Sandra z očetom, ki velja za tretjega najbogatejšega človeka na svetu. Foto: EPA
Sandra z očetom, ki velja za tretjega najbogatejšega človeka na svetu. Foto: EPA

Sandra je hči Amancia Ortege in Rosalie Mere, ustanoviteljev španskega tekstilnega velikana Inditex, lastnika osmih franšiznih verig trgovin, med katere spadajo Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home in Uterqüe. Njena mati je vse do smrti avgusta letos veljala za najbogatejšo žensko na svetu, ki svojega premoženja ni podedovala, ampak ga je ustvarila sama.

Po smrti je Mera hčeri zapustila 90 odstotkov premoženja, katerega del je tudi podjetje Rosp Corunna Participaciones Empresariales SL, ki je petodstotni lastnik družbe Inditex. Premoženje 45-letne dedinje je tako zdaj ocenjeno na 7,3 milijarde evrov, s tem pa se Sandra uvršča na 182. mesto med najbogatejšimi Zemljankami.

Od šivanja v dnevni sobi do modnega imperija
Rosalia Mera, ki je avgusta umrla za posledicami srčne kapi, je odraščala sama z mamo v hudi revščini. Ko je bila stara 11 let, je pustila šolo in se začela preživljati kot šivilja. Kmalu je spoznala Amancia Ortego, s katerim sta se leta 1966 poročila. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, sin Marcos in hči Sandra.

Zakonca sta sprva spodnje perilo in oblačila izdelovala kar v domači dnevni sobi, leta 1985 pa sta ustanovila podjetje Inditex, ki je v nekaj letih preraslo v svetovni modni imperij, vreden kar 15,9 milijarde evrov. Leta 1986 je bilo njunega zakona konec, kljub temu pa je Merova ostala v svetu direktorjev Inditexa vse do leta 2004.