kraljica bobnov, ki v ritmu vodi svoje plesalce.

Karneval vsako leto pritegne okoli pol milijona obiskovalcev, ki na ulice pridejo že zgodaj zjutraj, da si zagotovijo mesto, ki jim bo ponujalo čim boljši razgled na povorko.