30 ork bo do konca življenja ostalo v dvanajstih SeaWorldovih parkih, saj bi v divjini umrle. Foto: Reuters
30 ork bo do konca življenja ostalo v dvanajstih SeaWorldovih parkih, saj bi v divjini umrle. Foto: Reuters
SeaWorld
Kalifornijske oblasti so tamkajšnjemu SeaWorldu že oktobra 2015 prepovedale vzrejo živali v ujetništvu. Foto: Reuters

Upravljavci parka mladiča, ki se je rodil v sredo, niso poimenovali, saj veterinarji še niso določili spola. Njegova mama je 25-letna Takara, ki je bila že noseča, ko so iz SeaWorlda sporočili, da ukinjajo vzrejo živali v ujetništvu. Vodja zoologov v SeaWorldu Chris Dold je že prejšnji mesec za tiskovno agencijo AP sporočil, da je rojstvo grenko-sladek dogodek, saj bo zadnji v njihovih parkih.

Le nekaj ur po rojstvu je Dold dodal, da osebje v SeaWorldu praznuje in da sta tako mama kot mladič zdrava. "To so neverjetni dogodki," je povedal po telefonu Dold, ki se trenutno mudi v Abu Dabiju, kjer SeaWorld razvija svoj prvi park brez ork.

Podjetje se je že odločilo, da bo nehalo vzrejati orke in da bodo predstave z njimi prenehali izvajati do konca leta 2019. SeaWorld se je pred to odločitvijo dalj časa spopadal z ostrimi kritikami borcev za pravice živali, ki so poudarjali, da je ujetništvo ork popolnoma nepotrebno, predvsem pa kruto.

Največjo škodo je podjetje imelo zaradi kritičnega dokumentarnega filma Blackfish (2013), v katerem se je producent osredotočil na orko Tilikuma, ki zabava obiskovalce v eni izmed SeaWorldovih franšiznih enot. Po objavi kritičnega dokumentarnega filma se je vrednost delnic podjetja prepolovila, obisk pa je padel za več kot 80 odstotkov.