Zaradi leta kače na Kitajskem vse bolj narašča zanimanje za te živali. Foto: EPA
Zaradi leta kače na Kitajskem vse bolj narašča zanimanje za te živali. Foto: EPA
Leto v znamenju kače
Na posebnih "infotočkah" na javnih mestih se lahko zdajšnji in bodoči lastniki kač poučijo o pravilnem ravnanju s kačami. Foto: EPA

Čez natančno mesec dni bo dobra milijarda Azijcev pozdravila kitajsko novo leto, ki bo zaznamovano s šestim znamenjem kitajskega horoskopa, z znamenjem kače. Prav zato na Kitajskem zadnje tedne vse bolj narašča zanimanje za te živali, oblasti pa so opazile tudi nov množični konjiček prebivalcev - vse več jih ima kače doma kot hišne ljubljenčke.

Prav zato v zadnjem času organizirajo posebne "infotočke" na javnih mestih, na katerih zdajšnje in prihodnje lastnike poučujejo o pravilnem ravnanju s kačami - ena takih stojnic je bila prav danes postavljena tudi v nakupovalnem centru v Hongkongu, kjer je bil v središču pozornosti kraljevi piton slonokoščene barve.

Kača simbol modrosti, zmaj moči
Kitajci menijo, da kača predstavlja simbol modrosti, intuicije in pronicljivosti, zato pričakujejo, da bo njen vpliv na trenutne razmere v svetu blagodejen in koristen. Prepričani so, da bo kača v ljudeh razvijala prav ti dve osebnostni značilnosti in tako poskrbela, da bomo manj nagnjeni k slabim odločitvam. Stara kitajska modrost pravi, da je kača v hiši dobro znamenje, saj pomeni, da družina ne bo stradala.

S prihodom leta kače se bo poslovilo leto zmaja - zmaj je sicer najljubše in najbolj cenjeno znamenje kitajskega horoskopa, simbol kraljevega dostojanstva, bogastva in moči, poleg tega pa tudi edino izmed 12 znamenj, ki ni realna žival.

Na ulicah milijoni ljudi
Kitajski tradicionalni koledar je lunarni koledar, v sodobni Kitajski za večino vsakodnevnih dejavnosti sicer uporabljajo gregorijanski koledar, za tradicionalne praznike in razporejanje poljedelskih opravil pa še vedno uporabljajo lunarni koledar. Novo leto po lunarnem koledarju na ulicah kitajskih in drugih azijskih mest tradicionalno pričaka na milijone Kitajcev, pokanje petard pa odmeva do jutranjih ur - Kitajci s petardami in ognjemeti namreč odganjajo zle duhove. Trgovine in stojnice preplavijo figurice in lizike v obliki živali, ki zaznamuje prihajajoče leto, po ulicah pa se sprehajajo tudi maskote tiste živali.

Ob prazniku pomladi, kot Kitajci imenujejo novo leto po lunarnem koledarju, se družine zberejo ob domačem ognjišču za bogato obloženo mizo, otroke pa obdarujejo z rdečimi ovojnicami, t. i. hong bao, v katerih je denar. Ob tej priložnosti obiščejo svetišča, prižigajo kadila in molijo za zdravje ter blaginjo.

Najpomembnejši kitajski tradicionalni praznik je za večino od približno 230 milijonov migrantov tudi edina priložnost v letu, da obiščejo svoje družine - oblasti zato v obdobju 40 dni pred praznikom in po njem napovedujejo več kot dve milijardi opravljenih potovanj po cesti, železnici, zraku in vodi.