Kadar je številka višja od 35, se na zaslonu obarva rdeče, sprožilec pa se skrije v ohišje fotoaparata. Foto: Vimeo
Kadar je številka višja od 35, se na zaslonu obarva rdeče, sprožilec pa se skrije v ohišje fotoaparata. Foto: Vimeo

Eksperimentalni fotoaparat nemškega študenta oblikovanja Philipa Schmitta je zasnovan tako, da zablokira sprožilec, kadar fotograf želi posneti sliko na mestu, kjer je pred njim fotografiralo že veliko ljudi.

Camera Restricta je hkrati tudi pametni telefon. Tako je skoraj kjer koli povezana z aplikacijama za fotografije Flicker in Panoramio. Tako prešteje fotografije, ki so bile posnete na določenem kraju (v radiju devetih kvadratnih metrov), in če je številka previsoka, fotoaparat onemogoči delanje posnetkov.

Prvi uporabniki testnega modela so bili presenečeni, koliko praktično identičnih fotografij je posnetih na nekaterih bolj znanih krajih, prav tako je težko najti mesto, kjer še ni bila posneta nobena fotografija. S fotoaparatom Camera Restricta tako lahko pozabite na fotografije pod Eifflovim stolpom. Tudi če bi v resnici želeli fotografirati zaljubljeni par na klopci, in ne samega stolpa, vam fotoaparat tega ne bo dovolil, kar bi znalo biti precej moteče. Je pa ideja za Camero Restricto predvsem ta, da nam pokaže, kako zasičen je danes svet s fotografijami in kako množično se ukvarjamo z ujemanjem podob v svoj (telefonski) objektiv.