Sporni spot so že nehali predvajati. Foto: YouTube
Sporni spot so že nehali predvajati. Foto: YouTube

Oglasni spot, katerega slogan se glasi Brazilija nas čaka, prikazuje Brazilca med izvajanjem capoeire v modro-belem dresu, gospo, ki obeša majico italijanske reprezentance, in otroka med igranjem nogometa, ki ima prav tako na sebi italijanski dres. Kot da to ne bi bilo dovolj, da razjezijo Brazilce, ki veljajo za nogometni narod, pa so v oglasu modro-belo majico nadeli tudi slavnemu kipu, ki stoji nad mestom Rio de Janeiro.

Oskrunjenje Kristusa Odrešenika je sprožilo več kot le ogorčenje. Odzvala se je Katoliška cerkev Brazilije, iz katere so sporočili, da gre za zelo neprimeren oglas, iz nadškofije v Riu pa so sporočili, da bodo zaradi tega televizijo RAI tudi tožili za približno pet milijonov evrov. Če bi ta denar iztržili, ga bodo namenili v dobrodelne namene, zagotavljajo.

Oglas je bil kritično sprejet tudi v Italiji, poroča The Telegraph. Iz Vatikana so sporočili, da vere ne bi smeli izkoriščati v komercialne namene in da razumejo, zakaj so Brazilci užaljeni. Na televiziji RAI so sporni oglas že umaknili, zadeve pa še niso javno komentirali.