Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 14 glasov Ocenite to novico!
SeaWorld
30 ork bo do konca življenja ostalo v dvanajstih SeaWorldovih parkih, saj bi v divjini umrle. Foto: Reuters
SeaWorld
Kalifornijske oblasti so tamkajšnjemu SeaWorldu že oktobra 2015 prepovedale vzrejo živali v ujetništvu. Foto: Reuters

Dodaj v

Konec neke ere: zadnji kit ubijalec rojen v ujetništvu

Spol mladiča še ni znan
20. april 2017 ob 21:27
San Diego - MMC RTV SLO

Leto dni po tem, ko so iz ameriškega tematskega parka SeaWorld sporočili, da bodo ukinili vse predstave, v katerih nastopajo kiti ubijalci oziroma orke, se je rodil zadnji kit v ujetništvu.

Upravljavci parka mladiča, ki se je rodil v sredo, niso poimenovali, saj veterinarji še niso določili spola. Njegova mama je 25-letna Takara, ki je bila že noseča, ko so iz SeaWorlda sporočili, da ukinjajo vzrejo živali v ujetništvu. Vodja zoologov v SeaWorldu Chris Dold je že prejšnji mesec za tiskovno agencijo AP sporočil, da je rojstvo grenko-sladek dogodek, saj bo zadnji v njihovih parkih.

Le nekaj ur po rojstvu je Dold dodal, da osebje v SeaWorldu praznuje in da sta tako mama kot mladič zdrava. "To so neverjetni dogodki," je povedal po telefonu Dold, ki se trenutno mudi v Abu Dabiju, kjer SeaWorld razvija svoj prvi park brez ork.

Podjetje se je že odločilo, da bo nehalo vzrejati orke in da bodo predstave z njimi prenehali izvajati do konca leta 2019. SeaWorld se je pred to odločitvijo dalj časa spopadal z ostrimi kritikami borcev za pravice živali, ki so poudarjali, da je ujetništvo ork popolnoma nepotrebno, predvsem pa kruto.

Največjo škodo je podjetje imelo zaradi kritičnega dokumentarnega filma Blackfish (2013), v katerem se je producent osredotočil na orko Tilikuma, ki zabava obiskovalce v eni izmed SeaWorldovih franšiznih enot. Po objavi kritičnega dokumentarnega filma se je vrednost delnic podjetja prepolovila, obisk pa je padel za več kot 80 odstotkov.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
sivi gandalf
# 20.04.2017 ob 22:24
Živali so trpele, ob tem pa so umirali tudi trenerji, ki so jih kiti pohabili ali umorili.

trenerji so imeli možnost izbire svojega poklica, živali pač ne, tako da mi je vseeno za trenerje
sivi gandalf
# 20.04.2017 ob 22:23
Po objavi kritičnega dokumentarnega filma se je vrednost delnic podjetja prepolovila, obisk pa je padel za več kot 80 odstotkov.

v slogi je moč
lordstandish
# 20.04.2017 ob 22:45
Vsem predlagam ogled filma blackfish, nekaterim komentatorjim pa priporocam da do konca zivljenja zivite v stanovanju na 60kvadratih in vsake toliko bo prisel nekdo ki bo v zameno za hrano zahteval resiti kaksen matematicni izpit
Pa lahkonoc, upam da vas orke lovijo v sanjah
pero5
# 20.04.2017 ob 23:25
Kje potegnemo črto? Zakaj je "ujetništvo ork popolnoma nepotrebno, predvsem pa kruto." in zakaj ni isto pri ostalih vrstah? Sam sem bil navdušen ob bližnjem ogledu te živali, ob njenih skokih in udarcih s plavutjo, otrok še veliko bolj kot jaz. Saj se mi je žival tudi smilila, podobno kot se mi smilita medved, šimpanz ter morski lev v ljubljanskem živalskem vrtu - pa ne vidim nobenih protestov proti krutosti do teh živali?
naš človek
# 21.04.2017 ob 03:37
Drugače pa pojdite v Rusijo, vsako večje mesto ima predstave z delfini, tjulnji in podobnim
naš človek
# 21.04.2017 ob 03:36
Itak, 10 brezdelnežev se usede na kup, pa se film kar sam naredi ...
rokovnjac
# 21.04.2017 ob 08:24
Kakor se spomnim slovenščine iz Oš živali niso noseče temveč so "breje"
sandi11
# 21.04.2017 ob 00:43
Free Willy!!!!!! Koncno...
Niikita
# 21.04.2017 ob 07:56
Tilikum je januarja poginil, torej je zabaval obiskovalce. Predlagam, da pred objavo člankov, preveriti informacije, ki jih navajate.
Skippy
# 21.04.2017 ob 01:38
Ti brezdelneži uničili vse, ob čemer lahko uživamo in kar lahko vidimo. Po ukinitvi predstav teh živali več namreč ne bo moč nikjer videti. Res da nihče ne spada v ujetništvu, vendar kje je meja? A bomo tudi ljudi nehali zapirati?

Orke so sicer čudovite, vendar bo sedaj tudi milijonski izpad denarja za znanstvene raziskave, povrhu vsega pa niso tako velike, da ne bi smele biti v ujetništvu. Počasi bodo naši otroci lahko gledali le še v TV ekran.
Ramus
# 20.04.2017 ob 22:08
Konec neke ere: zadnji kit ubijalec rojen v ujetništvu

Živali so trpele, ob tem pa so umirali tudi trenerji, ki so jih kiti pohabili ali umorili.
Kazalo