Smeško ob svojem 'očetu' Scottu Fahlmanu. Foto: Reuters
Smeško ob svojem 'očetu' Scottu Fahlmanu. Foto: Reuters
Smeški
Nova generacija smeškov je bolj barvita, njen namen pa ostaja isti. Foto: Printscreen Gmail
Sončnica
Smej se - in svet bo lepši. Foto: EPA

:-( - žalost
QQ - jok
>:O - presenečenje
:* - poljub
<3 - srce
#-) - prekrokanost
*\0/* - navijačica
@}-;-'--- @>-->-- - vrtnica

To je le nekaj priljubljenih emoticonov, kombinacij znakov, s katerimi prek računalnika na kratko povemo, kako se počutimo.

:-) in :-(
A vse se je začelo s smeškom, verjetno še danes najbolj priljubljenim in uporabljanim znakom. Njegov izumitelj je profesor računalniških znanosti iz Pittsburgha Scott Fahlman, ki je smeška prvič objavil 19. septembra 1982 ob 11.44 na spletni oglasni deski in zraven pripisal: "Za izražanje smeha in šaljivosti predlagam znak :-). Preberite ga s strani."

Fahlman pravi, da do takrat še ni videl takšnega zapisa, pa tudi nihče ni protestiral, ko se je označil za izumitelja tega znaka. V istem sporočilu je uvedel tudi :-(, podobo žalostnega obraza, saj je dodal: "Verjetno pa je v današnjih časih bolj razumsko označevati tudi stvari, ki niso mišljene kot šala. Zanje uporabljajte :-(."

Mišljeno je bilo le kot preblisk
Ideja se je hitro prijela, najprej v okviru univerze Carnegie Mellon v Pittsburghu, nato pa se je razširila še na druge izobraževalne ustanove in pozneje med običajne uporabnike. Fahlman se spominja: "To je bilo deset minut v mojem življenju, ki pa so pustile velik pečat v komunikaciji prek računalnika. Mislil sem, da bo moja pogruntavščina nasmejala nekaj mojih kolegov in nič več kot to. A novost se je izredno prijela." Pravi pa, da tudi danes, ko lahko v sporočilih uporabljamo moderne grafične smeške, mu je prvotni smeško bolj všeč, saj "ima nekakšen poseben pridih izvirnosti".

Sam tudi 30 let pozneje ostaja na isti univerzi, :-) pa mu ni prinesel niti dolarja zaslužka. "Vesel pa sem, da je smeško zagotovo preprečil marsikateri spor ali nesporazum, ko je pokazal, da nekdo nečesa ne misli povsem resno. In to mi je povsem dovolj."

Tudi znaki lahko zmedejo
Zanimivo pa je, da so v različnih delih sveta v uporabi različni emoticoni za izražanje enakih čustev, saj na primer prebivalci vzhodne Azije in Zahodne Evrope obrazno mimiko dojemajo drugače. Prvi večji poudarek dajejo očem, drugim pa je pomemben celotni obraz. Primer: če se Američan ne počuti blesteče, bo to prikazal kot :'(, Korejec pa kot -_-;;.