Tragično je, da se mora tako bogata država, kot je Norveška, obrniti na svojo sosedo,
Tragično je, da se mora tako bogata država, kot je Norveška, obrniti na svojo sosedo," pravi vodja sindikata zaposlenih v zaporih, ki meni, da bi država takoj morala začeti načrtovati gradnjo novih zaporov in razvoj alternativnih oblik kazni. Foto: EPA

Na Norveškem po podatkih pravosodnega ministrstva zaradi pomanjkanja zmogljivosti okoli 1.200 ljudi še čaka na prestajanje zaporne kazni.

Švedski uradni podatki pa kažejo, da se je med letoma 2004 in 2010 število zapornikov vsako leto zmanjševalo za odstotek, med letoma 2011 in 2012 pa kar za šest odstotkov, tako da je danes v zaporih na Švedskem 4.300 ljudi.

Na Švedskem zapore celo zapirajo
Švedska ima 82 zaporov, lani pa je zaprla štiri zapore in en rehabilitacijski center.

Norveški pravosodni minister Anders Anundsen je v pismu švedski kolegici Beatrice Ask pojasnil, da se je morala njegova država odločiti za izredne ukrepe - vedo namreč, da ima Švedska prazne celice in da nekatere zapore zapirajo, zato so se pozanimali o možnostih za najem prostorov.

Belgija najela cel nizozemski zapor
"Tragično je, da se mora tako bogata država, kot je Norveška, obrniti na svojo sosedo," pa je dejal vodja sindikata zaposlenih v zaporih Geir Bjoerkli, k meni tudi, da bi prošnja lahko naletela na številne zakonske in logistične ovire.

Po njegovem mnenju je rešitev preprosta - takoj bi morali začeti načrtovati gradnjo novih zaporov in razvoj alternativnih oblik kazni. Številni zmanjševanje števila zapornikov na Švedskem sicer pripisujejo povečanju obsodb na družbenokoristna dela in elektronskemu sledenju obsojencev.

Norveška sicer ni prva evropska država, ki se je zaradi prevelikega števila zapornikov odločila obrniti po pomoč k sosedam - Belgija ima tako od leta 2010 v sosednji Nizozemski v najemu cel zapor.