Strokovnjaki pravijo, da gre za neprecenljiv kos, vreden milijone. Foto: Reuters
Strokovnjaki pravijo, da gre za neprecenljiv kos, vreden milijone. Foto: Reuters

V amazonskem deževnem gozdu je osupljivi dragi kamen v 80. letih prejšnjega stoletja odkril Max Ostro, britanski pustolovec, ki ga mediji primerjajo s slavnim Indiano Jonesom in navajajo, da je na svoji burni pustolovski življenjski poti pobegnil iz rok nacistov, preživel malarijo in ubežal ostrim zobem piraj.

Rodil se je na Poljskem, po 2. svetovni vojni pa odšel v Južno Ameriko ter postal iskalec dragih kamnov in ustanovil podjetje Ostro Minerals, njegovo veliko odkritje pa je bil omenjeni topaz, težek kar dva kilograma.

Kamen neprecenljive vrednosti
Max je pred šestimi leti umrl v starosti 84 let, v podjetju pa ga je nasledil njegov sin Maurice. Povedal je, da so se za modri topaz zanimali številni muzeji po svetu, vendar pa je dejal, da je imel njegov oče Veliko Britanijo zelo rad, tam se je rodil tudi Maurice sam, zato se je odločil, da ga bo zaupal britanskemu naravoslovnemu muzeju.

Tam bo javnosti na ogled od oktobra naprej, o njegovi konkretni vrednosti pa zaradi zavarovalniških razlogov ne govorijo. Strokovnjaki pravijo le, da gre "neprecenljiv" kos, "vreden milijone".