Barvanje ulice bo trajalo do četrtka, 16. maja, ko bo v parku Tabor prireditev Dan soseda. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Barvanje ulice bo trajalo do četrtka, 16. maja, ko bo v parku Tabor prireditev Dan soseda. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Čufarjeva ulica
Namen barvanja Čufarjeve ulice je opozoriti na območje, ki je namenjeno pešcem in kolesarjem - še posebej otrokom in šolarjem. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Dan soseda
Utrinek z lanskega Dneva soseda. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Čufarjeva ulica
S preprostim ukrepom pobarvati cesto bo Čufarjeva ulica zaživela, hkrati pa opomnila voznike, da so v bližini šole in vrtci. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Čufarjeva ulica
Če želite sodelovati pri prostovoljnih dejavnostih v četrti Tabor, se obrnite na prostoRož. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Čufarjeva ulica
Barvanje Čufarjeve ulice. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Z mesecem majem bo ljubljanski Tabor bogatejši za kar tri novosti. Znova bo zaživela prireditev Dan soseda, na novo bosta urejena Čufarjeva ulica in poletni program v parku Tabor.

Vse dejavnosti bodo brezplačne in odprte za vse. V park Tabor pa se vračajo tudi sobotni sejmi.

Čufarjeva ulica že postaja barvita
V bližini naše RTV-stavbe smo že lahko priča, kako cesta v bližini OŠ Toneta Čufarja postaja barvita. Prostovoljci so združili moči in prebarvali precejšen del ulice. Dnevno jo prečka skoraj dva tisoč otrok iz vrtca, osnovnih šol in gimnazije. Zato je zelo pomembno, da se prav vsi v njeni bližini zavedajo, da mora biti to ulica, ki bo prijazna do pešcev in kolesarjev. Z malimi pozitivnimi posegi bo društvo prostoRož poskušalo omejiti avtomobilski promet in omogočiti hojo, igro in počitek na ulici. Ulično pohištvo bodo zasnovali in izdelali skupaj z dijaki in osnovnošolci, najmlajši pa si bodo na ograji Elektra Ljubljana uredili premične lesene živali in druge like, s katerimi bodo lahko ustvarjali zgodbe. S pisanimi barvami ceste želijo ljudem sporočiti, da tudi pešci in kolesarji v tem delu mesta potrebujejo posebno pozornost in zahtevajo previdnost.

Poletje v parku Tabor: od garažnih razprodaj do koncertov
Park Tabor bo od 18. maja dalje ponovno središče poletnega dogajanja. Prebivalci in obiskovalci Tabora bodo imeli vse poletje možnost, da se udeležijo brezplačnih kulturnih, športnih in izobraževalnih dogodkov. Ob sobotah se v park vračajo priljubljene garažne razprodaje, umetniški, knjižni, kolesarski in vintage sejmi. V prizadevanju za bolj solidarno družbo je društvo prostoRož, ki skrbi za poletni program, k sodelovanju povabilo posameznike in organizacije, ki bodo v parku priredili izobraževalne delavnice, izmenjavo sadik in plodov ter izmenjavo otroških igrač. Društvo samo organizira delovne akcije na območju parka, vsak četrtek pa bo na bližnjem otroškem igrišču možnost, da se otroci prepustijo igri z lesenimi kockami, starimi lonci, zabojčki in drugimi predmeti, ki ne opravljajo več svoje prvotne funkcije.

16. maj je dan za Dan soseda
Četrtna skupnost Center bo 16. maja praznovala Dan soseda. ProstoRož je eden od več kot petdeset ustanov in posameznikov, ki so se združili pri organizaciji praznovanja v četrti Tabor. V sklopu dogodka Sprehod po soseski je prostoRož povezal posameznike, ki bodo za svoje sosede prostovoljno priredili kulturne, izobraževalne in družabne dogodke. S tem projektom želi društvo spodbuditi kulturno produkcijo na Taboru in omogočiti druženje čim širšemu krogu prebivalcev. Vsi dogodki so neprofitni. ProstoRož upa, da se bo na ta način okrepilo tudi sodelovanje med prebivalci. Sosedje se bodo med drugim lahko udeležili branja poezije in degustacije sušija, se naučili izdelovati iz volne in gline ali pa sadili rože ter se udeležili učne ure golfa med bloki.

18. maja sledi odprtje poletnih dogajanj na ljubljanskem Taboru
Na odprtju programa v soboto, 18. maja, so obiskovalci vabljeni na menjavo, prodajo in kupovanje rabljenih stvari na garažni razprodaji, izbirali bodo lahko med deli mladih oblikovalcev na Umetniškem sejmu in okusili ulične prigrizke ter napitke kulinaričnega kolektiva Trapez. Praznovanje se bo zvečer končalo s sodelavci Radia Študent z literarnim in kulturnim programom ter improvizacijskimi glasbeniki Tomažem Gromom, Samom Kutino in Andrejem Fonom.

Idej jim ne zmanjka
Ekipa prostoRoža bo letošnje poletje poleg naštetih treh projektov v četrti Tabor dejavna tudi v drugih delih prestolnice. S skupino organizacij načrtujejo pilotni projekt revitalizacije soseske v Savskem naselju, katerega glavni namen bo grajenje močne lokalne skupnosti. S pozitivnimi zgledi urejanja javnega prostora želijo spodbuditi lokalno prebivalstvo k dejavnejši udeležbi pri oblikovanju in skrbi za svoje okolje.
Ob sredah bo v organizaciji prostoRoža zaživela tudi ekološka tržnica na Trubarjevi ulici. Ulica bo z novo urbano opremo, tržnico in posebnimi predstavitvami trgovinic in butikov postala zanimiva nakupovalna točka v središču Ljubljane. Poleg tega se društvo veseli tudi sodelovanja na trienalu sodobne umetnosti U3, ki bo junija potekal na muzejski ploščadi Metelkova.

Želite sodelovati pri barvanju Čufarjeve ulice tudi vi?
Ideje in prostovoljna dela niso nikoli nedobrodošla. Zato ste vabljeni, da se do četrtka, 16. maja, ko bo Dan soseda, opremite z barvo in orodjem za barvanje ter pobarvate del severne strani Čufarjeve ulice (vzdolž ograje Elektra).

Utrinke z lanskega Umetniškega sejma, ki je potekal v sklopu lanskega Dneva soseda, si lahko ogledate v tem prispevku.