Ko je pred časom prek spleta zaokrožila fotografija dečka, ki je namesto dresa nosil belo-modro plastično vrečko in na njej napis
Ko je pred časom prek spleta zaokrožila fotografija dečka, ki je namesto dresa nosil belo-modro plastično vrečko in na njej napis "Messi 10". Predstavniki Lionela Messija, ki je tudi videl fotografijo in želel z dečkom stopiti v stik, so si prizadevali najti dečka. Končno so ga našli. Plastično vrečko v barvah Messijevega dresa iz argentinske reprezentance je imel na sebi petletni Murtaza Ahmadi. Deček iz afganistanske vasice je očeta prosil, naj mu kupi Messijev dres, vendar si ga niso mogli privoščiti, zato mu je starejši brat izdelal "plastično repliko". Foto: Reuters
Deček je ob prejemu darila - originalnega dresa Barcelone z Messijevo desetico na hrbtu na sedežu Afganistanske nogometne zveze brcal s člani mlajših selekcij. Foto: Reuters

"Na vsak način bi rad enkrat srečal Messija. Pokaže naj mi, kako se igra nogomet," je razkril svojo življenjsko željo petletni Murtasa Ahmadi. Ali se mu bo to uresničilo, še ni znano, a mali Murtasa po podpori še bolj vneto upa, da bo uresničil svoje sanje. Kot poročajo nekateri mediji, je Messijev menedžer že napovedal, da bo nogometaš osebno "nekaj naredil za dečka".

V zgodbo se je že vmešala tudi Afganistanska nogometna zveza in družina Ahmadi je bila z njimi že na sestanku. Predsednik zveze Said Ali Kasemi pravi, da se je zveza že povezala z Evropsko nogometno zvezo, kjer bodo skušali dobiti potrdilo Messija, da se bo z malčkom srečal. Oglasila se je tudi španska zveza in Afganistancem čestitali za tako vnetega navijača.

Deček zaslovel čez noč
Pred dobrim tednom dni so se na medmrežju pojavile slike dečka, ki v zimski afganistanski pokrajini igra nogomet v doma narejenem črtastem modro-belem dresu argentinske reprezentance. Messi in številka 10 sta bila s kemičnim svinčnikom napisana spredaj in zadaj na vrečki. Ročaji vrečke so skrbno zavozlani, da sicer že nekoliko načet dres mlademu nogometašu lepo stoji na ramenih.

"Idejo za dres iz vrečke je imel starejši brat Humajun," je v enem od intervjujev v Kabulu dejal oče malčka Mohamed Arif Ahmadi. Družina je prišla v prestolnico prav zato, ker je domača televizijska postaja Murtaso, ki je po medmrežju zaslovel čez noč, povabila v glavno mesto na intervjuje. Seveda ni manjkal niti sloviti dres, na katerem je napis zaradi igranja v snegu že nekoliko zbledel.

"Murtasa si je na vsak način želel Messijev dres. Seveda ga tukaj ni bilo mogoče dobiti, zato se je Hamajun znašel po domače," še pravi oče. Hamajun je v trgovini res našel vrečko, ki z barvami močno spominja na barvo dresa argentinske reprezentance, in jo predelal v nogometni dres za mlajšega brata. Sosedje so fantiča posneli in slike objavili na Facebooku.

Družina Murtase žživi na revnem območju Jaghori v pokrajini Ghazni, preživlja se s kmetijstvom. Fanta sta, tako kot številni vrstniki po svetu, navijača Messija in si ogledata vsak prenos. Včasih je to težko, saj pogosto zmanjka električne energije, a ima družina na strehi sončne celice, in če je le bilo kaj sonca, si fanta lahko ogledata tudi tekmo.